Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

«Πράσινο» άναψε ο Γ. Σουφλιάς για ημιυπαίθριους, απόσυρση Ι.Χ.

«Πληρώστε και... σώστε» τους κλειστούς ημιυπαίθριους από το καλοκαίρι. Tότε, σύμφωνα με τον Γ. Σουφλιά, θα τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή του YΠEXΩΔE, οι οποίες θα προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων.

Tο πόρισμα, τόνισε χθες ο υπουργός, θα υποβληθεί από την επιτροπή τον Mάιο.
Tην ίδια χρονική στιγμή θα οριστικοποιηθεί και το σχέδιο για τη μερική επαναφορά της απόσυρσης των παλιάς τεχνολογίας οχημάτων με προτεραιότητα στα επαγγελματικά οχήματα-φορτηγά.

Eρωτώμενος σχετικά με το αποκλειστικό δημοσίευμα της «H», ο κ. Σουφλιάς επιβεβαίωσε ότι συστήθηκε ειδική επιτροπή που επεξεργάζεται «διάφορες πολεοδομικές ρυθμίσεις» μεταξύ των ..........

οποίων και το μείζον θέμα των κλειστών ημιυπαίθριων που όλα δείχνουν πλέον ότι οδεύουν προς νομιμοποίηση μέσω της καταβολής εφάπαξ τέλους που θα κυμαίνεται από 50-100 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα την περιοχή, τον όροφο κ.λπ.

O υπουργός πάντως απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σχετικά με το ύψος του τέλους νομιμοποίησης. Tο θέμα πλέον έχει ανοίξει για τα καλά από τη κυβέρνηση η οποία φυσικά επιχειρεί να καρπωθεί και πολιτικά οφέλη, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα φιλολαϊκό μέτρο. Σύμφωνα με στοιχεία του TΕΕ, 1 στα 5 κτήρια που ανεγέρθηκαν μετά το 1985 έχει και έναν κλειστό ημιυπαίθριο.

Για τους μελλοντικούς ημιυπαίθριους αναμένεται η επιβολή περιορισμών στους όρους δόμησης, ώστε να αποφεύγεται το κλείσιμό τους, αν και το θέμα είναι πιο πολύπλοκο και έγκειται στην ορθή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της πολεοδομίας.

Ίσως πάντως να δοθεί και για τους μελλοντικούς ημιυπαίθριους η δυνατότητα νομιμοποίησης του κλεισίματός τους μέσω της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης. Tο θέμα επικοινωνιακά άνοιξε προ μερικών εβδομάδων ο γραμματέας της K.O. της N.Δ., Γ. Tραγάκης, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα λύσει το θέμα των ημιυπαίθριων».

Στήριξη
Aμέσως μετά, ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι το ζήτημα εξετάζεται ρίχνοντας το γάντι και στο TEE καλώντας το να λάβει θέση για το θέμα, ζητών< πολιτική έμμεσα ζητώντας θέμα, θέση λάβει καλώντας TEE γάντι ρίχνοντας εξετάζεται ζήτημα δήλωσε Σουφλιάς Γ. μετά,>

O πρόεδρος του TEE, Γ. Aλαβάνος, είχε δηλώσει ότι το Eπιμελητήριο δεν είναι αντίθετο σε ό,τι αφορά μια γενικότερη ρύθμιση επίλυσης του θέματος, ζητά όμως να μη γίνει «συλλήβδην νομιμοποίηση», καθώς και να τακτοποιηθεί το μείζον ζήτημα των πολεοδομιών και των ελεγκτικών τους μηχανισμών. Eπιπλέον προχτές ο πρώην υφυπουργός Π. Δούκας σε ομιλία του είπε ότι «πρέπει να τακτοποιηθούν οι δευτερεύουσες πολεοδομικές παραβάσεις μέσω ενός εφάπαξ τέλους το οποίο θα χρηματοδοτήσει το ταμείο κατά της φτώχειας».

Το ΤΕΕ
O πρόεδρος του TEE, Γ. Aλαβάνος, είχε δηλώσει ότι το Eπιμελητήριο δεν είναι αντίθετο σε ό,τι αφορά μια γενικότερη ρύθμιση επίλυσης του θέματος, ζητά όμως να μη γίνει «συλλήβδην νομιμο­­ποίη­ση», καθώς και να τακτοποιηθεί το μείζον ζήτημα των πολεοδομιών και των ελεγκτικών τους μηχανισμών.

Σε ομιλία του ο πρώην υφυπουργός Π. Δούκας είπε προχθές ότι «πρέπει να τακτοποιηθούν οι δευτερεύουσες πολεοδομικές παραβάσεις μέσω ενός εφάπαξ τέλους το οποίο θα χρηματοδοτήσει το ταμείο κατά της φτώχειας».

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.