Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Τζόγος: Καλά κρατεί παρά την κρίση

Ο χορός του επίσημου – κρατικού τζόγου καλά κρατεί στη Μεσσηνία, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως προκύπτει από τα όσα είπε, μιλώντας στο «Θάρρος», η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ ΑΕ Μεσσηνίας Αλεξάνδρα Μιχάλου.
Με αφορμή το γεγονός ότι και η ελληνική οικονομία διέρχεται περίοδο ύφεσης, θελήσαμε να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο αυτή έχει επηρεάσει το συγκεκριμένο κλάδο, αλλά παραμένει μάλλον ανέγγιχτος.
Κι αυτό, γιατί, όπως μας εξήγησε η κα Μιχάλου, μπορεί πλέον οι παλιότεροι πελάτες να παίζουν λιγότερο, αλλά υπάρχουν και νέοι πελάτες, οι οποίοι παίζουν μικροποσά και, κατά συνέπεια, υπάρχει μόνο μια μικρή μείωση σε πανελλαδικό επίπεδο και, κατ’ επέκταση, σε μεσσηνιακό.

Ο τζόγος
Και ποιος είναι ο λόγος που ωθεί τον Έλληνα στο νόμιμο τζόγο; .......

Το να θέλει να έχει ένα παράθυρο ανοιχτό στην τύχη του, καθώς υπάρχει η προσδοκία να κερδίσει με λίγα χρήματα και να πολλαπλασιάσει τα έσοδά του. Άνδρες και γυναίκες, κυρίως μικρών και μεσαίων εισοδηματικά τάξεων, είναι αυτοί που δοκιμάζουν την τύχη τους στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ ΑΕ.
«Παίζουν», κυρίως, ΚΙΝΟ ( το παιχνίδι που κληρώνει κάθε 5 λεπτά της ώρας), που είναι ένα από τα εμπορικότερα της ΟΠΑΠ ΑΕ, το οποίο ακολουθούν το Στοίχημα, το Τζόκερ, το Λόττο, το ΠΡΟΤΟ και με απόσταση το ΠΡΟΠΟ, όπως μας εξήγησε.
«Πολλά χρήματα με λίγο κόπο επιδιώκει όποιος παίζει», είπε πελάτης, ο οποίος άκουγε τη συζήτηση, ενώ ένας άλλος παρατήρησε: «Τα παιχνίδια αυτά είναι για τη διέξοδο από τη φτώχεια».
Ποιες, όμως, μπορεί να είναι οι εισπράξεις ενός πρακτορείου; Εξαρτάται από πρακτορείο σε πρακτορείο και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Ενδεικτικά, πάντως, μπορεί να κυμανθεί από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Όμως, όπως παρατήρησε, τα κέρδη των πρακτορείων δεν είναι τόσα πολλά όπως φαντάζεται ο κόσμος, κι αυτό γιατί θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα έξοδα για τα ενοίκια, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ για τα τηλέφωνα, αλλά και για την on line σύνδεση των μηχανημάτων με την ΟΠΑΠ ΑΕ, και το Ταμείο Ασφάλισης. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα πρακτορεία λειτουργούν καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως, τουλάχιστον, τις 9.30 το βράδυ, οπότε απαιτείται επιπλέον προσωπικό για τη λειτουργία τους, αυτά που απομένουν είναι ελάχιστα.
Ωστόσο, δε δέχθηκε την άποψη ότι είναι αντίδοτο στην οικονομική κρίση, δεδομένου πως θα πρέπει κάποιος να δαπανήσει ένα ποσό χρημάτων μέχρι να κερδίσει. Μόνο τότε, όπως είπε, θα είναι αντίδοτο.
Τη ρωτήσαμε αν υπάρχουν παίκτες οι οποίοι σταμάτησαν να παίζουν μόλις κέρδισαν χρήματα και απάντησε πως κάποιος μπορεί να σταματήσει, ενώ κάποιος άλλος να συνεχίσει, καθώς ποτέ δεν είναι γνωστό πότε «η τύχη θα μας χτυπήσει την πόρτα».
Όσο για το «προφίλ» των παικτών, εκτός από αυτούς που θέλουν να έχουν ανοιχτό ένα παράθυρο στην τύχη, υπάρχει μία μερίδα παικτών που ενδιαφέρεται μόνο για το παιχνίδι ως παιχνίδι και θα ξαναπαίξει, ασχέτως αν χάσει ή κερδίσει, όπως και άλλη μία μικρότερη κατηγορία «φανατισμένων», κυρίως με το Στοίχημα, παικτών, τους οποίους πολλές φορές το πάθος οδηγεί σε παράνομα στοιχήματα, εκτός ΟΠΑΠ, που είναι ο επίσημος και νόμιμος φορέας.

Από τα ΜΜΕ η κρίση
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Πρακτόρων, η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί, κυρίως, προϊόν των τηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης, που έχουν πανικοβάλει τους κατοίκους. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εξακολουθούν να παίρνουν σταθερά το μισθό τους, που δεν έχει μειωθεί.
Η κρίση στη Μεσσηνία, σημείωσε, αφορά- κυρίως- στους αγρότες, που είναι η βάση της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι περιμένουν να πουλήσουν το λάδι τους για να επιβιώσουν, αντί των 2 ευρώ το κιλό. Όμως, τόσο είναι και το κόστος παραγωγής, αν δεν είναι και υψηλότερο. Έτσι, δεν πηγαίνουν να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, όσοι δε διαθέτουν αγροτικό εισόδημα, αγοράζουν φθηνότερα τα είδη πρώτης ανάγκης. Θα πρέπει, κατά την άποψή της, να δοθεί βάση στην αγροτική οικονομία και να μπορούν οι αγρότες από παραγωγοί να μετατραπούν σε επιχειρηματίες, προκειμένου να επιβιώσουν, με σκοπό και την ανόρθωση της οικονομίας, δεδομένου ότι η χώρα μας δε διαθέτει βιομηχανία ή κάτι άλλο για την τόνωσή της.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.