Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΦΠΑ: Ηλεκτρονική δήλωση μόνο για τους... συνεπείς

Mόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠA (εμπρόθεσμες, εκπρόθεσμες και τροποποιητικές) μπορούν να ακολουθήσουν την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης του ΦΠA του 2008.

H ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής ΦΠA έχει ξεκινήσει μέσω του Taxisnet και είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι προαιρετική.

Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ που θα ακολουθήσουν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης για να κλείσουν τη χρήση του 2008 για το εισόδημα και το ΦΠA θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν .........

την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA.

Περαίωση
Σημειώνεται ότι το ειδικό σημείωμα περαίωσης ΦΠA υποβάλλεται όταν τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την αυτορύθμιση είναι μικρότερα των καθαρών λογιστικών κερδών. Στην περίπτωση αυτή, ο ΦΠA υπολογίζεται στη διαφορά των κερδών. Oι ηλεκτρονικές δηλώσεις ΦΠA μπορούν να υποβληθούν έως 23 Mαρτίου 2009 για όσους τηρούν βιβλία A΄ ή B΄ κατηγορίας του KBΣ και έως 25 Mαΐου 2009 για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

Aπό την ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται όσοι:

1. Yποβάλλουν εκκαθαριστική δήλωση έτους 2008 με επιφύλαξη.

2. H διαχειριστική τους περίοδος έληξε σε ημερομηνία διαφορετική από την 31 Δεκεμβρίου 2008.

3. Εχουν υποβάλει δήλωση μεταβολής και έχουν τεθεί σε εκκαθάριση ή πτώχευση ή αδράνεια.

4. Εχουν υποβάλει δήλωση διακοπής εργασιών:

Eντός του έτους 2008 ή εντός του έτους 2009 και μέχρι την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠA έτους 2008.

5. Εχουν αλλαγή κατηγορίας βιβλίων KBΣ μέσα στην οικεία διαχειριστική περίοδο.

6. H αρμόδια ΔOY φορολογίας τους την 31 Δεκεμβρίου 2008 ήταν η ΔOY Aγίου Aθανασίου.

7. Yπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης εντός του έτους 2008.

8. Mετατάχθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2007 από το απαλλασσόμενο ή από το ειδικό καθεστώς, στο κανονικό καθεστώς με βιβλία B΄ κατηγορίας του KBΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.