Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Να καταργηθούν τα «ψιλά γράμματα» στα τραπεζικά συμβόλαια

Στο κενό φαίνεται να πέφτει το αίτημα των τραπεζών για ακύρωση υπουργικής απόφασης με την οποία απαγορεύτηκαν τα «ψιλά γράμματα» σε συμβόλαια για δάνεια και κάρτες, σε περίπτωση που γίνει δεκτή εισήγηση που θα γίνει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προσφυγή τραπεζών που ζητούν να ακυρωθεί η από 25.6.08 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία απαγορεύθηκε να αναγράφονται στα τραπεζικά συμβόλαια όροι που έχουν ήδη κριθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις παράνομοι και καταχρηστικοί.

Ωστόσο, ο εισηγητής της υπόθεσης κ. Δημήτρης Σκαλτσούνης θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ολομέλεια του ΣτΕ να μην κάνει δεκτές τις προσφυγές των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση αναγραφής των όρων αυτών στα τραπεζικά συμβόλαια αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Ακόμη, θα υποστηρίξει ότι η μη αναγραφή των όρων που .........

έχουν κριθεί καταχρηστικοί στα τραπεζικά συμβόλαια είναι μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υπέρ της απαγόρευσης αναγραφής των όρων αυτών στα συμβόλαια των τραπεζών, έχει ταχθεί και η Ενωση Καταναλωτών με σχετική παρέμβασή της.

Σας παραθέτουμε αποφάσεις δικαστηρίων που βγάζουν παράνομους και καταχρηστικούς όρους των τραπεζών.
Ενημερωθείτε και αρνηθείτε στις τράπεζες να σας κλέβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.