Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Στο 7,8% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2008

Στο 7,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2008, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Επισήμως, οι άνεργοι ανήλθαν σε 384.988 άτομα. Ο αριθμός των ανέργων μειωνόταν σταθερά μεταξύ του 2004 και του 2007 και άρχισε να εμφανίζει αύξηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ποσοστό μείωσης των ανέργων μεταξύ Νοεμβρίου 2004 και Νοεμβρίου 2005 ήταν 5,5%. Μεταξύ Νοεμβρίου 2005 και Νοεμβρίου 2006 εμφανίζεται μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 8% ενώ μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Νοεμβρίου 2007 η μείωση ήταν 16,5%.
Μεταξύ Νοεμβρίου 2007 και Νοεμβρίου 2008, οι ........

άνεργοι αυξήθηκαν κατά 3,1%.
Τον Οκτώβριο του 2008, το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,4%. Το Νοέμβριο του 2007, είχε διαμορφωθεί στο 7,6%. Στην ευρωζώνη, η ανεργία ανήλθε στο 7,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Στις ηλικίες 15-24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 22,4% το Νοέμβριο και στις ηλικίες 25-34 στο 10,3%. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 11,6% και στους άνδρες στο 5,2%.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, όπου ανήλθε στο 14,5% και ακολουθούν η δυτική Ελλάδα (11,2%) και η Θεσσαλία (9,9%). Το μικρότερο ποσοστό ανεργίας είναι στο νότιο Αιγαίο (5,4%).

Μαύρες οι προβλέψεις για το 2009

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης το 2009, κυρίως στους τομείς που στήριξαν την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως η οικοδομή, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Σαφής εικόνα για τις προοπτικές της απασχόλησης θα υπάρξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η αγωνία είναι μεγάλη για τις επιδόσεις του τουρισμού, καθώς οι -μάλλον αισιόδοξες- προβλέψεις μιλούν για μείωση αφίξεων κατά 10% φέτος.

«Ο Νοέμβριος είναι ο πρώτος μήνας στον οποίο αρχίζουν να γίνονται ορατές στην αγορά εργασίας οι συνέπειες από τη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνθηκε σημαντικά, αντανακλώντας την κάμψη της απασχόλησης σε κρίσιμους κλάδους, όπως οι λιανικές πωλήσεις και οι κατασκευές» είπε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

«Η επιβράδυνση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, φέρνοντας το ποσοστό ανεργίας σε επίπεδα υψηλότερα από το 8%. Για το σύνολο του 2009 αναμένουμε η ανεργία να διαμορφωθεί στο 8,7%» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 9,4% έως το 2010, από 8,3% το 2008. Για το σύνολο της ΕΕ, εκτιμά ότι θα σκαρφαλώσει στο 9,5% από 7%.

Λήψη άμεσων μέτρων ζητά η Αντιπολίτευση

Οι εργαζόμενοι έχουν «χορτάσει» από τα πολλά λόγια. Θέλουν συγκεκριμένα έργα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θέλουν τώρα τόνισε ο υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Δημ.Στρατούλης.

Όπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση αρχίζει - έστω και με τη μέθοδο της σταγόνας - να παραδέχεται ότι αυξάνει η ανεργία στη χώρα μας η οποία βέβαια στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 'καλομαγειρεμένα' επίσημα στοιχεία».

»Αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι να εφαρμοστούν οι προτάσεις Ε.Ε.-Μίχαλου για γενίκευση της μερικής απασχόλησης, αλλά η ανύψωση μιας αποτελεσματικής κοινωνικής ασπίδας προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις και την ανεργία με: α) δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, με μαζικές προσλήψεις στην υγεία, παιδεία, πρόνοια και πολιτική προστασία, β) ουσιαστική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, γ) μέτρα για την παρεμπόδιση των απολύσεων και για την ουσιαστική οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.