Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Οι 6… εκδοχές των Windows 7

Αν είχατε την εντύπωση πως η Microsoft έβαλε μυαλό μετά το μάθημά της με τα Windows Vista, τότε ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε (για μια ακόμη φορά).
Παρά το γεγονός ότι η beta έκδοση των Windows 7 έχει πάρει μέχρι τώρα μερικές από τις καλύτερες κριτικές, οι αποκαλύψεις ότι η Microsoft σκοπεύει να κυκλοφορήσει έξι διαφορετικές εκδόσεις του νέου της λειτουργικού, προκάλεσαν αλαλούμ στον κόσμο της τεχνολογίας.
Πολλοί ήταν εκείνοι που σήκωσαν το φρύδι και αναρωτήθηκαν: «τι ετοιμάζει πάλι η Microsoft;».

H εταιρεία επιβεβαίωσε το γεγονός, παρόλο που δεν έχει προβεί σε επίσημες δημόσιες δηλώσεις σχετικά.

Πληθώρα κόσμου είχαν κρατήσει επικριτική στάση σχετικά με τις πολλαπλές εκδόσεις των Vista.
Αυτή η κίνηση της εταιρείας είχε προκαλέσει κομφούζιο αφού ........

ήταν δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποια ήταν η σωστή έκδοση να αγοράσει.
Εκτός αυτού, δημιούργησε και προβλήματα συμβατότητας όχι μόνο σε επίπεδο software αλλά και hardware, στις περιπτώσεις εκείνες που οι χρήστες ήθελαν να γυρίσουν από τα XP στα Vista. Επιπλέον, πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν αυτή τη στρατηγική πολλαπλών εκδόσεων των Vista, σαν έναν τρόπο με τον οποίο η Microsoft να μπορεί να χρεώνει διαφορετικές τιμές για διαφορετικές εκδόσεις των Vista, με μικρό όφελος για τους τελικούς χρήστες.

Οι τιμές ή οι διαθεσιμότητα δεν είναι ακόμα σαφείς, αλλά η εταιρεία έχει δώσει μια γενική εικόνα σχετικά με τις διαφορές που θα υπάρχουν ανάμεσα στις εκδόσεις του νέου της λειτουργικού συστήματος.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι όλοι οι χρήστες που χρησιμοποιούν XP και Vista θα είναι σε θέση να αναβαθμίσουν την άδεια του λειτουργικού τους στα Windows 7. Η παγίδα, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι η αναβάθμιση θα πρέπει να είναι η καθολική εγκατάσταση των Windows 7, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε επανεγκατάσταση όλων σας των προγραμμάτων, να κάνετε back up και να γίνει αντικατάσταση των δεδομένων σας.


Windows 7 Starter Edition
Η έκδοση Starter Edition (SE) στοχεύει κυρίως στους χρήστες των netbooks. Με το SE, οι χρήστες θα μπορούν να τρέχουν μόλις τρεις εφαρμογές ταυτόχρονα, αλλά θα ωφελούνται από τις βελτιώσεις στο User Interface, όπως τη νέα γραμμή εργαλείων και τις JumpLists. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο Home Group, ώστε να μπορούν να μοιράζονται αρχεία και δεδομένα μέσω ενός τοπικού δικτύου.

Windows 7 Home Basic
Η έκδοση Home Basic (ΗΒ) είναι, στην ουσία, περίπου ίδια με την Media Center των Vista και θα επιτρέπει τη χρήση απεριόριστων εφαρμογών ταυτόχρονα, ενώ το UI θα είναι σημαντικά ενισχυμένο με χαρακτηριστικά όπως τα Live Thumbnail Previews και αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «Advanced Visual Experience». Επιπρόσθετα, το HB επιτρέπει προηγμένη δικτυακή υποστήριξη, όπως διαμοιρασμός της σύνδεσης του Internet (συμπεριλαμβανομένης και της ασύρματης) ενώ παρέχει και το Mobility Center που αφορά κυρίως στα laptops.

Windows 7 Home Premium
Η Home Premium (ΗΡ) έκδοση θα προσφέρει όλα τα οπτικά «καλούδια» των Windows 7, όπως το Aero Glass UI και την προηγμένη πλοήγηση παραθύρων. Εκτός από τις εφαρμογές οθόνης αφής (αναγνώριση χειρόγραφου, multitouch), η Home Premium θα προσφέρει βελτιωμένη υποστήριξη των media format καθώς και ενίσχυση του Windows Media Center και media streaming.

Windows 7 Professional
Η επαγγελματική έκδοση του νέου λειτουργικού της Microsoft εισάγει περισσότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας και δικτύωσης, όπως το Σύστημα Κωδικοποίησης Αρχείων, προχωρημένο backup δικτύου και σύμπτυξη διαχειρισθέντων δικτύων με το Domain Join.

Windows 7 Enterprise και Windows 7 Ultimate
Ανεξάρτητα αν είστε οικιακός χρήστης ή επιχείρηση, οι εκδόσεις Enterprise και Ultimate θα προσφέρουν μια παρόμοια ομάδα εξελιγμένων χαρακτηριστικών, όπως το bitLocker data protection για εσωτερικούς και εξωτερικούς σκληρούς, το DirectAccess για επιχειρησιακή δικτύωση (βασισμένο στο Windows Server 2008 R2) ενώ το AppLocker θα αποτρέπει την εγκατάσταση μη εξουσιοδοτημένου software.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.