Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Μειώσεις τιμών σε 450 φάρμακα από Δευτέρα 23/2/2009

Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στόχος του υπουργείου είναι να αποφύγει τις έμμεσες ανατιμήσεις που επιτυγχάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες μέσω «νέων» σκευασμάτων, τα οποία όμως βασίζονται σε παλιές δραστικές ουσίες.

Μόνο μέσα στο 2008, στο πλαίσιο των 5 δελτίων τιμών φαρμάκων, που εκδόθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, δόθηκαν τιμές σε 1.335 νέα σκευάσματα, εκ των οποίων μόλις 49 περιελάμβαναν απολύτως νέες δραστικές ουσίες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΝ βρίσκονται ενώπιον και μιας ακόμη έξυπνης πρακτικής των φαρμακοβιομηχανιών, η οποία φυσικά έχει ως στόχο την αύξηση των τιμών, διαπίστωσαν ότι όταν κυκλοφορεί ένα ..............

νέο σκεύασμα, οι φαρμακοβιομηχανίες επιτυγχάνουν υψηλές τιμές ακόμη και στις θεωρούμενες φθηνές χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Λεττονία, αυξάνοντας έτσι τον μέσο όρο, βάσει του οποίου τιμολογούνται στην Ελλάδα τα νεοκυκλοφορούντα φάρμακα.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι ανατιμήσεις στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχανιών για αυξήσεις σε 200 σκευάσματα, παραπέμποντάς τα για αργότερα.

Πάντως, την ερχόμενη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το πρώτο για το 2009, που θα περιλαμβάνει:

α) Μειώσεις τιμών σε 450 πρωτότυπα φάρμακα, από 0,03% έως 52,11%. Σε αυτά περιλαμβάνονται ευρείας κατανάλωσης σκευάσματα, όπως το αντιαλλεργικό Xozal (μείωση τιμής κατά 52,11%), το αντιβιοτικό Amoxil (μείωση τιμής κατά 36,14%), αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά κ.ά. Το όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά Ταμεία υπολογίζεται σε 55.220.822 ευρώ.

β) Τιμές σε 342 νέα φάρμακα, εκ των οποίων τα 241 αντίγραφα και τα 101 πρωτότυπα. Μόνο 18 σκευάσματα έχουν απολύτως νέες δραστικές ουσίες.

γ) Μεταβολές σε 24 φάρμακα που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας, και όχι τιμές.

δ) Οκτώ διαγραφές φαρμάκων βάσει αποφάσεων του ΕΟΦ.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.