Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Προβάδισμα έως 3,9% στο ΠΑΣΟΚ δίνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Οι εκλογές απορρίπτονται ως λύση από την πλειοψηφία των πολιτών, παρά τη γενικά αρνητική εκτίμηση για την πορεία των πραγμάτων.

Η άποψη υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας έχει θεσμικά χαρακτηριστικά και παραμένει σταθερά πλειοψηφική (51,4% έναντι 43,6%) υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πρώτο κόμμα θα εξασφαλίσει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (42,3%) παρά ισχυρή (13,7%), ενώ το 40,3% θεωρεί πως οι εκλογές δεν θα δώσουν αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Η ισχυρή αυτοδυναμία είναι το αισιόδοξο σενάριο για δύο στους τρεις, αλλά και η έλλειψη αυτοδυναμίας δεν αντιμετωπίζεται ως καταστροφή:
Για έναν στους τέσσερις είναι αδιάφορο, για τρεις στους δέκα αυτό είναι το καλό σενάριο.

Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., από 3,5% έως 3,9%, καταγράφουν τρεις ......

νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο.
Σε δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32,4%, η Ν.Δ. 28,9%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,8%, ΝΔ 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ΚΚΕ 8,2%, ΛΑΟΣ 4,5% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,9%.

Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 40,7%, έναντι 34,1% για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στην παράσταση νίκης σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,5% έναντι 31,1% για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 54,8% των ερωτηθέντων, έναντι 39,8% που επιθυμεί πρόωρη κάλπη.

Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» οι δυνάμεις των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: Ν.Δ. 28,6%, ΠΑΣΟΚ 32,5%, ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΡΙΖΑ 7,8%, ΛΑΟΣ 4,7%, Οικολόγοι 2,7%.

Στο ερώτημα για τις ευρωεκλογές, η διαφορά μειώνεται στις 2,8 μονάδες, αφού το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, η Ν.Δ. 27,5%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,4%, ο ΛΑΟΣ 5,3% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%.

Τέλος σε μέτρηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Η Κυριακάτική Αυγή» στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2%, η Ν.Δ. 27,6%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,8%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,0%, Ν.Δ. 26,5%, ΣΥΡΙΖΑ 8,2%, ΚΚΕ 6,7%, ΛΑΟΣ 5,0% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,0%.

Στο ζενίθ η εκλογολογία

«Η χώρα έχει κυβέρνηση που τρέχει με χίλια και πρωθυπουργό που συντονίζει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ενώ η βουλευτής της Ν.Δ., Κατερίνα Παπακώστα, σημείωσε με νόημα ότι, «ήδη έχει χτυπήσει το καμπανάκι και όποιος δεν το έχει αντιληφθεί είναι βαθιά νυχτωμένος».
«Δεν παίζω παιχνίδια, στηρίζω την Κυβέρνηση», επαναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα», αλλά προσθέτει ότι, «από εδώ και στο εξής θα λέω ανοιχτά τη γνώμη μου».

«Αντιμετωπίζουμε τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μπει σε μια περιπέτεια διαρκών εκλογικών αναμετρήσεων», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Από το ΠΑΣΟΚ ο Απόστολος Κακλαμάνης σχολίασε ότι με τις παροχές που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση, η χώρα έχει μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε ότι, κανείς δεν θέλει να γίνονται συχνά εκλογές, πρόσθεσε όμως ότι, σήμερα υπάρχει λόγος και πρέπει να γίνουν, καθώς «η Κυβέρνηση διαλύεται».
»Η οικονομική κρίση θα δημιουργήσει μια πολιτική ασφυξία, η οποία εκ των πραγμάτων θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να επιλέξει τις πρόωρες εκλογές», εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».
»Ο Καραμανλής δεν πάει για εκλογές, αλλά ευθυγραμμισμένος με το δόγμα "Τσοβόλα δώσ' τα όλα" θα πάει στις ευρωεκλογές, θα επιχειρήσει να περάσει έστω και μισή μονάδα τον Παπανδρέου και να ξεκινήσει εκστρατεία για εκλογές από άλλη αφετηρία», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στη «Free Sunday».

«Ανεπίκαιρη η εκλογολογία»

«Η εκλογολογία δημιουργεί αποπροσανατολισμό. Είναι εντελώς ανεπίκαιρη.
Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία και εκλογές θα γίνουν το 2010, εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν θελήσει να συμπράξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ασχολείται με τις εκλογές, τις οποίες φοβάται.
Σάμπως έχει τίποτα άλλο να προτείνει;».
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στην Ξάνθη, στο περιθώριο της 25ης Συνόδου Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών της χώρας.

Ο κ. Παυλόπουλος, ύστερα από συζητήσεις με τους περιφερειάρχες, στάθηκε στην 4η Προγραμματική Περίοδο και τόνισε ότι, «η περιφέρεια αποκτά νέα, πρόσθετη αναπτυξιακή πνοή, με την αξιοποίηση των συνολικά 36,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, σε ποσοστό πάνω από 80%, διοχετεύονται προς αυτήν».
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών εμμένει στην πρότασή του για ενεργοποίηση του νέου εκλογικού νόμου σε αυτές τις εκλογές, με συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή», παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.