Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Από 1/7 στην ετικέτα η προέλευση του ελαιολάδου

Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για το παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2009, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κανονισμού 1019/2002 σχετικά με τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου, η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους κανόνες που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2009, το ελαιόλαδο προερχόμενο από μια μόνο χώρα θα φέρει υποχρεωτικά το όνομα του Κράτους Μέλους ή της τρίτης χώρας. Στο υφιστάμενο καθεστώς εμπορίας ελαιόλαδου η αναγραφή είναι προαιρετική.

Επιπλέον για το παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ορισμένοι όροι όπως "πράσινο", "ώριμο", "μαλακό", "ισορροπημένο", όροι οι οποίοι έχουν ήδη εγκριθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν τους κανόνες που ........

ισχύουν για ορισμένα ελαιόλαδα που προστατεύονται από τα κοινοτικά συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων τα οποία είναι σχεδιασμένα για να εγγυώνται στους καταναλωτές ότι το περιεχόμενο που βρίσκεται στο σφραγισμένο μπουκάλι ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και προσδοκίες τους.

O κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι η ελαιοπαραγωγή αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 370.000 - 400.000 τόνους και το συνολικό εισόδημα των καλλιεργητών πλησιάζει το 1,6 δισ. ευρώ.
Η αξία των εξαγωγών κυμαίνεται στα 300 εκ. ευρώ, αλλά ωστόσο, όπως επεξηγεί ο κ. Γκλαβάκης, κύρια προτεραιότητα παραμένει η αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου, επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου.

1 σχόλιο:

  1. ...Σύμφωνα με τους κανόνες που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2009, το ελαιόλαδο προερχόμενο από μια μόνο χώρα θα φέρει υποχρεωτικά το όνομα του Κράτους Μέλους ή της τρίτης χώρας...Οπερ σημαίνει ότι άν το ελαιόλαδο το δικό μας συσκευάζεται στη Ιταλία θα φέρει την ένδειξη «Προϊόν Ιταλίας»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.