Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Εφετείο: Φυλάκιση 15 ετών για εμπορία ανθρώπων

Σε κάθειρξη 12 ετών για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και 3 ετών για την εμπορία ανθρώπων, με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο Ρουμάνους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, που κατοικούσαν στα Φιλιατρά.
Με το θέμα είχε ασχοληθεί η Ιντερπόλ, η οποία έστειλε στις 19 Δεκεμβρίου 2007 σχετική πληροφορία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Όπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, στο σπίτι που έμεναν οι δύο Ρουμάνοι, μαζί με τα παιδιά της γυναίκας, βρέθηκαν ακόμη 10 ομοεθνείς τους, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ότι οι δύο τούς έφεραν από τη Ρουμανία στην Ελλάδα και τους εκμεταλλεύονταν, έχοντας παρακρατήσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και μη δίνοντάς τους τα χρήματα από τις αγροτικές εργασίες που έκαναν.

Οι καταγγέλλοντες είχαν επίσης αναφέρει ότι έφθασαν στην ........

Ελλάδα για να βρουν δουλειά, μέσω του συζύγου της Ρουμάνας, ο οποίος κατοικεί στη Ρουμανία, καθώς και ότι τους μετέφερε από τα σύνορα με ένα αυτοκίνητο ο άλλος κατηγορούμενος.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Στην απολογία τους οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο άντρας είπε πως δεν είχε αυτοκίνητο και δεν έκανε μπίζνες με τους ομοεθνείς του, απλώς τους βοήθησε να μείνουν σπίτι του.
Η γυναίκα ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα για το νοίκι του σπιτιού, που είχε τέσσερα δωμάτια (250 ευρώ) και για το λόγο αυτό δέχθηκε τους ομοεθνείς της, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα. Είπε, επίσης, ότι κάποιους από αυτούς τους γνώριζε, επειδή ήταν από το χωριό του άντρα της. Δήλωσε άγνοια για ποιο λόγο κατηγορείται και προφυλακίστηκε, αλλά ούτε και για το τι διαφορές μπορεί να έχουν μαζί της οι καταγγέλλοντες.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο καθένας τους πλήρωνε 20 ευρώ το μήνα για το νοίκι, όπως και κάποια χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα άλλα έξοδα, ενώ πρόσθεσε πως την παρακάλεσαν να τους μαγειρεύει, φέρνοντας οι ίδιοι φαγητό. Υποστήριξε, τέλος, ότι δεν τους κρατούσε χρήματα ή τα διαβατήριά τους, καθώς και ότι δεν είχε σχέση με τα όσα κατήγγειλε στην κατάθεσή του ένας από αυτούς, ότι δούλεψε τρεις μήνες σε αγροτική δουλειά, δεν πήρε τα χρήματά του και είδε τη γυναίκα να συναλλάσσεται με τον εργοδότη του.

Καυστικός ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας της έδρας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για τη δημιουργία οργανωμένου δικτύου εκμετάλλευσης ανθρώπων από τη Ρουμανία στην Ελλάδα.
Η προσπάθεια του συνηγόρου υπεράσπισης Παν. Μωράγιωργα, ο οποίος επικαλέστηκε τις κοινές συνθήκες ζωής όλων των οικονομικών μεταναστών, δεν έπεισε, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το δικαστήριο. Αναρωτήθηκε πώς μπορεί να κατηγορούνται για εκμετάλλευση ανθρώπων, χωρίς να βρεθούν τα διαβατήρια ή άλλα έγγραφα των καταγγελλόντων, τους οποίους μέμφθηκε για την απουσία τους από την Ελλάδα μετά από μια τέτοια καταγγελία.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.