Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Κατάργηση αφορολογήτου για μικρομεσαίους

Αυξημένο φόρο καλούνται να πληρώσουν φέτος περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες μετά την κατάργηση του αφορολόγητου ποσού των 10.500 ευρώ, που εφαρμόστηκε τελευταία φορά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τη Δευτέρα εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο επήλθαν σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου να εξασφαλισθούν έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, που εμφανίζει «μαύρη τρύπα» 2,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα εισοδήματα που φορολογούνται από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος των:
ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσικοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα, θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% μετά την κατάργηση του αφορολογήτου.
Επίσης, με την ίδια μεθοδολογία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα εμπόρων και βιοτεχνών.
Ωστόσο, το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση, που έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος έναρξης και για τα δύο επόμενα της έναρξης έτη (δηλαδή για τρία οικονομικά έτη). Ειδικά, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, που υπέβαλαν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, η παραπάνω εξαίρεση ισχύει για τρία ακόμη έτη με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, οι οποίοι έχουν τρία τέκνα και άνω τα οποία τους βαρύνουν. Επομένως, οι υπόψη φορολογούμενοι, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση, αν έχουν τρία τέκνα που τους βαρύνουν δικαιούνται το ατομικό αφορολόγητο ποσό των 10.500 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται με το αφορολόγητο ποσό των 10.000 ευρώ για τα τρία τέκνα τους, δηλαδή εξακολουθούν να έχουν συνολικό αφορολόγητο ποσό 20.500 ευρώ.

Πηγή: Επικαιρότητα

2 σχόλια:

  1. Ενα μέτρο με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Ολοι γνωρίζουμε την φοροδιαφυγή που υπάρχει στην χώρα μας, όλοι ξέρουμε ότι σε πολλές ταβέρνες αντί για απόδειξη μας δίνουν δελτίο παραγγελίας.Περιέργως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν βγαίνουν και δηλώνουν εισόδημα το όριο του αφορολόγητου και ας κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα και ας μένουν σε βιλλάρες, το εισόδημά τους είναι 10000 ευρώ τον χρόνο.
    Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται μεγαλύτερο εισόδημα στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους απ' ότι στους εμπόρους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως αλλάζουν τα πράγματα, από εκεί που πρίν μήνες υμνούσαν την ελεύθερη αγορά και τον αυτοματισμό της, τώρα την λοιδορούν και υιοθετούν παγκόσμια άλλα μοντέλα, παρεμβατισμού αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.