Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Εθνική στρατηγική και παρέμβαση για το λάδι

Εθνική στρατηγική και πολιτική παρέμβαση για το ελαιόλαδο ζήτησε ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, στη χθεσινή συνάντηση με στελέχη του Ευρωπαϊκού ΟργανισμούΣτρατηγικού Σχεδιασμού, που βρέθηκαν χθες στην Καλαμάτα.

Η επίσκεψή τους αφορούσε το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που οργανώνεται 10 - 12 Απριλίου, στο ΣΕΦ και στο οποίο η Μεσσηνία θα είναι ο τιμώμενος νομός. «Είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσηνίας», είπε για την ελαιοκαλλιέργεια ο κ. Δράκος.
Παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια ασκείται μια αρνητική πίεση, η οποία φέτος έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και πρόσθεσε:

«Το ίδιο το προϊόν φτάνει σχεδόν στα όρια αντοχής του αγρότη και της κοινωνίας μας. Οφείλουμε με μεθοδευμένη και οργανωμένη δουλειά, αλλά και πολιτική παρέμβαση να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ασκούν τη σημαντική αυτή καλλιέργεια».


Ανέφερε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. «με τον επιδοματικό της χαρακτήρα εξέτρεψε την κατάσταση σε κατευθύνσεις που έχουν δημιουργήσει ζητήματα».
Τόνισε πως έπρεπε

«να έχει δημιουργηθεί μια εθνική στρατηγική, η οποία θα δει αυτές τις παρεκκλίσεις και θα αναπτύξει δράσεις και αντιδράσεις, προκειμένου να αντέξει η οικονομία».
Σημείωσε, επίσης, ότι «πρέπει να υποστηριχθούν με γενναιότερα μέτρα τα ζητήματα που αφορούν την τυποποίηση και την προώθηση ποιοτικών προϊόντων».
Χαρακτήρισε την προσπάθεια του Οργανισμού θεάρεστη και αναγκαία, αλλά επεσήμανε: «Χρειάζεται, παρά τις δυσκολίες, να πολεμήσουμε και μέσα από τους θεσμούς και να διεκδικήσουμε και πολιτικές λύσεις».

Ο κ. Δράκος ευχαρίστησε τα στελέχη του Οργανισμού, διότι επέλεξαν τη Μεσσηνία ως τιμώμενη ελαιοπαραγωγική περιοχή και τόνισε πως «έχουμε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, για να μην πω το καλύτερο. Αυτό χρειάζεται κάθε στιγμή να το επιβεβαιώνει κανείς όταν προβάλλει το προϊόν του και πρέπει κάθε μέρα να το αποδεικνύει».
Ο νομάρχης ζήτησε από τους οργαωτές του Φεστιβάλ να κληθούν σ’ αυτό, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η Διεύθυνση Λιπαρών και Ελαιολάδου της Ε.Ε. και η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Από τον Οργανισμό, ο Αντώνης Κολλιόπουλος είπε ότι «η καρδιά αυτού του τόπου χτυπά στο ρυθμό της ελιάς και του λαδιού.
Εχετε καταξιωθεί ως προς το ελαιόλαδο στο πανελλήνιο και στον ευρωπαϊκό χώρο». Παρατήρησε ότι δικαιωματικά η Μεσσηνία θα είναι ο τιμώμενος νομός στο φεστιβάλ, αφού στο προηγούμενο, στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου είχε πάρει 12 από τα 40 βραβεία.

Ο Γιώργος Αναστόπουλος ενημέρωσε ότι στο φετινό Φεστιβάλ ενέταξαν και το Συνέδριο για το μάρκετινγκ και τόνισε πως η εθνική πολιτική είναι πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα.
Ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «σήμερα εδώ τιμούμε τους ανθρώπους της Μεσσηνίας που ασχολούνται με το ελαιόλαδο» και πρόσθεσε:
«Θεωρούμε σημαντική την παρουσία μας σε κάθε εκδήλωση, κάθε έκθεση και δραστηριότητα στην πατρίδα μας ή στο εξωτερικό για να μπορέσουμε έτσι να προωθήσουμε το λάδι μας».
Από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού παραβρέθηκαν και οι Νία Κομπορόζου, Γιώργος Σίδερης και Γιάννης Κάκος.

Πηγή: Ελευθερία

1 σχόλιο:

  1. Ανέφερε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. «με τον επιδοματικό της χαρακτήρα εξέτρεψε την κατάσταση σε κατευθύνσεις που έχουν δημιουργήσει ζητήματα» Τι εννοεί;;;
    Το πρόβλημα Κε Δράκο βρίσκεται στην εμπορία του λαδιού, η Εθνική στρατηγική τι θα κάνει;
    Υπάρχει πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα ολιγοπώλια,είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.