Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Μπαλοποιητές: «Στραβά μάτια» ζητά ο περιφερειάρχης

«Επί ξύλου κρεμάμενος» είναι στην ουσία ο σχεδιασμός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νικ. Αγγελόπουλου και, κατ’ επέκταση, της κυβέρνησης για την τοποθέτηση δεματοποιητών για τα απορρίμματα σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου.
Κι αυτό γιατί, όπως ομολογεί ο περιφερειάρχης σε έγγραφό του προς το νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο, οι διαδικασίες που απαιτούνται «είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία μικρή απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».
Ταυτόχρονα, του ζητά να επιδείξει τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, «κατανόηση και ανοχή μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών», με άλλα λόγια, δηλαδή, να κάνει «στραβά μάτια».

Μετέωρος ο σχεδιασμός

Κατά τ’ άλλα, όλα θα ήταν έτοιμα, σύμφωνα με όσα είχε δεσμευτεί προ μηνών ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθαν. Νάκος στην Τρίπολη, να λειτουργήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Μια δέσμευση που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να τηρηθεί, παρά μόνο αν όλες οι ενέργειες γίνονταν με ταχύτητες φωτός…
Αν επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της τοποθέτησης των δεματοποιητών απορριμμάτων, θα δούμε πως το τοπίο είναι «καθαρό» μόνο στην ενότητα της Καλαμάτας. Στην ενότητα της Μεσσήνης υπάρχει πρόβλημα με την τοποθέτηση του δεματοποιητή στη θέση «Καβάλα» του Δήμου Ιθώμης, καθώς έχουν εγερθεί αντιδράσεις από το Δήμο, την τοπική κοινωνία και το Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Στην ενότητα της Πύλου υπάρχει ανάλογο πρόβλημα, ενώ «θολό» εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο και στην ενότητα της Κυπαρισσίας, τόσο για το πού θα τοποθετηθεί ο δεματοποιητής, όσο και το πού θα τοποθετηθούν τα δεματοποιημένα απορρίμματα.

Παραδέχεται καθυστέρηση υλοποίησης

Ωστόσο, στο έγγραφό του περιφερειάρχης με αριθμό πρωτοκόλλου 202/104, στις 7 Ιανουαρίου, αναφέρει στο νομάρχη Μεσσηνίας πως «η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΤΑ του νομού έχει προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων παύσης λειτουργίας των ενεργών τους ΧΑΔΑ σε συνάρτηση με τη λειτουργία δεματοποιητών και λήψης αδειών προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων.
Όπως είναι γνωστό, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την οριστική παύση των ΧΑΔΑ, απαιτούνται: η εκπόνηση Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης, η χορήγηση άδειας αποκατάστασης από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, καθώς και η απόφαση παύσης ΧΑΔΑ από εσάς, σύμφωνα με τις εγκυκλίους […] καθώς επίσης και το έγγραφο […] του τμήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους Δήμους, προωθεί τις πιο πάνω διαδικασίες και ειδικότερα, συντονίζει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ολοκληρώνει τις διαδικασίες λήψης αδειών για την εγκατάσταση και λειτουργία των δεματοποιητών.
Γνωρίζετε ότι τόσο η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των δεματοποιητών, όσο και η σύνταξη των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασης ΧΑΔΑ είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία μικρή απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αυτού.
Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε εσάς και τις αρμόδιες υπηρεσίες σας, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, να επιδείξετε κατανόηση και ανοχή».
Με το έγγραφο αυτό ο κ. Αγγελόπουλος συναινεί στο αίτημα που του διατύπωσε, κατά την τελευταία του συνεδρίαση για το 2008 το Δ.Σ. του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας.

Χώρος μπαλοποιητή στην Τριφυλία;

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν μεταξύ Τρίπολης και Καλαμάτας, στην περιοχή της Τριφυλίας μόλις χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιτόπιας έρευνας για τον εντοπισμό χώρου εγκατάστασης του δεματοποιητή.
Ο χώρος που είχε προταθεί αρχικά κοντά στο Μουζάκι του Δήμου Γαργαλιάνων δεν έτυχε της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας. Χθες και προχθές οι δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων Άλκης Ξύγκας και Στ. Καλοφωλιάς, οι εκπρόσωποι των δύο Δήμων στο Δ.Σ. του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας Χαρ. Παγάνης και Μιχ. Αποστολόπουλος, αλλά και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Χριστιάνων και Μουζακίου Χαρ. Καλογερόπουλος και Παν. Κυριακόπουλος, εξέτασαν ένα νέο χώρο που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Φιλιατρών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι σε καλό σημείο, το έδαφος είναι επικλινές και δεν υπάρχει οπτική επαφή. Πρόκειται δε για δασική έκταση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές άδειες και, κατά συνέπεια, θα υπάρξει σχετική καθυστέρηση.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Πρέπει να κατασταλάξουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ και οι Κυπαρίσσιοι που θα γίνεται η εναπόθεση των μπαλοποιημένων απορριμάτων.
Και αυτό πρέπει να τελειώσει σύντομα.
Αποφάσισαν δεματοποίηση σε χώρο ανάμεσα Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και εναπόθεση σε χώρο της Κυπαρισσίας και Αυλώνα.
Έτσι έχει αποφασιστεί, έτσι πρέπει να γίνει.
Ελπίζουμε ότι δεν θα δούμε τις γνωστές μαϊμουδιές από τους Κυπαρίσσιους.

3 σχόλια:

  1. Αμ' θα τις δούμε.
    Ξέρεις τι είναι αυτοί; όλο παρασκηνιακά κινούνται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΕ ΧΩΡΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΩΡΑ ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι έγινε Κυπαρίσσιε???
    Τσαντίστηκες???
    Απλά θυμίζουμε την υποχρέωση που έχει η Κυπαρισσία.
    Και δεν είναι οριστική η θέση που έχετε ορίσει.
    θα περιμένουν λέει την περιφέρεια να αποφανθεί αν η θέση ειναι η ενδεδειγμένη.
    Αν δεν το ξέρεις δηλαδή.
    Οπότε ο άσχετος είσαι εσύ.

    Οριστικό θα γίνει όταν θα σας έρθουν τα πρώτα δεματοποιημένα απορρίμματα για να τα εναποθέσουν στην θέση που λέτε.
    ΤΟΤΕ θα είναι οριστικό.


    Και εφόσον γράφεις με αυτόν τον τρόπο δεν έχεις μπαλάκια μέσα στο παντελόνι σου να το γράψεις επώνυμα??
    Συνδεδεμένος με τον λογαριασμό που έχεις.

    Απο τα κεφαλαία που χρησιμοποίησες υποψιάζομαι το ποιος είσαι.

    Ανάλογο σχόλιο που θα δημοσιεύσεις και δη ανώνυμα θα φάει σούτ.
    Σε όποιο blog έχω γράψει σχόλιο το έχω γράψει με τον λογαριασμό μου να φαίνεται ποιος το έχει κάνει.

    Εσυ από τι κρύβεσαι? Τι φοβάσαι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.