Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Επίκαιρη ερώτηση για τους πυρόπληκτους της Μεσσηνίας από τον Δημήτρη Κουσελά

Κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επίκαιρης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τους πυρόπληκτους, που κατατέθηκε μετά από πρωτοβουλία του, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα των πυρόπληκτων της Μεσσηνίας, τονίζοντας τα εξής:

«Συζητάμε σήμερα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και για την αναγκαία αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών σε μια συγκυρία που συνολικά η ύπαιθρος στενάζει από: Τη συνεχιζόμενη απομείωση του αγροτικού εισοδήματος. Το υψηλό καλλιεργητικό κόστος. Τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ελαιόλαδου. Την πρωτοφανή ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή. Την πλήρη έλλειψη σχεδίου και προοπτικής για την Ελληνική ύπαιθρο. Αν ήδη οι αγρότες μας βρίσκονται σε απόγνωση και προχωρούν σε οδοφράγματα και μπλόκα, καταλαβαίνετε σε ποια θέση βρίσκονται οι πυρόπληκτοι, που εδώ και 18 μήνες: Δεν μπορούν να αναπληρώσουν το εισόδημά τους, αφού οι περιουσίες τους καταστράφηκαν. Σε περιοχές όπως ο Ταΰγετος και η Μάνη, όπου το 90% των κατοίκων δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας, οι πυρόπληκτοι δεν μπορούσαν ούτε να ξεκινήσουν διαδικασίες αποκατάστασης των.....

κατεστραμμένων κατοικιών τους, ούτε να εισπράξουν την επιδότηση! Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται επίσης και οι κτηνοτρόφοι, αφού το πρόγραμμα παροχής ζωοτροφών διεκόπη το Φεβρουάριο του 2008 και κτηνοτροφικά πάρκα, όπως ζητήσαμε, δεν ορίστηκαν.

Στη Μεσσηνία αποτελεί, πλέον, κοινό μυστικό πως οι αποζημιώσεις που παίρνουν (όσες παίρνουν... ) οι πυρόπληκτοι παραγωγοί δεν καλύπτουν παρά ένα μικρό μέρος των πραγματικών απωλειών τους σε παραγωγή και στο κεφάλαιο. Υπήρξαν μάλιστα και περιοχές όπως της Σκάλας, του Αετού κλπ. που δεν κρίθηκαν καν πυρόπληκτες! Η πραγματική ζημιά στην ηρτημένη παραγωγή είναι σημαντικά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Όσο για το φυτικό κεφάλαιο, λ.χ. στα ελαιόδεντρα, η αποζημίωση δεν είναι ανάλογη με την πραγματική ποιότητα και κατηγορία των κατεστραμμένων ελαιόδεντρων ούτε καλύπτει τα πραγματικά έξοδα ανασύστασης και ενίσχυσης των ελαιόδεντρων, έξοδα στα οποία ήδη υποβάλλονται οι ελαιοπαραγωγοί. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών των Δήμων Οιχαλίας, Ανδανίας, Νέστορος, Βουφράδος, καθώς και των χωριών της Αλαγονίας, να βρίσκονται σε απόγνωση. Τα δάνεια των αγροτών και των επιχειρήσεων απειλούν να πνίξουν όποια δραστηριότητα απέμεινε, γιατί οι παρατάσεις που δόθηκαν ήταν και είναι ανεπαρκείς.

Όλα αυτά δεν τα ακούτε πρώτη φορά, κύριοι της Κυβέρνησης! Σας τα έχουμε πει και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου πολλές φορές! Όμως εσείς απορρίψατε την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ που απέβλεπε στο να μείνουν οι πληγέντες στον τόπο τους, με αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας, με στήριξη της απασχόλησης, με ολοκληρωμένη παραγωγική, χωροταξική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. Απορρίψατε τις προτάσεις μας για τη διασφάλιση εγγυημένου εισοδήματος, 1.000 ευρώ μηνιαίως για μια διετία στους αγρότες και για 7 χρόνια στους ελαιοπαραγωγούς. Απορρίψατε τη διασφαλισμένη χορήγηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους για μία 3ετία τουλάχιστον.

Απορρίψατε την επιμήκυνση για ένα ακόμα χρόνο της μη καταβολής των οφειλών προς τις τράπεζες. Τη στήριξη των νέων αγροτών στις πυρόπληκτες περιοχές κ.ά. συγκεκριμένες προτάσεις μας. Και αφού όλα αυτά τα απορρίψατε, επιχειρήσατε όψιμα, το Νοέμβρη του 2008, να παρουσιάσετε ως δήθεν "Ειδικό Πλαίσιο και πιστώσεις Ανασυγκρότησης", έργα και δράσεις που ούτως ή άλλως θα υλοποιούνταν από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ - Δ' ΚΠΣ και Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού οι πυρόπληκτες περιοχές ήταν εξαρχής επιλέξιμες, λόγω της αναπτυξιακής τους υστέρησης.
Ισχυριστήκατε ότι διαθέτετε στις πυρόπληκτες περιοχές 1 δις ευρώ και για τις υποδομές 600 εκατομμύρια ευρώ. Ποιον πάτε να κοροϊδέψετε;
Η αλήθεια είναι πως οι πυρόπληκτες περιοχές δεν παίρνουν ούτε καν αυτό που τους αναλογεί από την παράταση του Γ' ΚΠΣ, αφού οι πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 λειτούργησαν ως δικαιολογία για να παρθεί αυτή η παράταση.

Ακόμη και σήμερα:
Για τον πυρόπληκτο Νομό Μεσσηνίας αραχνιάζουν στα συρτάρια 237 επενδυτικά σχέδια με ειδική πριμοδότηση για τις πυρόπληκτες περιοχές, που θα δημιουργούσαν 423 θέσεις εργασίας στον Νομό, ενώ εκκρεμούν 642 επενδυτικά σχέδια συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 692 εκ. ευρώ, γιατί το Δημόσιο δεν θέλει να διαθέσει την απαιτούμενη δημόσια δαπάνη 402,35 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας παίρνουν ψίχουλα ως αποζημίωση και περιμένουν 17 μήνες τώρα την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Ακόμα ρωτάμε για τις ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των δωρεών του Ταμείου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών.
Γιατί πλήρεις απαντήσεις πόσα χρήματα και πού ακριβώς πήγαν και γιατί ουσιαστικά "πάγωσαν" οι δωρεές, τοποθετημένες σε ομόλογα του Δημοσίου δεν πήραμε, ούτε για τη Μεσσηνία ούτε για άλλους πυρόπληκτους Νομούς! Και είναι τουλάχιστον προκλητικό για τους πυρόπληκτους, όταν πάνε να εισπράξουν ακόμα και αυτές τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις από την ΑΤΕ, να τους παρακρατείται, με εντολή της Κυβέρνησης, η ταμιακή διευκόλυνση που τους δόθηκε ως προκαταβολή.

Μήπως έγινε κανένα θαύμα και απέκτησαν ξαφνικά εισόδημα από τα καμένα; Δυστυχώς - και δεν είναι η πρώτη φορά που σας το λέω - οι λιγοστοί κάτοικοι των πυρόπληκτων χωριών της Μεσσηνίας δεν θ' αντέξουν για πολύ να "φυλάττουν Θερμοπύλες". Ο τόπος μας απειλείται με απαξίωση και ερήμωση. Δυστυχώς, οι πυρόπληκτες περιοχές δεν έχουν τίποτα πλέον να περιμένουν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τους εξαπατήσατε μια φορά, δεύτερη δεν θα τα καταφέρετε.
Θα σας πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.