Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Κορυφαίο έργο η δημοπράτηση του φιλιατρινού φράγματος

Απολογισμό της χρονιάς που πέρασε κάνει ο δήμαρχος Φιλιατρών Aλκης Ξύγκας μιλώντας στην «Ε» και αναφέρεται στα σημαντικά έργα που εξελίχθηκαν την χρονιά που πέρασε αλλά και σε αυτά που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον.

Σημαντικότερο όλων θεωρεί την δημοπράτηση του φράγματος στο Φιλιατρινό ποτάμι, έργο με τεράστια σημασία, όπως τονίζει, που θα φανεί στο μέλλον, ωστόσο δεν κρύβει ότι υπάρχει μια υστέρηση στην καθημερινότητα του πολίτη η οποία όμως οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ξύγκας σημείωσε:
«Είναι γεγονός ότι κλείνοντας μια ημερολογιακή χρονιά, μας δίνεται η ευκαιρία να σταθούμε στο έργο που έχει γίνει και στο έργο που έρχεται μπροστά μας.
Βέβαια στην τοπική αυτοδιοίκηση τα πράγματα δεν είναι ημερολογιακά, υπάρχει μια συνέχεια από τον έναν προϋπολογισμό στον άλλον και από το ένα τεχνικό πρόγραμμα στο άλλο, για αυτό και εμείς βρισκόμαστε στην μέση μιας διαδρομής όπου υπάρχουν έργα που τελειώνουν, που υλοποιούνται και που προγραμματίζονται να γίνουν.

Πιστεύουμε σαν δημοτική αρχή ότι έχουμε πάει αρκετά καλά στα δύο χρόνια της νέας μας θητείας και έχουμε αποδώσει έργο τέτοιο για τα Φιλιατρά που αξίζει και να το μνημονεύουμε και να το αναφέρουμε και να είμαστε υπερήφανοι για αυτό.
Και το λέω γιατί ακουμπήσαμε προβλήματα που ήταν άλυτα επί πολλά χρόνια για τα Φιλιατρά και ήταν καθοριστικά για την ανάπτυξη της πόλης και της διαβίωσης των πολιτών».

Αποχέτευση – ύδρευση – οδοποιία:

«Προβλήματα όπως η αποχέτευση η οποία συνεχίζεται σαν έργο και πιστεύουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα τελειώσει το πρώτο και σημαντικότερο κομμάτι της αλλαγής από τον κεντρικό αγωγό των αποβλήτων ως το δυτικό μέρος της πόλης. Ηδη έχουμε δημοπρατήσει την συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού -έχει αναλάβει η εταιρεία το έργο - και πιστεύουμε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε τις πρώτες συνδέσεις στους συμπολίτες μας.
Αυτές τις μέρες τελειώνει η αλλαγή του παλιού δικτύου ύδρευσης, το οποίο είχε πολλά προβλήματα και αποκτάμε ένα νέο σύγχρονο δίκτυο 15 χιλιομέτρων περίπου.
Αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση σύνδεσης των παροχών. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 6,5 χιλιόμετρα που αλλάξαμε πριν 3 χρόνια, έχουμε φτάσει στην αλλαγή του 80% του δικτύου ύδρευσης.
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων όπου έπεσε άσφαλτος σε 20 χιλιόμετρα περίπου κεντρικών αγροτικών αρτηριών και αυτό θα μας γλιτώσει από πολλά έξοδα που κάνουμε κάθε χρόνο να συντηρούμε τους χωμάτινους αγροτικούς δρόμους.
Εχουμε βάλει σκοπό να κάνουμε κάθε χρόνο ένα αριθμό χιλιομέτρων με άσφαλτο.
Σκοπός και στόχος είναι να ασφαλτοστρώσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε ώστε τα έξοδα συντήρησης να είναι λιγότερα».

Παιδεία:

«Εκεί που μπορεί να επαίρεται ο δήμος είναι στο χώρο της παιδείας. Πραγματικά έχουμε κάνει πολλά καινούργια πράγματα, έχουμε ήδη δώσει τα προηγούμενα χρόνια 2-3 νέα νηπιαγωγεία και φέτος τελείωσε και κατασκεύασε ο ΟΣΚ το ειδικό σχολείο, το οποίο ίδρυσε ο Δήμος Φιλιατρών με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και πραγματικά είμαστε περήφανοι για αυτό καθώς το είχε ανάγκη ολόκληρη η περιοχή. Παραδόθηκε πριν λίγες μέρες και από τη νέα χρονιά θα εγκατασταθούν εκεί αυτά τα παιδιά με τους δασκάλους τους. Επίσης έχουμε φτιάξει το φέροντα οργανισμό του νέου Λυκείου και έχει δεσμευτεί ο νομάρχης να είναι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί από το Δ‘ ΚΠΣ, για να συνεχιστεί και να έχουμε ένα σύγχρονο πλήρες λύκειο».

Φράγμα – το σημαντικότερο έργο:

«Eνα σημαντικό πράγμα που έγινε την τελευταία χρονιά είναι το φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι. Το πόσο σημαντικό είναι θα το καταλάβουν οι επόμενες γενιές καθώς το πρόβλημα που έρχεται είναι το νερό - αυτό το βλέπουμε όλοι. Σε μια αγροτική περιοχή όπως τα Φιλιατρά είναι το αίμα που κυλά στις φλέβες της γης. Είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια, παρόλα αυτά πιεστικά ο δήμος κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις για να το πετύχει.
Θέλω βέβαια να ευχαριστήσω τη Νομαρχία και το υπουργείο γιατί το συμπεριέλαβε στο επιχειρησιακό του πρόγραμμα για το Δ‘ ΚΠΣ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Με το έργο αυτό θα λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης και με ειδικές συνθήκες και της ύδρευσης. Θεωρώ ότι ήταν η πιο ευτυχής συγκυρία του περασμένου χρόνου για τα Φιλιατρά».

Αθλητισμός:

«Στον τομέα του αθλητισμού προχωρά το γήπεδό μας, άλλαξε η χρηματοδότηση, μεταφέρθηκε στις οριζόντιες δράσεις του “Θησέα“, πληρώθηκαν οι τρεις λογαριασμοί και το έργο προχωρά κανονικά. Πιστεύουμε στις 30 Μαρτίου να το έχουμε στα χέρια μας. Θα χρειαστούν βέβαια και άλλα χρήματα καθώς θα πρέπει να φτιάξουμε και τον εξωτερικό χώρο του γηπέδου.
Από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δώσαμε 300.000 ευρώ και αγοράσαμε το κομμάτι στον Αγρίλη που ανήκει στην εταιρεία και εκεί σκοπεύουμε φέτος να νοικιάσουμε το χώρο μαζί με τον ΟΦΑ ώστε να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο που θα ξαναδώσει ζωή στον Αγρίλη.
Πήραμε απάντηση ότι ανήκει στην Κτηματική ένας χώρος στην Αγία Κυριακή και μέσα σε αυτό μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να φτιάξουμε γήπεδα για αθλοπαιδιές».

Αγροτικός τομέας:

«Η οικονομία μας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και είμαστε η δεύτερη περιοχή σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα. Εχουμε μια άψογη συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και τους φορείς των αγροτών μας και προσπαθούμε πάντα να βοηθάμε στα προβλήματα των αγροτών, όπως έγινε με την παρουσία μας στις αποζημιώσεις για την ντομάτα, την παρουσία μας στην συγκέντρωση της Χώρας για το λάδι, στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ.
Στο Δημαρχείο προσπαθούμε πάντα να τους εξυπηρετούμε καθώς είναι η ζωή μας, είναι το μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας. Βέβαια τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες και για τουριστική ανάπτυξη με την δημιουργία δύο μονάδων κλινών».

ΓΠΣ:

«Στις 20 Ιανουαρίου γίνεται η δημοπρασία για το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του “καποδιστριακού“ Δήμου Φιλιατρών και θα ακολουθήσει η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης των Φιλιατρών. Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να γίνει καθώς είναι ένα έργο αναπτυξιακό, όπως και οι αντικειμενικές αξίες ένα θέμα σημαντικό το οποίο το λύσαμε για να μπορέσουμε να μπούμε πιο δυνατά στο δρόμο της ανάπτυξης».

Δημοτικά διαμερίσματα:

«Σε σχέση με τα χωριά μας παρακολουθούμε από κοντά τα όσα γίνονται. Φτιάξαμε νέα γεώτρηση για να ξεχωρίσουμε την ύδρευση από Χαλαζόνι και το Εξοχικό, έτσι πιστεύουμε θα λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης στα χωριά.
Στην Μάλη έχουμε προγραμματίσει μετά την γεώτρηση να κάνουμε και το δίκτυο ύδρευσης όπως και την πλατεία.
Στους Χριστιάνους έχουμε προγραμματίσει κάποια έργα πέρα από την συνεργασία με τη Νομαρχία για την διάνοιξη του δρόμου Χριστιάνοι – Μουζάκι. Μένει βέβαια αναπάντητο παρά τα έγγραφα τι θα γίνει με την εκκλησία όπου έχουμε εγκεκριμένη την μελέτη και περιμένουμε να ανταποκριθεί το υπουργείο Πολιτισμού για την συντήρηση αυτού του σπουδαίου μνημείου».

Καθημερινότητα – πολιτισμός – προγραμματισμός:

«Εκεί που υστερούμε είναι τα καθημερινά προβλήματα, η καθημερινότητα. Δεν έχουμε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε τόσο καλά όσο περιμένουν οι συμπολίτες μας.
Υπάρχουν δικαιολογίες όμως και δεν τις χρησιμοποιούμε για να δικαιολογηθούμε. Εχουμε πολλούς αλλοδαπούς οι οποίοι προσφέρουν σαν εργατικό δυναμικό, δημιουργούν όμως πλήθος προβλημάτων με τους χώρους διαμονής, τους χώρους υγιεινής, η διαχείρισή τους είναι δύσκολη, παρόλα αυτά προσπαθούμε μαζί με τις οργανώσεις και τους συλλόγους να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Κάθε χρόνο προσθέτουμε εξοπλισμό στο δήμο σε μηχανήματα και αυτοκίνητα. Πέρυσι προστέθηκε μια τσάπα δωρεά από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η Eurobank μας κάνει δωρεά ένα πυροσβεστικό και για αυτό ετοιμάζουμε την μελέτη για να το πάρουμε, επίσης πήραμε ένα επιβατικό από τον ΟΔΥ, όπως και παρελκόμενα μηχανήματα της τσάπας.
Εχουμε μια καλή συνεργασία με τους συλλόγους και καλό πολιτιστικό προγραμματισμό με την γιορτή μας, το καρναβάλι, το πολιτιστικό καλοκαίρι, τον κινηματογράφο, με τα χορευτικά και μουσικά δρώμενα. Πιστεύουμε ότι με καλύτερη διάθεση και την συνεργασία των συμπολιτών μας θα πάμε ακόμη καλύτερα.
Δεν σταματάμε βέβαια πάντα να εντάσσουμε νέα έργα στον προγραμματισμό μας όπως είναι το περιβαλλοντικό πάρκο, έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε δύο αίθουσες στο 3o Δημοτικό Σχολείο, έχουμε έρθει σε επαφή με το ΚΔΑΥ και την πρωτοβάθμια για να κάνουμε ένα εργαστήριο για τα παιδιά που τελειώνουν από το ειδικό σχολείο.
Ακόμη μέσα στον προγραμματισμό είναι να λύσουμε το πρόβλημα με τα στερεά απόβλητα σε συνεργασία με τους όμορους δήμους και την Περιφέρεια».

Πηγή: Ελευθερία

4 σχόλια:

  1. Φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι, επέκταση του σχεδίου πόλης, περιφερειακή οδός, Δημοπρατήριο.
    Σημαντικά έργα που θα δώσουν ώθηση στην πόλη, γιαυτό Κύριε Δήμαρχε και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε γιατί σίγουρα όλοι επιθυμείτε το καλύτερο για τα Φιλιατρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον Χαράλαμπε Στα Φιλιατρά αλλα και αλλού απ ότι διαβάζουμε στα Δημοσιεύματα υπάρχει πολιτικός πολιτισμός.
    Στην Κυπαρισσία πάλι μόνο πιστολίδι δεν έπεσε στις δημαιρεσίες του Δήμου...

    Μήπως ο Κος Ξύγκας πρέπει να καλέσει ΟΛΟ το Δημοτικό συμβούλιο της Κυπαρισσίας να παρακολουθήσουν συνεδρίαση και να διδαχθούν Πολιτικό πολιτισμό???

    Ρωτάω εγώ τώρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκέψου, Χάρη, ένα εφιαλτικό σενάριο.
    Αυτούς που σκοτώνονται στην Κυπαρισσία, να αποφασίζουν για τα Φιλιατρά στηριγμένοι σε κάποιον Καποδίστρια Νο....
    Τρόμος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσαι λάτρης των Θρίλερ Χαράλαμπε????

    Ο χριστός και η Παναγία. Τι ήταν αυτό που είπες???
    ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ.

    ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
    Στο πυρ το εξώτερον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.