Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Διέξοδο σε νέες, αχανείς αγορές αναζητεί το ελαιόλαδο

Ιδιαίτερο βάρος σε δραστηριότητες προώθησης του ελαιολάδου σε αγορές χωρών, οι οποίες μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκαν στην παραγωγή με σκοπό την εξισορρόπηση της προσφοράς – ζήτησης, δίδει το τελευταίο διάστημα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ινδίες, Κίνα, Ρωσία αλλά και Ιορδανία αποτελούν αγορές – «φιλέτα» για το ποιοτικό ελαιόλαδο, πόσο μάλλον το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό προϊόν.

Κατά την 32η σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου για το προϊόν, στη Μαδρίτη παρουσιάστηκε η διεθνής κατάσταση της αγοράς του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΕ για τα έτη 2006/07, 2007/08 και προβλέψεις 2008/09, αναφέρει στο paseges.gr ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, Θ. Βλουτής, που συμμετείχε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου αλλά και της κατανάλωσης με την παράλληλη όμως πτώση των τιμών παραγωγού τις τελευταίες δύο περιόδους 2006/07, 2007/08 ιδίως και η οποία συνεχίζεται και κυρίως όσον αφορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Για τις επιτραπέζιες ελιές εκτιμήθηκε αύξηση της παραγωγής, σταθερή σχετικά κατανάλωση και διακυμάνσεις των τιμών χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για πτώση τιμών στην αρχή τουλάχιστον της περιόδου 2008/09 σε ορισμένες ειδικά κατηγορίες.

Το ΔΣΕ, όπως ειπώθηκε, ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες προώθησης του ελαιολάδου ειδικότερα σε χώρες οι οποίες τα τελευταία χρόνια μπήκαν στην παραγωγή με σκοπό την εξισορρόπηση της προσφοράς - ζήτησης, όπως οι Ινδίες, ενώ συνεχίζει τις δραστηριότητές του στον τομέα της καθιέρωσης προτύπων εμπορίας του ελαιολάδου και ειδικότερα των Οργανοληπτικών χαρακτηριστικών αλλά και την εκτέλεση προγραμμάτων Ποιοτικού Ελέγχου (Quality Control) σε χώρες όπως η ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κλπ από όπου λαμβάνονται δείγματα προς εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ινδίες παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 1% κι ενώ το πρόγραμμα προώθησης στην χώρα συνεχίζεται.
Αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου είχαμε όμως και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενώ στο Ισραήλ ζητείται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Τα προγράμματα, τονίστηκε, προώθησης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Κίνα, Ρωσία και Ινδίες.
Ενδιαφέρον στοιχείο ότι, στην Ιορδανία η παραγωγή λόγω έλλειψης βροχών ήταν μόνο 25.000 τόνοι, οι δε τιμές πώλησης είναι υπερδιπλάσιες από ότι οι διεθνείς.

Στα πλαίσια της προώθησης του προϊόντος θα πρέπει να τονισθεί η διαφορά μεταξύ ελαιολάδου και σπορέλαιων και να εκπαιδευτούν - ενημερωθούν οι καταναλωτές., κατέληξαν οι συμμετέχοντες.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.