Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Άρχισε η εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης των αγροτών με 500 εκατομμυρίων Ευρώ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε ότι υπεγράφη η διυπουργική απόφαση για την δανειοδότηση του ΕΛΓΑ με τα 425εκατ. ευρώ. Από τη Δευτέρα είπε ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών.

Στο μεταξύ άκαρπη απέβη η συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με τον εκπρόσωπο των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας της Λάρισας κ. Βαγγέλη Μπούτα. Ο εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε ότι δεν πήραν καμία απάντηση στα αιτήματα των αγροτών. Όπως είπε ζήτησε από τον κύριο Χατζηγάκη να αποσύρει το πακέτο των 500εκατ. και να προχωρήσει σε λύσεις υπέρ των αγροτών.
Συγκεκριμένα είπε:
«εμείς δεν ζητούμε αναπλήρωση του εισοδήματός μας. Εμείς ζητούμε την εγγύηση του εισοδήματός μας. Δηλαδή τι θα καλλιεργήσουμε και τι θα πάρουμε.»
Δήλωσε δε ότι συνεχίζεται το μπλόκο στην Νίκαια της Λάρισας.


Τα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

Το "πακέτο Χατζηγάκη" προς τους αγρότες έφτασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Μετά από προσωπική εντολή του πρωθυπουργού προς .....

το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι ενισχύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, που θα δοθούν άμεσα, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.
Ετσι, αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι τώρα (άτοκα δάνεια σε κτηνοτρόφους, άτοκα δάνεια στους συνεταιρισμούς) το συνολικό ποσόν που παίρνουν οι αγρότες αγγίζει το ένα δισ. ευρώ.


Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα, η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και πιστεύει ότι προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες.

Αναλυτικά, δίνονται:
- Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (ως 40 ευρώ το στρέμμα).

- Αυξάνεται ως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνον στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.

- Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.

- Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

- Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις, οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.

Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι συνεχίζει το διάλογο με τους αγρότες για την επίλυση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων τους.

2 σχόλια:

  1. Σιγα μην σπασετε τα αυγα,πρωσοπικες εγγυησεις καραμανλη
    κτλ.
    δηλ μασ κανετε και χαρη,κοιταχτε πρωτα να συντονιστητε σαν υπουργειο
    και να κανετε ολοκληρωμενη αγροτικη πολιτικη και μετα μας κανετε τη χαρες.δωστε κυριε καραμανλη 2 δισ στους αγροτες,λειστε τα προβληματα και προχωρηστε σε σοβαρη αγροτικη πολιτικη και μην κανετε το παπαγαλακι.οχι μονο στης τραπεζες 28 δις που στο φιναλε δεν εχουν αγωνιστει οπως αγωνιζετε ενας παραγωγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί Βασίλη μου δεν ξέρουν τι σημαίνει κόπος, δεν ξέρουν τι σημαίνει να περιμένεις να μαζέψεις τον καρπό για να θρέψεις την οικογένεια σου και να έρχεται το χαλάζι και να παίρνεις, άντε μην πω.
    Νομίζουν ότι πρέπει να τους θεωρούμε και θεούς και να τους κάνουμε τεμενάδες. Θα πάρουν όμως τα.....των αγροτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.