Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Πέρασε το test με επιτυχία

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τράπεζες απορρόφησαν ήδη πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το μέσο επιτόκιο κυμαίνεται κοντά στο 2,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προσφορές υπερκάλυψαν τα ζητούμενα ποσά σε κάθε κατηγορία γραμματίων.

Το μέσο κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,48%.
Εκτιμάται ότι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν προθεσμία να εγγραφούν μέχρι αύριο, θα απορροφήσουν επιπλέον 600 με 700 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η συνολική διάθεση εντόκων γραμμάτιων θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. που ήταν η αρχική επιδίωξη. Ποσό ύψους 2,55 δισ. ευρώ είναι το κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου από το πρώτο στάδιο της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων που ολοκληρώθηκε χθες.

Αναλυτικά, για τους 12μηνους τίτλους η προσφορά έφτασε στα 3,2 δισ. ευρώ και το Δημόσιο άντλησε 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,67% και με την έκδοση να υπερκαλύπτεται 6,47 φορές.
Για τους 6μηνους προσφέρθηκαν 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Δημόσιο άντλησε 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,46%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 6,9 φορές.
Για τους 3μηνους προσφέρθηκαν 5,8 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο άντλησε 1,1 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,40%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 6,48 φορές.

Την ίδια ώρα η προσοχή του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης είναι στραμμένη και στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελληνική Οικονομία, που θα ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα 19 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, συναντήθηκε με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενόψει της αποστολής στις Βρυξέλλες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τις προβλέψεις της Κυβέρνησης για την πορεία της Οικονομίας το 2009.

Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα πάντως, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, είναι πολύ απαισιόδοξο. Ο νέος υπουργός Οικονομίας δέχεται εισηγήσεις για μέτρα, που θα τονώσουν την αγορά, ενώ η υπουργός Απασχόλησης προανήγγειλε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.