Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Φυτοφάρμακα προκάλεσαν δυσφορία σε μαθητές

Με δυσφορία στην αναπνοή και πονοκέφαλους έφυγαν το απόγευμα της Δευτέρας όσοι βρίσκονταν στο Λύκειο των Φιλιατρών.

Ο λόγος, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο διευθυντής του σχολείου προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας, ήταν ότι «ο χώρος του σχολείου ‘κατακλύστηκε’ από μια έντονη μυρωδιά κάποιου απαίσιου φυτοφάρμακου. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε και φύγαμε με πονοκεφάλους.
Όλοι είδαμε το τρακτέρ που ράντιζε στο θερμοκήπιο, που βρίσκεται βόρεια από το Λύκειο και ακριβώς δίπλα του.

Απορούμε με τις υπηρεσίες που έδωσαν άδεια σε αυτό το θερμοκήπιο, δεδομένου ότι το κτήριο του Λυκείου είναι κατασκευασμένο από το 1928».

Ο λυκειάρχης καταγγέλλει ακόμη την ανευθυνότητα του ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου και απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το περιστατικό και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των μαθητών.

Η δε καταγγελία έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο και το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί, λόγω συνάφειας (φυτοφάρμακα), στην τοξική απειλή που προκαλούν τα αποθηκευμένα φυτοφάρμακα σε χώρο παλιού ελαιοτριβείου, πολύ κοντά σε σχολεία και κατοικίες των Φιλιατρών.

Από πλευράς της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας, μίλησε στο «Θάρρος» ο γεωπόνος Αντ. Παρασκευόπουλος.
Όπως μας είπε, η νομοθεσία προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαγορεύονται οι ψεκασμοί με σκευάσματα Α και Β κατηγορίας τοξικότητας, που έχουν ως σήμανση τη νεκροκεφαλή και τα χιαστί οστά, σε καλλιέργειες υπαίθρου ή θερμοκηπίων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές ή σε απόσταση 50 μέτρων από αυτές.
Όμως, συνέχισε, στην κατηγορία αυτή ανήκει μόνο το 5% των σκευασμάτων.

Μετά από πρόσφατη επαφή του με το αρμόδιο υπουργείο, του έγινε γνωστό πως θα κατατεθεί πρόταση για την τροποποίηση της νομοθεσίας.
Όσον αφορά στις ενέργειες της Διεύθυνσης, στελέχη της θα επισκεφθούν την περιοχή και θα ενημερώσουν τον παραγωγό.
Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις, φιλικές, χωρίς χημικά, όπως καλλιεργητικά μέσα και βιολογικά μέσα, και θα ενημερωθεί ο παραγωγός για να επιλέξει καλλιέργειες χωρίς πίεση από εχθρούς και παθογόνα.

Πηγή: Θάρρος