ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008

Ανακοινώνονται επισήμως τα πρόστιμα-μαμούθ σε Shell και ΒΡ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις πληροφορίες του Capital.gr, σχετικά με την επίσημη ανακοίνωση της επιβολής προστίμου στην Shell και ΒP.
Η Επιτροπή φρόντισε με απόλυτη ευγένεια και δεοντολογία να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται να ανακοινωθεί η καταδικαστική απόφαση μέσα στις επόμενες ώρες». Η διευκρίνιση ήταν σαφής και ακριβής, αλλά σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση ή όχι της απόφασης μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Γιατί σε ερώτησή μας, επί της ουσίας της υπόθεσης, μάς επιβεβαίωσε ότι είναι δεδομένο ως γεγονός η καταδικαστική απόφαση της επιβολής των προστίμων η οποία (μας διευκρίνισε) θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μέσα στις επόμενες ημέρες (σε συνδυασμό και με άλλες αποφάσεις προστίμων) χωρίς να μας προσδιορίσει την ημέρα.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται το σημείο του προηγούμενου ρεπορτάζ μας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνδυάσει την ανακοίνωση και με άλλες αποφάσεις της για επιβολή προστίμων.

Παρ΄ όλα αυτά το Capital.gr επιμένει στις πληροφορίες του σύμφωνα με τις οποίες σήμερα το πρωί (Παρασκευή) υπήρξε πράγματι απόφαση να ανακοινωθούν επισήμως τα πρόστιμα στην Shell και ΒP αύριο το μεσημέρι (Σάββατο) ώστε να περάσει το όλο θέμα στην περιορισμένη δημοσιότητα και ακροαματικότητα του Σαββατοκύριακου.

Μετά όμως από την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ (νωρίτερα σήμερα Παρασκευή) θεωρήθηκε (πρόκειται για προσωπική μας εκτίμηση) ότι η ανακοίνωση θα επιβεβαίωνε ένα συγκεκριμένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης και ότι αυτό θα ήταν σε βάρος του γενικότερου συνόλου των εντυπώσεων που επιδιώκονται (ασφαλώς και πολιτικά) από το ξεχωριστής σημασίας γεγονός ενός προστίμου μαμούθ.
Έτσι, είναι δεοντολογικά φυσικό να μεταφερθεί η ημερομηνία της ανακοίνωσης τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ θόρυβο προκάλεσαν οι πληροφορίες μας και μέσα στις Εταιρείες που κατηγορούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ειδικότερα η μεταφορά του κλίματος που κάναμε με το δημοσίευμά μας μέσα στο οποίο εκφράστηκαν και σκέψεις (σε στιγμή αγανάκτησης και φόρτισης βεβαίως) για αποχώρηση και άλλων εταιριών από την Ελλάδα.

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής:
Σύμφωνα με εγκυρότατες (αλλά ακόμη επισήμως ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες του Capital.gr μέσα στις επόμενες 48 ώρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κοινοποιήσει επισήμως και ταυτόχρονα θα ανακοινώσει επισήμως την επιβολή των προστίμων στις πετρελαϊκές εταιρείες Shell και BP τις οποίες έχει κατηγορήσει για συνεννόηση στις τιμές λιανικής και σύμπραξη καρτέλ.
Πρόκειται για πρόστιμο ύψους 53 εκατ. ευρώ στην Shell και 52 εκατ. ευρώ στην BP.


Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση αυτή δεν είναι εντελώς αυτόνομη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά στηρίζεται και σε πολιτική βούληση που εκφράστηκε μετά από υπηρεσιακές συνεννοήσεις.

Οι εταιρείες έχουν ήδη γνώση της εξέλιξης στην οποία αναφερόμαστε και εκφράζονται μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης απαισιοδοξίας και αγανάκτησης.

Ασφαλώς δεν επικοινωνούν με παράγοντες εκτός της εταιρείας για να αναφέρουν το πρόβλημα που προκύπτει για τα οικονομικά τους και τις συνέπειες, αλλά από το πρωί είναι σε συνεννόηση με τις μητρικές τους εταιρείες.
Εκτιμάται ότι το θέμα αυτό θα έχει εκρήξεις τύπου "βόμβας" στην πετρελαϊκή αγορά, δημιουργώντας αναταράξεις δεδομένου ότι (όπως με άλλες πληροφορίες μας αναφέρεται) η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνοδεύσει τις αποφάσεις αυτές και με άλλες ενέργειες ερευνών, ελέγχων και προστίμων, ώστε να εμφανιστεί ευρύτερη πολιτική απόδοσης δικαίου προς τους καταναλωτές.
Ωστόσο, αναμένεται ότι θα αναβιώσει το σενάριο της αποχώρησης της Shell από την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι επισήμως για τους επόμενους 4-5 μήνες τόσο η εταιρεία όσο και οι παράγοντες της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης θα αναφέρονται σε μελέτη αναδιάρθρωσης της πολιτικής του ομίλου Shell εντός της ελληνικής αγοράς.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι σε πρόσφατη συνάντηση δημοσιογράφων με εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και από την πλευρά της BP εκφράστηκαν ανοιχτά ανησυχίες αν μέσα στο κλίμα αυτό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα θα μπορέσει και ο όμιλος αυτός να συνεχίσει να βλέπει σταθερά την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Πηγή: capital.gr

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008

Γενική συνέλευση της Ομάδας Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει η Ομάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών την προσεχή Κυριακή, στις 9.30.

Οι παραγωγοί που ανήκουν στα Υποκαταστήματα Γαργαλιάνων και Φιλιατρών θα συνεδριάσουν στους Γαργαλιάνους στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων (σύνολο μελών 350, εκλέγονται 11).

Οι παραγωγοί που ανήκουν στο Υποκατάστημα Πύλου θα συνεδριάσουν στο Σουληνάρι στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Σουληναρίου (σύνολο μελών 400, εκλέγονται 13).

Οι παραγωγοί που ανήκουν στα Υποκαταστήματα Μεσσήνης – Μελιγαλά και Καλαμάτας στη Μεσσήνη, στο κλειστό Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης (σύνολο μελών 400, εκλέγονται 13).

Θέμα της γενικής συνέλευσης είναι η εκλογή μελών στην ειδική γενική συνέλευση της ομάδας Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών.

Ό
σοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως αύριο και ώρα 14.00, στα γραφεία των αντίστοιχων υποκαταστημάτων: Γαργαλιάνων, Πύλου, Μεσσήνης.

Δικαίωμα συμμετοχής στη
γενική συνέλευση έχουν μόνο τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συνετερισμώνσμών Νομού Μεσσηνίας.

Στην περίπτωση μη επιτεύξεως απαρτίας, οι γενικές συνελεύσεις θα επαναληφθούν χωρίς πρόσκληση την 26ην Οκτωβρίου, στους ίδιους τόπους και την ίδια ώρα.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Σύσκεψη στα Φιλιατρά για την απομάκρυνση φυτοφαρμάκων

Σύσκεψη - συζήτηση διοργανώνει το Σάββατο στις 8 το βράδυ, στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, με θέμα «την απομάκρυνση το συντομότερο δυνατόν των ληγμένων και απαγορευμένων αποθηκευμένων φυτοφαρμάκων στο παλιό ελαιοτριβείο της ΕΑΣ στα Φιλιατρά».
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετέχουν ο δήμαρχος της πόλης και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Καθηγητών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των μαθητικών συμβουλίων από το γυμνάσιο και λύκειο, οι δάσκαλοι και οι εκπρόσωποι των γονέων από το 1ο Δημοτικό σχολείο, όπως και οι νηπιαγωγοί από το 1ο Νηπιαγωγείο.
Επίσης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Φιλοπροόδων και του Συλλόγου “Πυρσός“.

Στόχος την σύσκεψης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αριστοτέλης Κανναβός, είναι να υπάρξει μια ενημέρωση προς όλους, «να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και όλοι μαζί να πιέσουμε να φύγουν το συντομότερο από το χώρο αυτό τα ληγμένα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αλλά και να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας στο να γίνουν τα Φιλιατρά χώρος αποθήκευσης τέτοιων φυτοφαρμάκων και υλικών που υποβαθμίζουν την περιοχή μας».

Πηγή: Ελευθερία

Έπεσαν οι τιμές της βενζίνης στα πρατήρια των Φιλιατρών

Μετά από πολύ καιρό που οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλαγαν τα πρατήρια των Φιλιατρών σφύριζαν αδιάφορα.
Ήθελαν φαίνεται το ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ από το Φιλιατρά News και από το Φιλιατρά Forum για να πέσουν οι τιμές.

Εμείς
χαιρόμαστε που το ΔΗΜΟΣΙΟ κράξιμο που έφαγαν απέδωσε και ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ότι εδώ θα είμαστε να τους ξανακράξουμε και να τους ξανακράξουμε ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΥΣ.
Μόνο που το επόμενο κράξιμο θα έχει ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
ΠΡΑΤΗΡΙΟ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ, ΤΙΜΕΣ.

Χθές το βράδυ λοιπόν οι τιμές των πρατηρίων έπεσαν.
Τι περίεργη σύμπτωση...
Έπεσαν σε όλα μαζί.
ΒΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΗΚΑΝ????

Έτσι λοιπόν οι τιμές που διαμορφόνονται σήμερα 17/10/2008 στα πρατήρια βενζίνης στην πόλη των Φιλιατρών έχουν ως εξής:Πάντως σήμερα πήγα καλαμάτα. Η φθηνότερη τιμή που είδα ήταν 1,019.
Έξω απο την Κυπαρισσία σε πρατήριο της ΕΤΕΚΑ η αμόλυβδη είχε 0,999 το λίτρο!!!!!!
ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1 EURO.

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008

Αντίδρση απο το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας για το κλείσιμο του ΟΣΕ.

Το θέμα της περικοπής των δρομολογίων καθώς και στο ενδεχόμενο κλείσιμο του ΟΣΕ Κυπαρισσίας απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε ομόφωνη απόφαση που έλαβε αποφασίστηκε να
ζητήσει από τον Υπουργό Μεταφορών και επικοινωνιών κο Κωστή Χατζηδάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Γιώργο Γιαννούση τα εξής:

1ον Διατήρηση ΟΛΩΝ των σημερινών δρομολογίων προς Καλαμάτα- Ζευγολατίο- Κυπαρισσία- Πάτρα και προσθήκη ενός ακόμα δρομολογίου το μεσημέρι στο τμήμα Κυπαρισσία- Καλαμάτα

2ον
Αμεση ολοκλήρωση όλων των έργων ανακαίνισης της γραμμής σε ολο το μήκος της στο Νομό Μεσσηνίας.

3ον Επαναλειτουργία το ταχύτερο δυνατόν της σιδηροδρομικής γραμμής για Τρίπολη- Κόρινθο με τουλάχιστον 5 δρομολόγια ημερησίως καθώς εδώ και 5 χρόνια τα εν λόγω δρομολόγια λόγω των εργασιών αναβάθμισης έχουν διακοπεί

4ον Συντήρηση της γραμμής μεταξύ Κοπανακίου – Καλο Νερό για αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας και μείωση του χρόνου διαδρομής δεδομένου ότι είναι απαράδεκτο εν έτει 2008 να λειτουργεί γραμμή με ταχύτητα 20 χιλίόμετρα την ώρα και για απόσταση 12 χιλιομέτρων να απαιτούνται 27 λεπτά διαδρομής

5ον Ορθολογική αναδιάρθρωση των δρομολογίων κυρίως του λεγόμενου Προαστιακού για την εξυπηρέτηση του επιβαιτκού κοινού και κατ επέκταση την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Εδώ και καιρό οι βάρδιες στον ΟΣΕ Κυπαρισσίας έχουν μειωθεί σε μία ενώ εδώ και πολύ καιρό έχει διακοπεί η μεταφορά δεμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του ΟΣΕ Κυπαρισσίας το απόγευμα όπου δεν υπάρχει ψυχή στα γραφεία για να ενημερώσουν τους επιβάτες τους και κυρίως τους Τουρίστες.

Σχόλια:

Το χάλι
Στο γενικό χάλι που επικρατεί στον ΟΣΕ Κυπαρισσίας συμβάλλει και η αδιαφορία των μηχανοδηγών όπου όταν φτάνουν στον ΟΣΕ δεν σβήνουν την μηχανή του τρένου το οποίο θα εκτελέσει το επόμενο δρομολόγιο του σε 1,5 και σε δύο
ώρες.
Είμαι μάρτυρας που το τρένο έχει έρθει απο Καλό νερό στις 19:30 το απόγεμα και θα ξαναέφευγε για Καλό νερό στις 21:00.
ΟΛΗ την ώρα (απο τις 19:30 - 21:00) ο μηχανοδηγός άφησε (και αφήνουν και οι άλλοι) την μηχανή αναμένη να καίει καύσιμο ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΕΠΕΙΔΙΚΤΙΚΑ για την σπατάλη.

Τα δρομολόγια και οι δήθεν "πολλοί" επιβάτες....
Ας κάτσει κάποιος από τους Δημοτικούς άρχοντες της Κυπαρισσίας (έστω και ο Σαμπαζιώτης) στον ΟΣΕ να δουν πόσοι επιβάτες έρχονται από το Καλό Νερό...
5 έως 15 στην πολύ καλύτερη περίπτωση.
Κάνει το τρένο ΟΛΟΚΛΗΡΟ δρομολόγιο για να μεταφέρει στην καλύτερη περίπτωση 15 επιβάτες.
Αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να βγουν τα έξοδα κίνησης της αμαξοστοιχίας. Κυρίως τα έξοδα πετρελαίου.
ΓΙΑΤΙ θα πρέπει τα δρομολόγια Καλό Νερό - Κυπαρισσία να πρέπει να είναι πάνω απο 3. Και τα 3 δηλαδή πολλά είναι.
Ένα το πρωϊ, ένα το μεσημέρι, και ένα το βράδυ είναι ΥΠΕΡ αρκετά.
Το Καλό Νερό δεν είναι και Καλαμάτα ή Αθήνα για να έχει τόσα δρομολόγια...
Δεν είναι καν κωμόπολη. Χωριό είναι.
741 κατοίκους με βάση την τελευταία απογραφή.
Ποιος ο λόγος να έχει 7 και 8 δρομολόγια την ημέρα???
Ιδού και οι αποδείξεις από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
(Κλίκ στη εικόνα για μεγέθυνση)Οι μηχανοδηγοί

Παρακολουθήσαμε μια μέρα τον μηχανοδηγό.
Ήρθε με το καλό από Καλό Νερό, κατέβηκε από το τρένο, άφησε αναμένη την μηχανή και πήγε στο απέναντι ξενοδοχείο να απολαύσει τον Καπουτσίνο του και να δει τηλεόραση ή να σαχλαμαρίσει.
Η ΜΗΧΑΝΗ ΕΠΙ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ ΔΟΥΛΕΥΕ.
Για να μην είμαι άδικος το ίδιο γίνεται και παντού. Όχι μόνο στην Κυπαρισσία.

Μια επίσκεψη στον ΟΣΕ να κάνει ο οποιοσδήποτε θα διαπιστώσει την ορθότητα των γραφομένων μου.

Ποιά έσοδα λοιπόν έχει το κράτος από τον ΟΣΕ Κυπαρισσίας???
Τα 10 - 15 εισιτήρια από Κυπαρισσία για Καλό Νερό???
Ή τα μεγάλα έσοδα από εισιτήρια από Κυπαρισσία προς Καλαμάτα Αθήνα κλπ κλπ???
Πληρώνουν φόρους οι Έλληνες και κατά συνέπεια το κράτος μισθούς για να κάθονται ορισμένοι τεμπελχανάδες να σαχλαμαρίζουν στα ξενοδοχεία ή στο καφέ "Σταθμός".

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008

Οι τιμές των καυσίμων στα Φιλιατρά

Δεν έχουμε ακούσει και λίγα για το ποιος φταίει στην διαμόρφωση των τιμών στα καύσιμα.
Οι πρατηριούχοι (σαν αθώες παρθενόπες) κατηγορούν τα διυλιστήρια λέγοντας ότι πουλάνε ακριβά.
Τα διυλιστήρια πάλι λένε εμείς πουλάμε τόσο και τα πρατήρια ανεβάζουν πολύ τις τιμές.

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ και ας λένε οι βενζινοπώλες ότι θέλουν.
Προσωπικά τους ακούω βερεσέ.
Αισχροκερδούν. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Παρακάτω αναλύω το γιατί.

Έβαλα χθες στην Καλαμάτα βενζίνη αμόλυβδη προς 1 euro και 03 λεπτά.
Άλλα πρατήρια είχαν τιμές που κυμαίνονταν κοντά. Δεν ήταν όμως το μοναδικό πρατήριο με τόσο χαμηλή τιμή.
Έρχομαι Φιλιατρά και βλέπω στο βενζινάδικο τιμή αμόλυβδης 1 euro και 19 λεπτά.

Άλλο το είχε 1 euro και 17 λεπτά.

Στην Κυπαρισσία έχει βενζίνη 1,15 και έξω από την Κυπαρισσία προς καλό νερό έχει και 1,08!!!
Και σκέφτομαι.
Αν αυτοί έχουν κέρδος με τιμή 1,08 ο λίτρο, τότε τι κέρδος έχουν αυτοί που πουλάνε προς 1,19???

Άρα μιλάμε για αισχροκέρδια.

Σήμερα λοιπόν είπα να κάνω μια τιμοληψία στα πρατήρια των Φιλιατρών.
Πήρα λοιπόν την ψηφιακή φωτογραφική μου μηχανή και βγήκα μια βόλτα.

Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε τις τιμές που είχαν σήμερα το μεσημέρι ΟΛΑ τα πρατήρια των Φιλιατρών.

Κάντε κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος

ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών: Προσωπικό και χρήματα

Νέο οργανισμό διοίκησης και λειτουργίας απέκτησε το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Φιλιατρών, σύμφωνα με όσα αναφέρει, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Δημ. Κουσελά, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού, στο νέο οργανισμό προβλέπεται η στελέχωσή του με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη ως Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης.
Για το τρέχον έτος ο φορέας επιχορηγήθηκε με 93.000 ευρώ από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και 12.500 ευρώ από τις πιστώσεις του Ειδικού Κρατικού Λαχείου για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, ενώ προωθείται πρόταση επιχορήγησης 50.000 ευρώ από το Ειδικό Κρατικό Λαχείο.

Όσον αφορά στο προσωπικό, έχουν εγκριθεί θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μήνες), ενώ έχουν προκηρυχθεί θέσεις τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και η πλήρωση θέσεων μέσω του προγράμματος STAGE του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας 2007. Σύμφωνα με σχετικό πίνακα, προβλέπονται δύο θέσεις τακτικών υπαλλήλων (ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας και ΔΕ υπαλλήλων Φαρμακείου) και 11 θέσεις μέσω του προγράμματος STAGE (ΠΕ Ψυχολόγων, ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, 4 ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, 2 ΤΕ Φυσιοθεραπευτών, ΔΕ βοηθών Φυσιοθεραπευτών, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και ΔΕ Πληροφορικής).

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η απάντηση, το υπουργείο εξακολουθεί να επιδιώκει, με έγγραφο αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Εσωτερικών, την έγκριση 742 νέων θέσεων τακτικού προσωπικού και 200 θέσεων με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας συνολικά, που θα κατανεμηθούν με απόφαση υπουργού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα αιτήματα των υπηρεσιών.

Τέλος, όσον αφορά στο σκέλος της ερώτησης του κ. Κουσελά για τις συμβάσεις περί νοσηλίων με τα ασφαλιστικά ταμεία, η απάντηση που δίδεται είναι ότι η σύναψη συμβάσεων με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την κάλυψη δαπανών νοσηλείας στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας είναι αρμοδιότητα της εκάστοτε διοίκησης του φορέα.

Πηγή: Θάρρος

Παροχή ρουχισμού στους Αφρικανούς εργάτες

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με τις ενορίες των Φιλιατρών θα μοιράσουν ρούχα στους Αφρικανούς εργάτες που ζουν στα Φιλιατρά την Κυριακή το απόγευμα στις 6 μ.μ.

Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

Έως 74 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Από 68 με 70 λεπτά το λίτρο στα αστικά κέντρα και έως 74 λεπτά στην επαρχία θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά αύριο στην αγορά.
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των βενζινοπωλών, που μετείχαν σε σύσκεψη, υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια.

Η τιμή, σε σχέση με πέρσι, είναι ακριβότερη κατά 10-12%, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους, οι τιμές μεταβάλλονται καθημερινά και πιθανόν να δούμε και χαμηλότερες τιμές.

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008

Διακαστικά πάει το θέμα με το βραχυκύκλωμα στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Όλοι μας θυμόμαστε την ιστορία με το βραχυκύκλωμα και την μικρή πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στο χειρουργείο κατα την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Σήμερα λάβαμε μια ανακοίνωση αλλά και ένα υπόμνημα από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

Το Φιλιατρά News σας παρουσιάζει την ανακοίνωση και το υπόμνημα:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

Αθήνα: Ιουλιανού 42-46 Τ.Κ. 10434
Τηλ.: 2108234914,fax: 2108234916, κιν.: 6936557550

Θεσσαλονίκη: Τροίας 6 Τ.Κ . 54639
Τηλ.: 2310889042, fax: 2310889043, κιν.: 6932410013

www.pasonop.gr email: pasonopconfederation@yahoo.gr

Αθήνα, 13/10/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι απόψεις της κοινής γνώμης περί συνδικαλιστών και συνδικα-ληστών πιθανόν να διίστανται .
Όταν όμως πρόκειται για την αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας και την απαξίωση της επαγγελματικής κατάρτισης ανθρώπων με συνολικά 30 χρόνια εξειδίκευσης, τότε προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει.
Πολύ περισσότερο, όταν το ζήτημα άπτεται της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε μια τοπική κοινωνία αλλά και τις χιλιάδων επισκεπτών που κάθε χρόνο επιλέγουν την πόλη της Κυπαρισσίας ή την ευρύτερη περιοχή για τις διακοπές τους.

Με υπόμνημα προς τη Διοίκηση του Γ.Ν. Κυπαρισσίας, ένα χρόνο πριν, οι δύο Υπεύθυνοι Νοσηλευτές του Χειρουργείου ανέφεραν τους λόγους που εξέθεταν σε επισφαλείς συνθήκες τη ζωή και την υγεία ασθενών και εργαζομένων. Αφορμή για την υποβολή του υπομνήματος, ήταν ένα βραχυκύκλωμα που έθεσε εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος του απαρχαιωμένου Τεχνολογικού εξοπλισμού του χειρουργείου, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Φ. Δρούμπαλης, αντί να επιληφθεί των όσων του αναφέρθηκαν, να διερευνήσει και να παρέμβει, προχώρησε την επόμενη κιόλας μέρα σε δίωξη και μετακίνηση των «κακών» Νοσηλευτών επειδή όπως αναφέρει «διατείνονται ότι κινδυνεύουν»!


Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) κατήγγειλαν τότε, τη Διοίκηση του Γ.Ν. Κυπαρισσίας στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την αποκατάσταση τόσο των συνθηκών λειτουργίας του Νοσοκομείου, όσο και την ηθική αποκατάσταση των δύο Νοσηλευτών που έως και σήμερα διώκονται. Παρέμβαση, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Αντίθετα, σε επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή τόσο από τον πρώην Υφυπουργό Υγείας κ. Ε. Νασιώκα, όσο και από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθ. Λεβέντη, το Υπουργείο δια του Υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου, υποβάθμισε το θέμα και κάλυψε απόλυτα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Έκτοτε, πραγματοποιήθηκε μια σειρά έργων αποκατάστασης της κτιριακής υποδομής των Κλινικών του Νοσοκομείου.
Των τμημάτων-βιτρίνα δηλαδή, που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό.

Στο Χειρουργείο αλλά και στα υπόλοιπα «κλειστά» Τμήματα η κατάσταση σήμερα, ένα χρόνο μετά, παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.
Πληροφορίες μάλιστα, κάνουν λόγο για επικείμενα εγκαίνια των «έργων» του Νοσοκομείου το προσεχές διάστημα.

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού(ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.), ηγετικό στέλεχος της οποίας είναι ο ένας εκ των δύο διωκόμενων Νοσηλευτών, προσέφυγε στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, που θα συγκληθεί μετά από δύο αλλεπάλληλες αναβολές, στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008.

Με την προσφυγή της αυτή ζητά να κηρυχτούν παράνομες οι μετακινήσεις των Νοσηλευτών, καθώς θεωρούμε πως είναι καταφανώς αποτέλεσμα Συνδικαλιστικής δίωξης και να αποκατασταθεί άμεσα η επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση των Συναδέλφων από τις άστοχες ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Θεωρούμε ,τέλος, άσχετα από τη νομική έκβαση της υπόθεσης, αναφαίρετο δικαίωμα της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας να γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δύο Συναδέλφους που με τις ενέργειές τους τίμησαν τον όρκο που έδωσαν, αψηφώντας το προσωπικό κόστος που έως και σήμερα καταβάλλουν.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.
Αυτό είναι το ακριβές κείμενο της ανακοίνωσης που απεστάλλει από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

Ακολουθεί το Υπόμνημα που είχε αποσταλλεί στον Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Κο Φώτη Δρούμπαλη σχετικά με το σοβαρότατο αυτό συμβάν.

Το κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:

Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυπαρισσίας
Χειρουργείο Κυπαρισσία, 12/11/2007

Προς: Διεύθ/ση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυπαρισσίας

Κοιν.: κ. Διοικητή Γ.Ν.-Κ.Υ. ΚυπαρισσίαςΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μετά το περιστατικό που συνέβη την Πέμπτη, 01/11/2007 στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου μας, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με συνέπεια την καταστροφή ιατρικού εξοπλισμού και την έκθεση σε κίνδυνο τόσο της ζωής του ασθενή που χειρουργούνταν τη στιγμή εκείνη αλλά και του προσωπικού που παρευρίσκονταν στο χώρο, θεωρούμε πως γίνεται καταφανέστατη η ανάγκη για εκσυγχρονισμό τόσο των πεπαλαιωμένων υποδομών, όσο και των εγκαταστάσεων του χώρου γενικότερα.

Συγκεκριμένα, σας έχει αναφερθεί πολλάκις και είχατε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε τεχνολογικές και άλλες ελλείψεις σε κεντρικό εξαερισμό και κλιματισμό, στην αδυναμία του χώρου να διατηρείται άσηπτος λόγω της ανεξέλεγκτης πρόσβασης του οποιουδήποτε αλλά και λόγω του ότι χρησιμοποιούνται παράθυρα για την ανακύκλωση του αέρα..

Γνωρίζετε την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Τμήμα σε θέματα συντήρησης τοιχίων, δαπέδων, οξείδωσης και σκουριάς, εκτεθειμένων καλωδίων κ.α.

Γνωρίζετε ακόμη τις αδυναμίες που παρουσιάζει το Τμήμα λόγω της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, και της πλημμελούς αποθήκευσης και διατήρησης του υλικού.

Γνωρίζετε επίσης και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα χειρουργικά εργαλεία λόγω παλαιότητας, καθώς και τα container που έχουν υποστεί οξειδώσεις λόγω της πολύχρονης και εκτεταμένης χρήσης τους.

Έχετε ενημερωθεί αλλά και διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία παραλαμβάνονται τα αποστειρωμένα υλικά από τον κλίβανο, καθώς και τους κινδύνους που η κατάσταση αυτή εμπεριέχει.

Γνωρίζετε τις ελλείψεις στη στελέχωση του Τμήματος, ώστε να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας καθ’όλο το 24ωρο, τόσο για το Χειρουργείο, όσο και για το Αναισθησιολογικό που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο σαν Τμήμα κατά παράβαση της Υ.Α. 1044/25-11-97.

Για όλα αυτά και με την επιφύλαξη για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον που θα αφορά την ασφάλεια και την ακεραιότητα τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων, και που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με όσα προαναφέρονται, θεωρούμε πως έχετε ενημερωθεί, και δεν φέρουμε πλέον καμία ευθύνη και με κάθε επιφύλαξη άσκησης παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Μετά Τιμής,


Τ. Ε. Νοσηλεύτρια Σαλαβούρα Δήμητρα

Τ. Ε. Νοσηλευτής Καναβός Ιωάννης

Παραθέτουμε φωτογραφίες που απεστάλησαν στο Φιλιατρά Νews και δείχνουν τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Κλίκ επάνω στις εικόνες για πήρες μέγεθος

Ντοκουμέντα:
Οι επίκαιρες ερωτήσεις απο τον κο Νασιώκα και τον Κο Αθανάσιο Λεβέντη

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2008

Φυτοφάρμακα προκάλεσαν δυσφορία σε μαθητές

Με δυσφορία στην αναπνοή και πονοκέφαλους έφυγαν το απόγευμα της Δευτέρας όσοι βρίσκονταν στο Λύκειο των Φιλιατρών.

Ο λόγος, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο διευθυντής του σχολείου προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας, ήταν ότι «ο χώρος του σχολείου ‘κατακλύστηκε’ από μια έντονη μυρωδιά κάποιου απαίσιου φυτοφάρμακου. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε και φύγαμε με πονοκεφάλους.
Όλοι είδαμε το τρακτέρ που ράντιζε στο θερμοκήπιο, που βρίσκεται βόρεια από το Λύκειο και ακριβώς δίπλα του.

Απορούμε με τις υπηρεσίες που έδωσαν άδεια σε αυτό το θερμοκήπιο, δεδομένου ότι το κτήριο του Λυκείου είναι κατασκευασμένο από το 1928».

Ο λυκειάρχης καταγγέλλει ακόμη την ανευθυνότητα του ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου και απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το περιστατικό και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των μαθητών.

Η δε καταγγελία έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο και το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί, λόγω συνάφειας (φυτοφάρμακα), στην τοξική απειλή που προκαλούν τα αποθηκευμένα φυτοφάρμακα σε χώρο παλιού ελαιοτριβείου, πολύ κοντά σε σχολεία και κατοικίες των Φιλιατρών.

Από πλευράς της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας, μίλησε στο «Θάρρος» ο γεωπόνος Αντ. Παρασκευόπουλος.
Όπως μας είπε, η νομοθεσία προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαγορεύονται οι ψεκασμοί με σκευάσματα Α και Β κατηγορίας τοξικότητας, που έχουν ως σήμανση τη νεκροκεφαλή και τα χιαστί οστά, σε καλλιέργειες υπαίθρου ή θερμοκηπίων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές ή σε απόσταση 50 μέτρων από αυτές.
Όμως, συνέχισε, στην κατηγορία αυτή ανήκει μόνο το 5% των σκευασμάτων.

Μετά από πρόσφατη επαφή του με το αρμόδιο υπουργείο, του έγινε γνωστό πως θα κατατεθεί πρόταση για την τροποποίηση της νομοθεσίας.
Όσον αφορά στις ενέργειες της Διεύθυνσης, στελέχη της θα επισκεφθούν την περιοχή και θα ενημερώσουν τον παραγωγό.
Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις, φιλικές, χωρίς χημικά, όπως καλλιεργητικά μέσα και βιολογικά μέσα, και θα ενημερωθεί ο παραγωγός για να επιλέξει καλλιέργειες χωρίς πίεση από εχθρούς και παθογόνα.

Πηγή: Θάρρος