ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

Οικισμοί: Ταχύτερα η διαδικασία οριοθέτησης

Να επιταχυνθεί η διαδικασία τελικών εγκρίσεων από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά στις οριοθετήσεις οικισμών ζήτησε από τους αρμοδίους του υπουργείου ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.
Σε συνάντηση που είχε με σύμβουλο του γενικού γραμματέα κ. Μπαλτά και τον προϊστάμενο του αρμόδιου τμήματος, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε να ενισχυθεί με προσωπικό η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες γι’ αυτό το άκρως αναπτυξιακό έργο. Ο αντινομάρχης είπε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε δέσμευση από πλευράς υπουργείου για νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας, η πρόοδος του προγράμματος αυτού έχει ως ακολούθως:
Οι οικισμοί οι οποίοι έχουν αποσταλεί στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για τελική έγκριση είναι οι εξής:

Βασιλάδα, Δήμου Ανδρούσας
Μαυρομμάτι, Κυψέλη, Δήμου Δωρίου
...................................
...................................
Μάλη, Δήμου Φιλιατρών
Κροντηρέ, Δήμου Μελιγαλά
Ματαράγκας, Δήμου Βουφράδων
Χορεύτρα, Δήμου Αριστομένους
...................................
...................................

Το ΣΧΟΠ Νομού Μεσσηνίας έχει γνωμοδοτήσει για τους εξής οικισμούς:
Αγρίλι, Δήμου Φιλιατρών
Επισκοπή, Δήμου Αίπειας
..................................
..................................

Απόσπασμα από το Θάρρος

Ετοιμο στο τέλος 2009 το Κόρινθος - Τσακώνα

Ως εφικτό στόχο θεωρεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να παραδοθούν στην κυκλοφορία όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου από την Κόρινθο μέχρι την Τσακώνα στο τέλος του 2009. Αυτό συνάγεται από ανακοίνωση του βουλευτή Γιάν. Λαμπρόπουλου μετά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και το γενικό γραμματέα Δημοσθένη Κατσιγιάννη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Λαμπρόπουλος, το Σεπτέμβριο του 2009 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Αθήναιο-Λεύκτρο με το οποίο παρακάμπτονται οι στροφές της Μεγαλόπολης, ενώ τα έργα που εκτελούνται με αυτοχρηματοδότηση προχωρούν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τους συμβατικούς χρόνους.

Αναλυτικότερα, από το πολιτικό γραφείο του κ. Λαμπρόπουλου ανακοινώθηκε πως από τη συζήτηση προέκυψε ότι:

“1. Σε όλα τα τμήματα από την Κόρινθο μέχρι την Τσακώνα εκτελούνται εργασίες με εντατικούς ρυθμούς.

2. Για το τμήμα από Αθήναιο μέχρι Λεύκτρο στο οποίο υπήρχαν καθυστερήσεις και δικαστικές διενέξεις της κατασκευάστριας εταιρείας με το Δημόσιο, όλα τα προβλήματα έχουν ξεπερασθεί αφού και η εταιρεία παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση και οι εργασίες συνεχίζονται με τέτοιους ρυθμούς που σίγουρα θα υπερκαλυφθεί ο όποιος χαμένος χρόνος, ώστε υπολογίζεται πλέον να παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 αντί τέλος του 2009 που μέχρι πρότινος αναμένετο.

3. Ο χρόνος παράδοσης όλων των τμημάτων του δρόμου από την Κόρινθο μέχρι το Αθήναιο που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, προβλέπεται να είναι εκτός απροόπτου στο τέλος του 2009 όταν ο προβλεπόμενος από τις συμβάσεις χρόνος είναι την άνοιξη του 2010.

4. Για το τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα προχωρούν γρήγορα οι απαλλοτριώσεις και οι μελέτες ώστε να παραδοθεί το έργο στο συμβατικό χρόνο.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο γεν. γραμματέας κ. Δημοσθένης Κατσιγιάννης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλος ο δρόμος από την Κόρινθο μέχρι την Τσακωνα να παραδοθεί στην κυκλοφορία το τέλος του 2009.

Ο κ. Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον υπουργό κ. Σουφλιά και τον γεν. γραμματέα κ. Κατσιγιάννη γιατί το όνειρο και οι προσπάθειες δεκαετιών όλων των Μεσσηνίων γίνονται σύντομα πραγματικότητα, με το Νομό Μεσσηνίας να βγαίνει από την απομόνωση και την περιθωριοποίηση της περασμένης εικοσαετίας”.

Πηγή: Ελευθερία

Κάτω από 88 δολάρια το πετρέλαιο

Συνεχίστηκε χθες η υποχώρηση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεχόμενη πιέσεις από το ενδεχόμενο κάθετης πτώσης της ζήτησης σε περίπτωση που η χρηματοπιστωτική κρίση σπρώξει την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης.
Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε χθες το απόγευμα πτώση 1,85 δολαρίων και εμπορευόταν στα 87,10 δολάρια το βαρέλι.


Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 1,77 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 82,59 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ:
Το πετρέλαιο κάτω από τα 88 δολάρια και η τιμή στα Βενζινάδικα είναι σαν να είναι το πετρέλαιο στα 135 με 140 δολάρια..
Αυτό το σχόλιο και αναρωτηθείτε:
Ποια είναι τα λαμόγια??????????


Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

20.000 και πλέον οι εμφανίσεις του Φιλιατρά News

ImageHost.org


Ξεπέρασε τις 20.000
επισκέψεις το
Φιλιατρά News.ImageHost.org


Αγαπητοί φίλοι.
Μόλις πριν λίγο διαπίστωσα ότι οι επισκέψεις - εμφανίσεις του Φιλιατρά News ξεπέρασαν τις 20.000 από τις 12 Ιουλίου που βγήκαμε για πρώτη φορά στην μπλογκόφαιρα.

Ειληκρινά δεν ξέρω τι να πω...
Ειληκρινά δεν ξέρω πως να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη αγκαλιά που βλέπει το Φιλιατρά News.

Είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση???
Είναι οι ειδήσεις ουσίας που γράφονται στο Φιλιατρά News και εσείς που κατάγεστε από τα Φιλιατρά βρίσκετε ενδιαφέροντα τα θέματα που σας παρουσιάζουμε???

Εγω σας λέω για μια ακόμη φορά...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για την αγάπη σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για την εκτίμηση σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΛΑ.

Ξεκινήσαμε συνεχίσαμε αλλά και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο ίδιο μοτίβο.
Όπως ακριβώς γνωρίσατε και αγαπήσατε το Φιλιατρά News.

Στην ΚΕΔ το video του Αγώνα Εράνη - Αχαϊκή για την διαιτησία του Δημητρόπουλου

Στο στόχαστρο της Εράνης βρέθηκε - και όχι άδικα - ο διαιτητής Δημητρόπουλος με αφορμή την τρισάθλια (επιεικέστατος ο χαρακτηρισμός) διαιτησία του.
Η Εράνη ενημέρωσε την ΚΕΔ και τον σύνδεσμο διαιτητών Αθηνών στον οποίο ανήκει ο Διαιτητής Δημητρόπουλος ο οποίος την προηγούμενη Κυριακή οργίασε στην κυριολεξία στο γήπεδο καταφέρνοντας να γίνει ο πρωταγωνιστής του αγώνα.
Μαζί με το video του αγώνα που απέστειλε η Εράνη στην ΚΕΔ προς απόδειξη των όσων ισχυρίζεται ζήτησε και την εξαίρεση του εν λόγω διαιτητή απο τους αγώνες της ομάδας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα η Εράνη αντιμετωπίζει τον Παπυργιακό στην Κεφαλονιά.
Η Εράνη θα βρίσκεται στην Κεφαλλονιά από το Σάββατο το μεσημέρι και στις 7 το απόγευμα θα προπονηθεί στο γήπεδο που θα διεξαχθεί η αναμέτρηση με τον Παπυργιακό.
Στο παιχνίδι δεν θα αγωνιστεί ο Θοδωρής Ασημακόπουλος, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στην Αεροπορία (120 ΠΕΑ) και δεν έχει άδεια λόγω άσκησης που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο.

Η διοίκηση της ομάδας υπέβαλε αίτημα στην επιτροπή πρωταθλήματος της Δ‘ εθνικής (το οποίο έγινε έγινε δεκτό) για να γίνει το παιχνίδι νωρίτερα στις 2.15 μ.μ., ώστε να προλάβει η Εράνη το πλοίο για την επιστροφή.

Διαιτητές του αγώνα Παπυργιακός - Εράνη ορίστικαν οι:

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Κακριδής Ι.

ΣΔΠ

Κορίνθου

ΒΟΗΘΟΣ

Δαληβίγκας Αν.

ΣΔΠ

Κορίνθου

ΒΟΗΘΟΣ

Κοκολέσης Αθ.

ΣΔΠ

Κορίνθου

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Τσαμπάς Β.

ΣΔΠ

Αιτ/νίας

Δημοπρατήθηκε το φράγμα στο Φιλιατρινό ποταμό

Δημοπρατήθηκε την Τρίτη το πρωί στην Αθήνα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το έργο κατασκευής του φράγματος στο Φιλιατρινό ποτάμι, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής“.

Συνολικά κατατέθηκαν προσφορές από 17 εταιρείες και κοινοπραξίες ενώ προσωρινή ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η κοινοπραξία Ιντρακάτ – Ελτέρ δίνοντας έκπτωση 41%, ενώ η μικρότερη έκπτωση που δόθηκε ήταν της τάξεως του 13%.


Την όλη διαδικασία δημοπράτησης παρακολούθησε και ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας ο οποίος ικανοποιημένος για την πορεία υλοποίησης που έχει πάρει το έργο μας είπε:
«Είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στην πόλη και σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι το πρώτο έργο που χρηματοδοτείται από το Δ‘ ΚΠΣ και είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό γίνεται στην περιοχή και το δήμο μας.
Είναι ένα έργο 35 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση συν ακόμη 10 εκ. ευρώ που θα ακολουθήσουν για την κατασκευή δικτύων μεταφοράς του νερού, έργο που θα ακολουθήσει και θα δημοπρατηθεί στην συνέχεια.

Το νερό όπως ξέρουμε όλοι μας είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και όλοι λένε ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό.
Επομένως είναι ό,τι καλύτερο και μεγαλύτερο μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τομέα στην περιοχή μας, μια περιοχή καθαρά αγροτική με πολλές και δυναμικές καλλιέργειες που έχουν ανάγκη το νερό.
Με το έργο αυτό θα λυθούν τα προβλήματα και οι ανάγκες άρδευσης των αγροτών μας και σε μια επόμενη φάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για ύδρευση με τις κατάλληλες επεξεργασίες εφόσον προκύψει μια τέτοια ανάγκη.
Είναι γενικά ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή μας».

Όσο για το ξεκίνημα των εργασιών ο κ. Ξύγκας τόνισε από την πληροφόρηση που είχε ότι, εφόσον όλα πάνε ομαλά, αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Πηγή: Ελευθερία

Να φύγουν τα ληγμένα φυτοφάρμακα από τα Φιλιατρά

Να απομακρυνθούν τα ληγμένα φυτοφάρμακα από το παλαιό ελαιοτριβείο της Ένωσης στα Φιλιατρά, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Νίκος Πατσαρίνος.
Και επισημαίνουν ότι το εν λόγω κτήριο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλατεία και δίπλα σε σχολικά κτήρια.

Πηγή: Ελευθερία

Μεσσηνία: Δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία, που χάνει δέκα μονάδεςΔέκα ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, εμφανίζεται να χάνει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας VPRC για λογαριασμό του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού BEST, η οποία διεξήχθη στη Μεσσηνία το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Τότε, είχε πάρει 52,36%, ενώ σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση το ποσοστό της πέφτει στο 43%.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ωστόσο, δε φαίνεται να εισπράττει, παρά μία μονάδα, από τη φθορά, φθάνοντας στο 33% από το 32,11% του περυσινού Σεπτέμβρη, ενώ μεγάλος κερδισμένος στη Μεσσηνία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπερδιπλασιάζει το ποσοστό του, εκτοξευόμενος από το 4,62% στο 10%.

Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβερνητική φθορά εισπράττουν οι Οικολόγοι, που από 0,7% φθάνουν στο 2,5% και ο ΛΑ.Ο.Σ, που από 2,81% πατά στο 4%.

Οι Μεσσήνιοι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι κατά 75%, ποσοστό θεαματικό γιατί αναφερόμαστε σε δεξιό νομό, από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας.

Το σημαντικό είναι ότι δυσαρεστημένο εμφανίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (55%), ενώ αυτό κυριολεκτικά εκτοξεύεται στους ψηφοφόρους του Πα.Σο.Κ. (96%), αλλά και της Αριστεράς (92%).
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στην Αριστερά περιλαμβάνονται μαζί ΚΚΕ και Συνασπισμός.

Ακόμα μεγαλύτερο, όμως, είναι το ποσοστό των δυσαρεστημένων, όσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Το ποσοστό των δυσαρεστημένων ανέρχεται εδώ στο 80%.
Στις τάξεις των ψηφοφόρων της Ν.Δ αυτό ανεβαίνει στο 88%, της Αριστεράς στο 90% ενώ στους ψηφοφόρους του Πα.Σο.Κ. υποχωρεί, όπως ήταν αναμενόμενο, στο 60%.


Δυσαρέσκεια, όμως, υπάρχει και για το έργο των βουλευτών του νομού.
Στο σύνολο εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένο σε ποσοστό 71%.

Στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος πέφτει μεν στο 59%, αλλά δείχνει πως το μεγαλύτερο κομμάτι της βάσης δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο των βουλευτών, οι οποίοι καταλαμβάνουν πλέον τις 4 από τις 5 έδρες του νομού.

Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του Πα.Σο.Κ. ανέρχεται στο 82%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, 86%, είναι εκείνη των ψηφοφόρων της Αριστεράς.


Στο ερώτημα πώς είναι τα πράγματα στο Νομό Μεσσηνίας τα τελευταία δύο – τρία χρόνια:
το 47% πιστεύει πως χειροτέρεψαν,
το 32% πως παρέμειναν ίδια,
το 19% πως είναι καλύτερα.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ένα ποσοστό 29% θεωρεί πως η κατάσταση χειροτέρεψε, ενώ μόλις το 30% πιστεύει πως βελτιώθηκε.

Τα 2/3 (69%) των ψηφοφόρων του Πα.Σο.Κ. θεωρεί πως η κατάσταση χειροτέρεψε, ενώ το 12% της Αριστεράς, κι αυτό έχει μιαν αξία, πιστεύει πως καλυτέρεψε!
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, ποσοστό, που ανέρχεται στο 47%, βλέπει πως η κατάσταση χειροτέρεψε.


Όσον αφορά, τώρα, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τους βουλευτές,
το 25% εκείνων του κυβερνώντος κόμματος δείχνει να προτιμά τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανακτά την πρωτιά,
το 20% δείχνει την προτίμησή του στον Γιάννη Λαμπρόπουλο,
το 18% στην υφυπουργό Σοφία Καλαντζάκου και το
12% στον Δημήτρη Σαμπαζιώτη.

Στους ψηφοφόρους του Πα.Σο.Κ.
το 29% προτιμά τον Δημήτρη Κουσελά,
το 20% τη Νάντια Γιαννακοπούλου,
το 12% δείχνει την προτίμησή του στον Πέτρο Κατσιλιέρη και
το 7% στον Γιώργο Κανελλόπουλο.


Πηγή: Θάρρος

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008

Το νέο Δ.Σ. στο Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θεάτρο

Από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο ανακοινώθηκε η σύνθεση το διοικητικού συμβουλίου όπως προέκυψε από τις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου.
Μετά την συγκρότηση σε σώμα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:

Πρόεδρος: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος
Αντιπρόεδρος: Νίκη Τσάκαλου από Κυπαρισσία
Ταμίας: Τάκης Δημητρόπουλος από Χριστιάνους
Γραμματέας: Γιάννης Καπελουζος από Φιλιατρά
Υπεύθυνη Υλικού: Δήμητρα Παπαγεωργίου από Φιλιατρά
Μέλη: Τάκης Χρυσανθακόπουλος από Γαργαλιάνους και
Λεωνίδας Ράλλης από Φιλιατρά

Φιλιατρά News

Διεθνής κρίση: Πρόβλημα με 5 Ελληνικές τράπεζες

Άρχισαν τα όργανα και στην Ελλάδα...

Τέσσερις μεγάλες Ελληνικές τράπεζες στο κόκκινο της φερεγγυότητας.
Δεν το λέμε εμείς, αλλά τα διεθνή site.
Πατήστε εδώ και μετά πάνω στο κόκκινο μπαλάκι 5 που βρίσκετε στον χάρτη της Ελλάδας για να δείτε ποιες είναι...

Σχόλιο:
Κατά τ' άλλα η κρίση δεν αγγίζει την Ελλάδα, μας είπε ο Κος Καραμανλής και ο Κος Αλογοσκούφης...

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008

Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κλείσει η υπόθεση της δεύτερης εργολαβίας Ραψομμάτη, αυτής που έως τώρα εκινείτο με πολύ αργούς ρυθμούς και τη διάλυση της οποίας επεδίωκε η ανάδοχος κοινοπραξία.


Ο στόχος είναι να κλείσει το έργο με την υπάρχουσα εργολαβία, είπε στο «Θ» ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής στην ΕΥΔΕ Μελετών - Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου, ο οποίος έχει αναλάβει με παράλληλα καθήκοντα και τη διεύθυνση της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου, υπηρεσίας που επιβλέπει την ανακατασκευή του καταρρεύσαντος τμήματος Παραδεισίων - Τσακώνας, αλλά και των προσβάσεων στη σήραγγα Ραψομμάτη.


Ο κ. Καρνέσης τόνισε πως η πρόθεση είναι το έργο να ολοκληρωθεί, ενώ θετικό είναι το γεγονός πως υπάρχει έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα εκ μέρους του αναδόχου.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το πλέον επείγον έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Πελοπόννησο, ένα «στοίχημα τιμής» για το υπουργείο αφού η σήραγγα –το δύσκολο- με την οποία παρακάμπτονται οι στροφές της Μεγαλόπολης είναι έτοιμη και χρονίζουν οι προσβάσεις –το εύκολο κομμάτι.

Αναμένεται τώρα η σχετική απόφαση από τα ανώτερα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ.


Πέραν αυτού, σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζει ο «Μορέας» με παραχώρηση, έγινε η πρώτη δίκη για τον ορισμό τιμής μονάδος απαλλοτριουμένων ακινήτων, στο τμήμα Λεύκτρου-Παραδεισίων.

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο θα γίνουν ανάλογες δίκες για το τμήμα Τσακώνας-Καλαμάτας. Μάλιστα, ο κ. Καρνέσης ανέφερε πως για το κομμάτι 0-21 (από κατάληξη Τσακώνας μέχρι λίγο έξω από την Καλαμάτα) έχουν γίνει σημειώσεις των σχετικών ακινήτων στο κτηματολογικό γραφείο Θουρίας και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η ανάλογη διαδικασία για τον περιμετρικό Καλαμάτας, στο κτηματολογικό γραφείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.


Από πλευράς έργων, ολοκληρώνεται:

α.) Η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο,

β.) Προχωρούν οι σήραγγες στο Νεοχώρι (προς Κόρινθο),

γ.) Έχει ξεκινήσει η Στέρνα (στις κεραίες),

δ.) Γίνεται η διάνοιξη της αριστερής (από Αθήνα) σήραγγας στο Καλογερικό και θα αρχίσει και η δεξιά.


Στο Καλογερικό τελειώνει και η παραλλαγή του δρόμου, αφού στο εύρος της σημερινής οδού «θα σκάσει» η έξοδος των σηράγγων.

Προχωρούν και τα έργα στο Παραδείσια -Τσακώνα για τα οποία δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης.


Πηγή: Θάρρος

Στις 23 Νοεμβρίου η σύσκεψη για τον Γυναικείο Συνεταιρισμό

Στις 23 Νοεμβρίου αποφασίστηκε να γίνει η κεντρική συνάντηση για τον Γυναικείο Συνεταιρισμό, με καλεσμένους υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων σε τεχνοκρατικό επίπεδο εν πρώτης.
Σκοπός είναι η ενημέρωση των γυναικών, οι οποίες έχουν ήδη συγκροτήσει τους Συλλόγους και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον γυναικείο συνεταιρισμό, αλλά και του γυναικείου αγροτικού πληθυσμού που περαιτέρω ενδιαφέρεται για την ένταξή του σε αυτήν την προσπάθεια.

Πρέπει να γίνει για την παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οικοτεχνίας, προώθησης της λαϊκής κουλτούρας, των διατροφικών προϊόντων και όλων αυτών που έχουν την αναφορά τους στον τόπο μας την Μεσσηνία.

Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News

Σύσκεψη στα Φιλιατρά για τους σεισμογράφους στα σχολεία

Σύσκεψη με θέμα «Σεισμογράφοι στα σχολεία της Μεσσηνίας, εμπειρία- προοπτικές» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Γενικό Λύκειο Φιλιατρών.
Συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, όπως και οι λύσεις πάνω σε αυτά. Ακόμη επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν έχει μόνο σκοπό το να δίνει δεδομένα για την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, αλλά έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα - ενώ το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών είναι έντονο από αρκετά σχολεία.

Το όλο πρόγραμμα τελεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών και πιο συγκεκριμένα του καθηγητή Ακη Τσελέντη.
Στην σύσκεψη του Σαββάτου παραβρέθηκαν, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ο λέκτορας Ευθύμιος Σώκος -που αποτελεί την ψυχή του όλου προγράμματος- και οι τεχνικοί Παναγιώτης Φούντας και Νίκος Γερμενής - οι οποίοι έχουν κατασκευάσει το λογισμικό, τους αισθητήρες και τους ψηφιοποιητές.

Επίσης, η υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Νομού Μεσσηνίας, γεωλόγος Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου, η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας Κονδύλω Παπαγεωργίου, από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά η Αλίσια Σπυροπούλου, ο καθηγητής Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Μεσσήνης Θεόδωρος Ζευγίτης, ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Καλαμάτας Αλέξανδρος Λαμπρόπουλος, από το Λύκειο Κυπαρισσίας ο μαθηματικός Θεόδωρος Βίτσας, η Βίκυ Ξάστερου κι ο φυσικός Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος, και από το Λύκειο Φιλιατρών ο διευθυντής Σταμάτης Γιαννακόπουλος, ο μαθηματικός, ο χημικός Παντελής Μπαζάνος και ο φυσικός Δημήτριος Στεργιόπουλος.

Στην αρχή καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο σχολείο ο κ. Γιαννακόπουλος. Υστερα όλοι μαζί πήγαν στην αίθουσα πληροφορικής στην οποία είναι εγκατεστημένος εδώ και 3 περίπου χρόνια ο σεισμογράφος και έγινε συζήτηση για την εμπειρία που αποκτήθηκε και την προοπτική του προγράμματος.
Η κ. Αλεξανδροπούλου τόνισε ότι εκτός από τα σχολεία που έχουν εγκατεστημένους σεισμογράφους, υπάρχουν και άλλα που ενδιαφέρονται. Το κόστος για τον καθένα είναι περί τα 2.000 ευρώ συν τον υπολογιστή. Δεν πληρώνεται από το υπουργείο, αλλά από τις σχολικές επιτροπές ή τοπικούς φορείς.
Ο στόχος του προγράμματος των σεισμογράφων δεν είναι τόσο να δίνει στοιχεία για τους σεισμούς που γίνονται στην περιοχή μας, όσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, να εξοικειώνονται οι μαθητές με την έρευνα και τις μετρήσεις.
Ο κ. Σώκος επισήμανε ότι από μεράκι μερικών ξεκίνησε η όλη ιστορία, δεν υπάρχει χρηματοδότηση σε τίποτα για να καλύπτονται τα έξοδα, αλλά και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν επιστημονικά το όλο εγχείρημα με τους συνεργάτες του, αφιλοκερδώς.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε σε πρακτικά προβλήματα βλαβών και πώς πρέπει να επιλύονται.
Είπε πως μεταξύ τους τα σχολεία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και ότι για την Μεσσηνία συντονιστής με ιστοσελίδα θα πρέπει να είναι στην Καλαμάτα ο κ. Ζευγίτης της περιβαλλοντικής - ο οποίος δέχτηκε ευχαρίστως να αναλάβει αυτή την εξυπηρέτηση.
Στην ιστοσελίδα αυτή θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα σχολεία και όποιος την επισκέπτεται θα βλέπει τις πληροφορίες που θα έχουν καταγραφεί από όλους τους σεισμογράφους.

Πηγή: Ελευθερία

Σύσκεψη για δημιουργία γυναικείων συνεταιρισμών

Σύσκεψη για την δημιουργία και ανάπτυξη Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κυπαρισσία, στο ξενοδοχείο “Κανελλάκης“, παρουσία του νομάρχη Δημήτρη Δράκου και του αρμόδιου αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν γυναίκες από τους Συλλόγους Δωρίου, Κυπαρισσίας και Πύργου, αλλά κι από την Ελαία και τα Φιλιατρά, καθώς επίσης ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Κανέλλος Κυριακού, με την υπεύθυνη της υπηρεσίας Ρούλα Μπέσα, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Εκφράστηκε η θέληση των γυναικών να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ζήτησαν όμως περισσότερη ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση. Αποφασίστηκε για αυτό να γίνει μια ενημερωτική ημερίδα στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ από εκεί και πέρα ζητήθηκε και από τις ίδιες να ενημερώσουν τα μέλη των συλλόγων και άλλες γυναίκες της περιοχής ώστε να προχωρήσει η προσπάθεια.

Από ό,τι φάνηκε υπάρχει ενδιαφέρον για την δημιουργία 4 τέτοιων πυρήνων σε Πύργο Γαργαλιάνων, Φιλιατρά, Κυπαρισσία και Δώριο.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος τόνισε ότι από την πλευρά της Νομαρχίας θα υπάρχει όποια στήριξη χρειαστεί, καθώς είπε ότι υπάρχει η διάθεση και η θέληση να προχωρήσουν.
Από εκεί και πέρα σημειώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν σταθερά βήματα για να οικοδομηθεί σωστά αυτή η προσπάθεια, ενώ τονίστηκε ότι υπάρχει στην εποχή μας μιας στροφή στα παραδοσιακά προϊόντα.
Χαρακτηριστικά ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος με την ολοκλήρωση της σύσκεψης τόνισε:
«Είχαμε την συνάντηση για την προώθηση του ζητήματος των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Εχουμε 4 πυρήνες, από την περιοχή Πύργου Γαργαλιάνων, από Φιλιατρά, από Κυπαρισσία - Αυλώνα - Τριπύλα και έναν από περιοχή Δωρίου.
Αυτοί είναι σύλλογοι οι οποίοι ήδη λειτουργούν, έχουν μια παράδοση και μια έφεση στην ανάπτυξη του ζητήματος του συνεταιρίζεσθαι σε αγροτικό και γυναικείο επίπεδο.
Κατέθεσαν την βούλησή τους να κάνουμε το επόμενο βήμα στην οργάνωση τους.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μια ακόμη συνάντηση στην υπόλοιπη περιοχή της Μεσσηνίας και αμέσως μετά θα προσδιορίσουμε μια ημερίδα με ειδικούς επιστήμονες για την πλατύτερη ενημέρωση των γυναικών που ενδιαφέρονται.
Ακολούθως θα μετακαλέσουμε ειδικούς που θα πάνε σε κάθε πυρήνα ξεχωριστά, και φιλοδοξούμε μέχρι την άνοιξη να έχουμε προχωρήσει ταχέως στην θεσμοθέτηση των συνεταιρισμών, στην δημιουργία των νομικών προσώπων και την ετοιμασία μελετών- προτάσεων που θα κατατεθούν για να πάρουν κονδύλια από αντίστοιχα προγράμματα.

Αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι η προώθηση της τοπικής οικονομίας, του ζητήματος της απασχόλησης και της εργασίας, η διατήρηση των εθίμων, της παράδοσης στην διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες, η ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής δράσης.
Ολα αυτά είναι τα πλεονεκτήματα τα οποία προσδοκούμε - και θέλουμε πράγματι μέσω αυτής της διεξόδου να πούμε στις γυναίκες να μην δειλιάσουν, να μην διστάσουν και να εμπλακούν σε αυτή την υπόθεση σταθερά και υπεύθυνα, για να αναπτύξουν μια οικονομία με τα τοπικά χαρακτηριστικά τα οποία περιέγραψα».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος τόνισε:
«Η πρωτοβουλία αυτή του νομάρχη είναι πολύ σημαντική και ενισχύεται από 4 υπουργεία τα οποία πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν πολύ το συνεταιριστικό γυναικείο κίνημα στο νομό μας να πάρει σάρκα και οστά. Είχα σειρά επαφών στα 4 αυτά υπουργεία και είδα την βούληση να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.
Οι επαφές που κάνουμε εδώ έχουν δύο στόχους, πρώτον να ενημερώσουμε τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους και δεύτερον να διοργανώσουμε μια ημερίδα στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να έρθουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των 4 αυτών υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Απασχόληση και Εσωτερικών).
Εκτιμώ ότι πάντα με σταθερά βήματα αυτή η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί πιο στέρεα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες στήριξης του γυναικείου συνεταιριστικού κινήματος στην Μεσσηνία».

Πηγή: Ελευθερία

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008

Μια διόρθωση στο προηγούμενο θέμα

Ενημερωθήκαμε από τον φίλο και γείτονα Τrifylia News ότι η συνάντηση του Νομάρχη που έγινε στην Κυπαρισσία και είχε σαν στόχο την την μετεξέλιξη των γυναικείων αγροτικών συλλόγων σε γυναικείους συνεταιρισμούς, καθώς και των γυναικείων συλλόγων των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας, του Δωρίου και του Πυργάκι Τριφυλία, δεν έγινε τελικώς στην διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Τριφυλίας όπως αρχικά γράψαμε. Έγινε στο ξενοδοχείο "Κανελλάκης".

Το δελτίο τύπου
που λάβαμε το μεσημέρι από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας ανέφερε ακριβώς ότι γράψαμε στο προηγούμενο θέμα.

Τι να πούμε εμείς???
Αν στέλνουν και λάθος πληροφορίες στα δελτία τύπου... Ανάθεμα την ενημέρωση που προσφέρουν τα μέσα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ από τους αναγνώστες του blog για την "ανακρίβεια" που γράφτηκε στο
προηγούμενο θέμα.

Το μόνο που μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή είναι να σας παραθέσω το ακριβές κείμενο που περιείχε το Δελτίο Τύπου της Νομαρχίας Μεσσηνίας που λάβαμε και να αφήσω το θέμα στην κρίση σας.

Το κείμενο που λάβαμε έγραφε το εξής:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Kαλαμάτα 06-10- 2008
***************
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο
241 00 – Καλαμάτα
Πληροφορίες: Καρούνου Αθανασία ΠΡΟΣ: ΜΜΕ Νομού
Ηλιακοπούλου Ουρανία
Τηλ.: 27210- 95803 – 88341
Fax.: (27210) 95803 – 81909
Email: typos@na-messinias


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΗ

Σήμερα Δευτέρα 06-10-2008, το Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο επισκέφθηκαν οι εξής:
• Ο κ. Παν. Μητρόπουλος, γλύπτης, καταγόμενος από την περιοχή του Δήμου Ανδανίας, ο οποίος έχει τοποθετήσει έργα του σε δημόσιους χώρους των Δ.Δ. του Δήμου Ανδανίας και παρουσίασε στον κ. Νομάρχη δείγματα της δουλειάς του .
• Ο Δήμαρχος Αριστομένους κ. Ιω. Μπρατσιάκος, συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους, και συζήτησαν θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου.
• Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Άριος κ. Γεώργιος Καμαρινός, παρουσία του Αντινομάρχη κ. Στ. Αναστασόπουλου, ο οποίος ζήτησε την αρωγή της ΝΑΜ για τον καθαρισμό των δρόμων που οδηγούν σε αγροκτήματα καθώς και των αναχωμάτων του ποταμού Παμίσου. Ο κ. Νομάρχης έδωσε εντολή να αποσταλούν τα αντίστοιχα μηχανήματα στο Δήμο Άριος προκειμένου να γίνουν οι παραπάνω καθαρισμοί. Τέλος ο κ. Αντιδήμαρχος έθεσε ζητήματα που αφορούν την άρδευση στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς του ΓΟΕΒ. Ο κ. Νομάρχης, δε, τόνισε ότι όλα τα αρδευτικά έργα πρέπει να περάσουν στην αυτοδιοίκηση, διότι γνωρίζουν από κοντά τις ανάγκες και τις ελλείψεις της κάθε περιοχής. Η ΝΑΜ, από την πλευρά της, ολοκληρώνει τις μελέτες συμπλήρωσης και βελτίωσης των αρδευτικών έργων του μεσσηνιακού κάμπου, με στόχο την ένταξη των έργων στην 4η προγραμματική περίοδο.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Σήμερα Δευτέρα 06-10-2008 το πρωί, ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, συνοδευόμενος από τον Αντινομάρχη κ. Σωτ. Παναγιωτόπουλο, παρευρέθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κυπαρισσία στην Δνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Τριφυλίας με την συμμετοχή των μελών της επιτροπής που έχει συγκροτήσει ο κ. Νομάρχης για την μετεξέλιξη των γυναικείων αγροτικών συλλόγων σε γυναικείους συνεταιρισμούς, καθώς και των γυναικείων συλλόγων των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας, του Δωρίου και του Πυργάκι Τριφυλίας. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα διαδικαστικά που αφορούν την οργάνωση της κεντρικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί γι’ αυτό το λόγο τον Νοέμβριο.


Από το Γραφείο Τύπου

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!!

Στην Κυπαρισσία βρέθηκε σήμερα ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος

Στην Κυπαρισσία βρέθηκε σήμερα ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος ο οποίος συνοδευόταν απο τον Αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλο.
Παρευρέθηκαν σε σύσκεψη στην διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Τριφυλίας με την συμμετοχή των μελών της επιτροπής που έχει συγκροτήσει ο κ. Νομάρχης για την μετεξέλιξη των γυναικείων αγροτικών συλλόγων σε γυναικείους συνεταιρισμούς, καθώς και των γυναικείων συλλόγων των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας, του Δωρίου και του Πυργάκι Τριφυλίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα διαδικαστικά που αφορούν την οργάνωση της κεντρικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί γι’ αυτό το λόγο τον Νοέμβριο.

Η τρύπα στα Φιλιατρά

ΟΠΩΣ φαίνεται από την περιγραφή του Δήμου Φιλιατρών, η τρύπα που ανακάλυψε κάτοικος της περιοχής στη θέση “Μώραινα”, δεν είναι τυχαία.
Γιατί όπως μας είπαν, εκτός από την τρύπα που είδαν στην αυτοψία και την οποία ο άνθρωπος που ενημέρωσε είχε “περπατήσει” κάπου 40 μέτρα, υπάρχει και μια δεύτερη εκεί κοντά η οποία δεν αποκλείεται να είναι η... έξοδος.

Το μυστήριο ίσως λυθεί όταν θα φθάσουν οι σπηλαιολόγοι για να ερευνήσουν την περιοχή και να διαπιστώσουν αν πρόκειται για είσοδο σπηλαίου ή για κάτι διαφορετικό.

Πηγή: Ελευθερία