Σάββατο, 9 Αυγούστου 2008

Δεκατρία νέα έργα Δήμων της Μεσσηνίας εντάχθηκαν στον θησέας

Δεκατρία νέα έργα Δήμων της Μεσσηνίας εντάχθηκαν οριστικά με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, Νίκου Αγγελόπουλου, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Θησέας».
Από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου εντάχθηκαν 26 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.257.959,51 ευρώ, που αφορούν αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ, αναπλάσεις οικισμών, ύδρευση, βελτίωση αρδευτικών δικτύων, οδοποιία, κατασκευές αποχευτικών αγωγών κ.λπ.

Τα νέα έργα που αφορούν την Μεσσηνία είναι:

1. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμων Καλαμάτας-Αυλώνος-Πύλου, προϋπολογισμού 890.000 ευρώ
2. Επισκευές μονάδας βιολογικού καθαρισμού Φιλιατρών στο Δήμο Φιλιατρών, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ
3. Έργα ύδρευσης στο Δήμο Μεθώνης, προϋπολογισμού 168.647 ευρώ
4. Κατασκευή νέου ασφαλτοτάπητα σε τμήματα της δημοτικής οδοποιίας του Δήμου Αρφαρών, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
.................................
.................................
.................................

Πηγή: Απόσπασμα από το Θάρρος

Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2008

Νέα επίθεση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών στον Κοζομπόλη

Εκ νέου επιτίθεται ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών στον Βασίλη Κοζομπόλη.
Σε ανοικτή επιστολή η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο Τέλη Καναβό και τον γραμματέα Γιάννη Γριβοκωστόπουλο, αναφέρονται τα εξής:

“Ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας είναι το Σύνταγμα.
Παραβιάζοντας -καταργώντας το Σύνταγμα, λογική και πρακτική που συναντάται τώρα τελευταία από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή μας, καταργείται και η Δημοκρατία (π. χ. περίπτωση άρθρου 16 για την Παιδεία).
Το θεμέλιο της Δευτεροβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης είναι οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις και το καταστατικό της.
Παρεκτροπή και κατάργηση του καταστατικού της οργάνωσης σημαίνει διάλυση της Συνεταιριστικής οργάνωσης.
Οπότε, εκλογές δεν μπορείτε να κάνετε, ανακατανομή αξιωμάτων ναι.
Μπορείτε να μας πείτε γιατί ντε και καλά θέλετε να παραμένετε πρόεδρος; Μήπως πετάτε σε ύψη επικίνδυνα ή μήπως εξυπηρετείτε άλλους σκοπούς; Αυτά δεν τα λέμε τυχαία, δώστε στη δημοσιότητα το κόστος των προσωπικών σας παραστατικών, που υποτίθεται γίνονται για διεκπεραίωση διοικητικών αναγκών. Μήπως ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ το μήνα; Είναι πολλά τα λεφτά!!! Οπως είναι πολλά και τα χρήματα που εισπράττει η ΕΑΣ Μεσσηνίας μέσα από τα χαράτσια που επιβάλλει στους Μεσσήνιους παραγωγούς και με τα οποία επιβιώνει γιατί δεν έχει καμία ορθολογιστικά οργανωμένη οικονομική δραστηριότητα πάνω από 288.000 ευρώ κατ‘ έτος τα «νόμιμα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ: διαψεύστε μας αν μπορείτε.

Οι επιδοτήσεις μειώνονται και θα κοπούν, τι θα κάνετε μετά;
Βέβαια έχετε θέσεις να εκποιείτε και να νοικιάζετε τα κτηριακά φιλέτα της ΕΑΣ.
Κινδυνολογείτε για χάσιμο επιδοτήσεων, σας ξαναλέμε αυτά δεν περνάνε. Τα προβλήματα δεν είναι διαπροσωπικά όπως θέλετε κατ‘ επανάληψη να παρουσιάζετε.
Κύριε, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, κατορθώσατε το ακατόρθωτο, να διαλύσετε την απόλυτη εμπιστοσύνη που σας έδειξε το σώμα και σας τίμησε ομόφωνα με τη θέση του προέδρου.
Πηγαίνετε σπίτι σας λοιπόν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ασχοληθείτε με τον συνεταιρισμό του χωριού σας καθώς επίσης και με τις υπόλοιπες ενασχολήσεις σας που είναι γνωστές.
Σας πληροφορούμε ότι οι υπογράφοντες τα κείμενα του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών δεν εκφράζουν προσωπικές απόψεις.
Η πολιτική σας παιδεία δεν το κατανοεί αυτό, οι δε απόψεις μας είναι συνέπεια συλλογικών διεργασιών και αποφάσεων.
Ξεκάθαρα σας προτρέπουμε να επικοινωνήσετε με το Υποκατάστημα Φιλιατρών της ΕΑΣ και θα διαπιστώσετε πόσο συνεταιριστές, πόσο φερέγγυοι είμαστε και αν αναγκαζόμαστε να αναζητούμε εφόδια από αλλού, είναι γιατί είναι πλημμελής η λειτουργία και με υψηλό κόστος της ΕΑΣ την οποία εσείς διοικείτε, όχι εμείς, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για την οργάνωση, τον Μεσσήνιο και ειδικότερα τον Φιλιατρινό παραγωγό.

Είμαστε το δεύτερο κέντρο παραγωγής κηπευτικών στην Ελλάδα και η ΕΑΣ Μεσσηνίας, λόγω ασχετοσύνης και ανικανότητας, δεν μπορεί να προγραμματίσει καμία οργανωμένη και προσοδοφόρα οικονομική δραστηριότητα για την οργάνωση και τους παραγωγούς.
Τα δε κούφια λόγια τα μεγάλα ότι, δήθεν, δεν έχουμε καμία σχέση με το συνεταιριστικό κίνημα και συνεταιριστική ιδέα δεν αξίζουν σχολιασμό. Είναι γνωστή η συμμετοχή μας στο συνεταιριστικό κίνημα με διώξεις από το 1986 από τα περίφημα αγροτοδικεία.
Καλή Ανάσταση στην ΕΑΣ Μεσσηνίας τη δική μας οργάνωση την οποία αγαπάμε και πονάμε και θα την ορθοποδήσουμε”.

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008

Επιστροφή καυσίμων ΜΟΝΟ σε κατ΄επάγγελμα αγρότες.

Κατ΄ αρχάς, πρέπει να σας πω για το αγροτικό πετρέλαιο ότι για πρώτη φορά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων δίνεται με έναν απόλυτα δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.
Ο κάθε αγρότης, ανάλογα με την καλλιέργεια που έχει, παίρνει τόσο πετρέλαιο, όσο καταναλώνει για την καλλιέργειά του.
Πρέπει επίσης να πούμε ότι για φέτος από 1/1 έως 15/2 δόθηκε αγροτικό πετρέλαιο και παρ΄ όλα αυτά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το νέο σύστημα κάλυψε όλη τη χρονιά.
Εξετάζουμε από την επόμενη χρονιά να πάρουν επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Και πρέπει να σας πω ότι ένα πάγιο αίτημα των αγροτών ήταν να μην υπάρχουν δύο κατηγορίες πετρελαίου.
Να μην υπάρχει δηλαδή πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί το αγροτικό πετρέλαιο, το πετρέλαιο θέρμανσης, επειδή είχε θειάφι κατέστρεφε τους σύγχρονους αγροτικούς ελκυστήρες".

Πηγή: Απόσπασμα απο ΕΡΤ.gr

ΣΧΟΛΙΟ:
ΩΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕ. ΩΠΑ.
Πάρτο αλλιώς Υπουργέ γιατί θα βρείς.
Οι αγρότες έχουν άλλη άποψη για τα λεφτά της επιστροφής των καυσίμων.

Συνάντηση Κ. Καραμανλή - Α. Κοντού. Εξαγγέλθηκε η προκύρηξη του Φιλιατρινού ποταμού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός δήλωσε ότι:
"Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχύσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εκτός από την απόφαση που πήραμε ώστε, από την επόμενη χρονιά, τη δαπάνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να την επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, εξετάζουμε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για αγροτική χρήση να γίνεται από την επόμενη χρονιά, μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες".


Για την πορεία της κατασκευής μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων στη χώρα μας, ο κ. Κοντός ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή και τόνισε ότι:
"Είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε και την τελευταία σταγόνα νερού για την άρδευση που σήμερα καλύπτει το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα. Έχουμε ήδη προκηρύξει το έργο του Αξιού ποταμού, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων του Αξιού ποταμού.
Σήμερα προχωρούμε στην προκήρυξη του Φιλιατρινού, ενός έργου πνοής για τη Μεσσηνία, αύριο υπογράφουμε τη σύμβαση εγκατάστασης του εργολάβου στον Ομαλό των Χανίων και προγραμματίζουμε σε κάθε περιοχή της χώρας να κατασκευάσουμε μεγάλα και μικρά έργα που θα έχουν ως στόχο την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Επίσης, τον ενημέρωσα για το σχέδιο νόμου που έχει έτοιμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση της αγροτικής έρευνας στον τόπο μας. Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί η αγροτική έρευνα, να την συνδέσουμε με την αγροτική παραγωγή, έτσι ώστε να παράγουμε ποιοτικά, ανταγωνιστικά προϊόντα, αγροτικά προϊόντα τα οποία να μπορούν να διεισδύουν με επιτυχία και στην ελληνική και στη διεθνή αγορά".

Απόσπασμα από ΕΡΤ.gr

Τρίτη, 5 Αυγούστου 2008

Αύριο εξαγγέλλει ο Αλέκος Κοντός το Φιλιατρινό Φράγμα

Θα γίνει από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Αύριο στις 11 το πρωί θα εξαγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός, στην Αθήνα, το μεγάλο έργο του Φιλιατρινού Φράγματος,
σε συνάντηση που θα έχει με το νομάρχη Δ. Δράκο.

Τούτο γνωστοποίησε χθες ο νομάρχης, διευκρινίζοντας πως θα θέσει και δύο άλλα θέματα, το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης και τη μελέτη και υλοποίηση του Μιναγιώτικου Φράγματος.
Ο κ. Δράκος ανέφερε πως «θα ζητήσουμε να έχουμε και τη συμμετοχή ενός σημαντικού χρηματοδοτικού ύψους έργων μέσα από το ΟΠΑΑΧ», ενώ έκανε λόγο και για διεκδίκηση σχετική με το LEADER.

Επίσης, θα τεθούν κι άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη ροή των προγραμμάτων για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων και την αντιμετώπιση των προγραμμάτων των ΠΣΕΑ και των ζητημάτων που έχουν προκύψει από τον παγετό, κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια, σύμφωνα με το νομάρχη.

Πηγή: Θάρρος

Η κλήρωση του Κυπέλλου Μεσσηνίας

Έγινε χθές η κλήρωση για το πρωτάθλημα της Τοπικής κατηγορίας καθώς και για το κύπελλο Μεσσηνίας.

Στο Κύπελλο Μεσσηνίας προκρίνονται ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΑ οι εξής ομάδες:

Νίκη Πλάτης
, Εράνη Φιλιατρών, Σπερχογεία, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Αιθαία, Πατίστα, Μεθώνη, Πανιώνιος, Χατζή, Αστέρας Μικρομάνης, Στενωσιά, ΑΕ Γαργαλιάνων, Φαραί, Ομόνοια, Δόξα, Καλό Νερό.

Οι ομάδες που θα προκριθούν στο κύπελλο, θα προκύψουν μετά από το ακόλουθο πρόγραμμα.

Χανδριναϊκός - Ηρακλής Καλ.
Δημάκειος - Κυπαρισσία
Διόδια - ΑΕΚ Καλαμάτας
Κεραυνός Καλ. - Παναθηναϊκός Καλ.
Μάνεση - Τέλλος Αγρας
Τσικλητήρας Πύλου - Αίας Καλ.
Καλλιθέα - Εθνικός Μελιγαλά
Ικαρος - Βέργα
Αμφεια - Απόλλωνας
Ασπρόχωμα - Πάμισος Αριος
Βαλύρα - Μεσσηνιακός
Πανθουριακός - Πάμισος
Μιλτιάδης - Πεταλίδι
Πλατύ - Χώρα
Διαβολίτσι - Ανδρούσα
Ολυμπιακός Δ. - Δώριο

Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008

Σκληρή Επίθεση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών στον Βασίλη Κοζομπόλη

Σκληρή επίθεση εξαπολύει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών σε επιστολή του προς το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας για τον Βασίλη Κοζομπόλη.

Κατ' αποκλειστικότητα
στο Φιλιατρά Forum και το Φιλιατρά News ,
η επιστολή που αποστέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών αναφέρει:

Παρακολουθώντας τα γεγονότα και τις εξελίξεις στην ΕΑΣ Μεσσηνίας μέσα από τα ΜΜΕ και με σύμβουλο την εμπειρία μας από τις σχέσεις μας ως αγρότες με την Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας, παίρνουμε το λόγο και την ευθύνη και ζητάμε:

Ο πρόεδρος της μειοψηφίας να μας κάνει την χάρη και να πάει σπίτι του, να πάψει να κινδυνολογεί μιλώντας για χάσιμο επιδοτήσεων, διότι αν χαθεί έστω και ένα (1) Euro επιδότησης από τον Μεσσήνιο ελαιοπαραγωγό, θα δώσει λόγο στην δικαιοσύνη.
Να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου γιατί είναι μειοψηφία.

Τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω.


Τα προβλήματα δε, που ταλανίζουν την δεδομένη χρονική στιγμή την Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας, δεν είναι συνέπεια προσωπικών αντιπαραθέσεων, όπως θέλει να πιστεύει ο πρόεδρος της μειοψηφίας.
Αντίθετα είναι συνέπεια της διοικητικής ανικανότητας και ανεπάρκειας.

Κύριε, η τελευταία μελέτη βιωσιμότητας που αφορούσε την Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας, απαιτούσε μείωση του προσωπικού, κάτι που δεν έγινε ποτέ άρα δεν δικαιούσαι να μιλάς για χάσιμο επιδότησης, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Εαν υπάρχει όγκος δουλειάς που δεν έχει διεκπεραιωθεί, είναι απόδειξη διοικητικής ανικανότητας και τίποτε άλλο.

Οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί, έχουμε χαρατσωθεί για να γίνει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μας, τα δε χαράτσια αυτά που πληρώνουμε είναι τα κύρια εισοδήματα της οργάνωσης.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ.
Επιπλέον δε, τα "νόμιμα" που εισπράττετε απο τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ξεπερνούν κατ' έτος τις 288.000 euro.
H E.A.Σ. Μεσσηνίας δεν υπάρχει επειδή υπάρχετε σείς.
Η ύπαρξη της οφείλεται στην δική μας παρουσία ως παραγωγική βάση οπότε τα παραγοντιλίκια στις πλάτες του Μεσσήνιου αγρότη, ΤΕΡΜΑ.

Η οργάνωση για να επιβιώσει και να προσφέρει, χρειάζεται:

1. Μελέτη βιωσιμότητας που θα τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια.
2. Παρέμβαση - εμπορική δραστηριότητασε κάθε τομέα που αφορά την αγροτική παραγωγή. (Υλικά συσκευασίας, υλικά άρδευσης, πλαστικά κλπ)
3. Διεύρυνση του τμήματος παροχής υπηρεσιών (φορολογικές δηλώσεις).
4. Εμπορική δραστηριοποίησηστον χώρο των καυσίμων και των λιπαντικών γενικά.


Πέρα από τις προτάσεις ζητάμε άμεσα βελτίωση και εξυγίανση στις υπάρχουσες δραστηριότητες, γιατί και μεγάλο κόστος έχουν και χαμηλής ποιότητας είναι (φοβερές ελλείψεις σε φάρμακα και λιπάσματα).

Όπως καταλαβαίνετε, κύριε όλα αυτά είναι κακή διοίκηση επιζήμια για Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και για τους Μεσσήνιους Αγρότες γενικότερα, οπότε προσφέρετε την ύστατη υπηρεσία σας απέναντι στην οργάνωση παραιτούμενος απο την θέση του Προέδρου.

Η νέα διοίκηση που θα προκύψει θέλουμε να είναι ταυτόσημη με την Δημοκρατία, η πλειοψηφία διοικεί, η δε μειοψηφία κριτικάρει και ελέγχει εποικοδομητικά.
Επίσης να γνωρίζει η νέα διοίκηση πως θα είμαστε απέναντι της αυστηροί κριτές για το καλό των Μεσσήνιων αγροτών.

ΥΓ. Χρηστή Διοίκηση δεν είναι να διορίζεις τους ημέτερους.
Χρηστή Διοίκηση δεν είναι να ξεπουλάς ή να ενοικιάζεις τα κτηριακά φιλέτα της οργάνωσης.

Για το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

Ο Πρόεδρος Αριστοτέλης Καναβός

Ο Γραμματέας (α/α) Νικόλαος Γ. Στριμπάκος