Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα Τετάρτη η χώρα

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με αίτημα «την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της ακρίβειας, των φόρων, της ανεργίας και της περικοπής των κοινωνικών παροχών» κι ενώ το κλίμα παραμένει εκρηκτικό. Μεγάλης έκτασης επεισόδια σε Φάληρο, κέντρο Αθήνας και επαρχία. Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στην ανακοίνωση των συνδικάτων τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν στην επιχειρούμενη προσπάθεια επιβολής του «εργασιακού μεσαίωνα» στις εργασιακές σχέσεις με απολύσεις, διαθεσιμότητες και υποχρεωτικές άδειες, διεκδικώντας ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων, των δικαιωμάτων και της απασχόλησης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την ημέρα της γενικής απεργίας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 π.μ στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, Μετρό, αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικός θα ακινητοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Σε Ολυμπιακή, ΟΣΕ και Προαστιακό η απεργία θα είναι 24ωρη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις με ανοικτή ημερομηνία, ώστε να προσδιοριστούν χρονικά σε συνεργασία με όλες τις Ενώσεις Συντακτών και όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τον Κλάδο.

Ταυτόχρονα, καλούνται οι δημοσιογράφοι να συμμετάσχουν με 2ωρη στάση εργασίας (από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι) στην απεργιακή κινητοποίηση, που έχουν αποφασίσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μαζί με όλα τα εργατικά συνδικάτα, την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008.

Οι δημοσιογράφοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, επιμένουν στην αντίθεσή τους στις νεοφιλελεύθερες επιλογές και στην κυβερνητική επέλαση σε βάρος των κοινωνικών κατακτήσεων, των πόρων και των αποθεματικών των Ταμείων.

Επίσης, δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπίσουν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης απέναντι στις επιδιώξεις επιχειρηματικών ομίλων - κέντρων εξουσίας-διαπλοκής και δικτύων ενημέρωσης, που, προκλητικά, επιδίδονται, με όρους εμπορευματοποίησης, σε χειραγώγηση της ενημέρωσης με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.

Αναβολή ζήτησε ο Καραμανλής

Την αναβολή της αυριανής συγκέντρωσης ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η απάντηση όμως υπήρξε αρνητική και η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί.

Σε επιστολή του πρωθυπουργού προς το Γιάννη Παναγόπουλο και Σπύρο Παπασπύρο, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η διεκδίκηση και η διαμαρτυρία είναι πλήρως σεβαστά αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα. Λόγω, όμως, της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, σας καλώ με τη δέουσα υπευθυνότητα να αναβάλλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας, ώστε να μη δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας».

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 15χρονου

Πλήθος κόσμου, οικογένεια, συμμαθητές και φίλοι αποχαιρέτησαν χθες στις 3 το μεσημέρι, στο νεκροταφείο του Π. Φαλήρου, τον αδικοχαμένο Αλέξη Γρηγορόπουλο. Θλίψη, αγανάκτηση και οργή για ένα παιδί που έφυγε τόσο νωρίς.

Ωστόσο, το «ύστατο χαίρε» στο νεαρό μαθητή αμαυρώθηκε από τήν εκτεταμένη χρήση χημικών που έκαναν οι δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το νεκροταφείο στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν νεαρούς που βρίσκονταν στο χώρο.

Οι πόρτες του νεκροταφείου κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας έκλεισαν με αποτέλεσμα πολλοί συγγενείς, φίλοι και πολίτες που βρέθηκαν στην κηδεία να εγκλωβιστούν μέσα στο νεκροταφείο, την ώρα που διαδραματίζονταν έξω τα επεισόδια.

Πετροπόλεμος έλαβε χώρα στους δρόμους της Νέας Σμύρνης.

Δυνατό το χειροκρότημα των παιδιών, όταν από το ναό βγήκε το λευκό φέρετρο.

Συμπλοκές σημειώθηκαν στους γύρω δρόμους από το νεκροταφείο του Π.Φαλήρου, ανάμεσα σε ομάδα που έφυγε από τη συγκέντρωση έξω από το νεκροταφείο και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι νεαροί φώναζαν συνθήματα κατά των δημοσιογράφων, όταν εντόπισαν κάμερες στην οδό Λέσβου, η οποία καταλήγει στο νεκροταφείο.

Οι νεαροί άρχισαν να κινούνται προς το μέρος των αστυνομικών προς τούς οποίους έριξαν πέτρες, ξύλα και πορτοκάλια οι δε δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στους δρόμους να γίνει αποπνικτική.

1 σχόλιο:

  1. Μια μεγάλη απεργία σήμερα των εργαζόμενων οι οποίοι διεκδικούν ανθρώπινη διαβίωση.
    Πρέπει όλοι ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσουμε αν δεν διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή αξιοπρεπείς αμοιβές για την εργασία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.