Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Νέο κέρμα των 2 ευρώ σε κυκλοφορία

Από 2 Ιανουαρίου 2009 τίθενται στην κυκλοφορία τα νέα μεταλλικά κέρματα των 2 ευρώ που εκδόθηκαν για τον εορτασμό της 10ης επετείου της Ο.Ν.Ε. όπως προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα.

Τα κέρματα τυπώθηκαν στην ποσότητα των 4.000.000 τεμαχίων και στη μία εθνική όψη φέρουν στο κέντρο του πυρήνα εντός ακανόνιστου δακτυλίου σχέδιο ανθρώπου σε πρωτόγονη μορφή μαζί με το σύμβολο του ΕΥΡΩ - το σχέδιο παραπέμπει σε αρχαία κοπή νομίσματος. Στη δεύτερη, κοινή για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, όψη η παράσταση είναι ίδια με τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής με έτος κοπής το 2008.

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν η Ελληνική Οικονομία

Χρονιά αβεβαιότητας και ανατροπών αναμένεται να είναι το 2009, καθώς ήδη στις 19 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει το τελικό έλλειμμα της χώρας που υπολογίζεται να είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ.
Στο Υπουργείο Οικονομίας ήδη επεξεργάζονται τα σενάρια της «επόμενης ημέρας», εγκαταλείποντας την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, καθώς η διόγκωση του δανεισμού για το 2009 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.
Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιη τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως τη συγκράτηση των μισθών στο Δημόσιο, με περιορισμό των προσλήψεων, αυξήσεις μικρότερες του πληθωρισμού και γενναίες περικοπές σε επιδόματα και υπερωρίες, καθώς και τις δραστικές περικοπές λειτουργικών δαπανών στην Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση και την Άμυνα.
Επίσης, μελετώνται η κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που αφορούν στο 40% των φορολογουμένων, καθώς και το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, που υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ ακόμα και 10% σε μία πενταετία.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.