Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ελαιόλαδο: Σταθεροποίηση στα 2,20 ευρώ το κιλό

Σταθεροποίηση περίπου στα 2,20 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, με μια μικρή άνοδο 5 λεπτών σε σχέση με τα επίπεδα τιμών των προηγουμένων ημερών σε ορισμένες περιοχές, παρουσιάζουν οι τιμές ελαιολάδου στη Μεσσηνία.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται καλυτέρευση της κίνησης, ενώ πολλοί παραγωγοί «κρατάνε άμυνα» καθώς εισέπραξαν την επιδότηση και μπορούν άνετα να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα.
Υπάρχει επίσης και η εκτίμηση, όπως ανέφερε στο «Θ» καλός γνώστης της αγοράς, ότι «έχουμε πιάσει πάτο και η ελπίδα είναι μόνο για καλύτερα». Ούτως ή άλλως, μας σώζει ως ένα βαθμό το γεγονός της μικρής εγχώριας παραγωγής.

Μιλώντας στο «Θ», ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης (Λαχανάδα Πυλίας) ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή η τιμή κυμαίνεται από 2,15 έως 2,20 ευρώ το κιλό, οι οξύτητες «παίζουν» μεταξύ 0,3 και 0,6 και οι αποδόσεις είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες, κάτι που οδηγεί σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την παραγωγή.
Χαρακτηριστικό, όμως, της χρονιάς είναι ότι πολλά κτήματα μένουν αμάζευτα, κυρίως όσα έχουν λίγη σοδειά και ανήκουν σε Αθηναίους, καθώς με τα μεροκάματα στα 40 με 50 ευρώ, δε συμφέρει η συγκομιδή.

Ελαιοτριβέας από την κεντρική Μεσσηνία μας είπε ότι η περιοχή του πάει καλά και από ποιότητα και από αποδόσεις, με τιμή στα 2,20 για τα 3 δέκατα.
Λάδι πουλάει ένα 20% των παραγωγών, οι υπόλοιποι το κρατούν ελπίζοντας.
Η τυποποίηση είναι πολύ χαμηλά, καθώς λόγω της κρίσης στην αγορά διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα που «ζητάει» όλο και πιο φτηνά προϊόντα.

Ηράκλειο 2,20-2,25
Σημειώνεται πως στο Νομό Ηρακλείου οι τιμές που επικρατούν στο ιδιωτικό εμπόριο κυμαίνονται μεταξύ 2,20 και 2,25 ευρώ το κιλό.

Κάτω οι τιμές και στη Λέσβο
Άμυνα κρατούσε μέχρι τώρα και η δυνατή στην τυποποίηση ΕΑΣ Λέσβου, που όμως αναγκάστηκε να ρίξει στα 2,30 ευρώ το λάδι οξύτητας 3 δεκάτων από 2,42 ευρώ το κιλό.

Βιολογικό 3 ευρώ
Επίσης, για πρώτη φορά ανακοίνωσε τιμές για το βιολογικό ελαιόλαδο αφού έχει πάρει παραγγελίες για τυποποιημένο προϊόν.
Η τιμή του βιολογικού ελαιολάδου που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου είναι 3 ευρώ το κιλό για λάδι οξύτητας 0,3 βαθμών, 2,94 ευρώ το κιλό για λάδι οξύτητας 0,4 βαθμών, 2,87 ευρώ το κιλό για λάδι οξύτητας 0,5 βαθμών, 2,82 ευρώ το κιλό για οξύτητα 0,6 βαθμών.


Η Ένωση γνωστοποίησε ότι η πληρωμή των ελαιολάδων που θα παραλαμβάνει θα γίνεται σε δύο μήνες.
Ο λόγος είναι ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στις εξαγωγές που εκτελούνται μετ’ εμποδίων, καθώς οι συνεχιζόμενες απεργίες στα λιμάνια Αθήνας και Θεσσαλονίκης την αναγκάζουν να στέλνει τα κοντέινερ στο λιμάνι του Αστακού με αποτέλεσμα να ανεβαίνει πολύ ψηλά το κόστος μεταφοράς.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.