Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Κραυγή απόγνωσης στην Χώρα για το λάδι και τις αποζημιώσεις

-ΚΟΙΝΗ ήταν η κραυγή αγωνίας που διαπιστώθηκε από τους παραγωγούς της Τριφυλίας για το μέλλον του ελαιολάδου και το εισοδήματός τους μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Χώρα Τριφυλίας, παρουσία αρκετών εκπροσώπων φορεών, Δήμων και Αγροτικών συλλόγων καθώς την συμπαράστασή του είχε εκφράσει ακόμα και ο Αγροτικός Σύλλογος με εκτενή ανακοίνωσή του.

Ο Δήμαρχος Νέστορος κ. Τσορώνης τόνισε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ότι: “Στην περιοχή μας βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή του ελαιόκαρπου.
Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών έχει πληγή σε πολύ μεγάλο βαθμό και προβλέπεται μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένα στον Οργανισμό ΕΛ.Γ.Α. και στα Π.Σ.Ε.Α. προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης για τον καρπό που χάθηκε από τον παγετό της 17ης και της 18ης Φεβρουαρίου στην περιοχή μας.

Παραδώσαμε ιδιοχείρως υπόμνημα στον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όταν και κατέβηκε στην Καλαμάτα. Οι ανωτέρω υπηρεσίες σε απαντήσεις τους ζητούν να υπάρχει μείωση της παραγωγής από τον παγετό σε επίπεδο Νομού τουλάχιστον 30% και υποστηρίζουν ότι τέτοια ζημιά δεν υφίσταται από τα στατιστικά στοιχεία που έχουν, ανεξάρτητα αν σε κάποιους παραγωγούς έχει καταστραφεί ολοσχερώς όλη η παραγωγή τους.Αποστείλαμε προς όλες τις υπηρεσίες και δημοσιεύσαμε ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που επισημαίνουμε τις μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.”

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

O Δήμαρχος Νέστορος συμπλήρωσε ότι «Η καταστροφή στον ελαιόκαρπο, οι χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου, οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και οι αυξήσεις στα μεροκάματα, είναι ένα σύνολο δυσμενών παραγόντων που καθιστούν προβληματική την καλλιέργεια αλλά και την επιβίωση των ελαιοκαλλιεργητών στην περιοχή μας και με το δεδομένο ότι η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού μας.

Φίλοι ελαιοπαραγωγοί, επειδή και το 2004 και το 1987 εδόθησαν αποζημιώσεις για αντίστοιχες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημά σας για να μπορέσετε να καλύψετε στοιχειωδώς τα έξοδα της χρονιάς».

Το παρών έδωσαν ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος, η Νάντια Γιαννακοπούλου ο αντινομάρχης κ. Παναγιωτόπουλος, οι Δήμαρχοι Φιλιατρών κ. Ξύγκας, Νέστορος κ. Τσορώνης, αλλά και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Νεστορος κ. Πετρόπουλος, ενώ το βράδυ εκδόθηκε ψήφισμα.

Πηγή: Radio 9.36

1 σχόλιο:

  1. Εύχομαι αυτή η συγκέντρωση των αγροτών να είναι η αρχή ενός γόνιμου διαλόγου, χωρίς ηγεμονισμούς, για την αυτοοργάνωση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.