Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Επιστολή ΠΑΣΕΓΕΣ στον Καραμανλή για πιθανή απαγόρευση φυτοφαρμάκων

Επιστολή απέστειλε η ΠΑΣΕΓΕΣ στον πρωθυπουργό και κοινοποίησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει τις προτάσεις της για ένα νέο Κανονισμό για την έγκριση φυτοφαρμάκων που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα Οδηγία 91/414 ΕΚ. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παράγραφο που αναφέρεται στα αποκαλούμενα κριτήρια έγκρισης (cut-off criteria).

Το προτεινόμενο κείμενο του Κανονισμού, ωστόσο, περιλαμβάνει κριτήρια τα οποία εφόσον εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στην απόσυρση από την αγορά της Ε.Ε. τεράστιου αριθμού φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χωρίς να προσθέτει στην ασφάλεια καταναλωτή και περιβάλλοντος.

Οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας θα είναι σημαντικές, λαμβάνοντας υπόψη ότι αντίστοιχοι περιορισμοί δε θα ισχύουν σε χώρες εκτός της Ε.Ε. και οι κύριοι ανταγωνιστές μας ανά τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα και φθηνότερα προϊόντα για την προστασία των καλλιεργειών τους.
Κατά συνέπεια, σοβαρό πλήγμα θα δεχθεί και η ελληνική οικονομία λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, όπως το λάδι, το βαμβάκι, τα ροδάκινα και τα κηπευτικά.

Επειδή, όπως διαφαίνεται, η Γαλλική Προεδρία επιθυμεί να ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία πριν το τέλος Δεκεμβρίου, σας ζητάμε να θίξετε άμεσα το θέμα διεξαγωγής πανευρωπαϊκής αξιολόγησης των επιπτώσεων με τον πρόεδρο Sarkozy και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Πηγή Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.