Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Αναπλήρωσαν χαμένες ώρες στη... γιορτή του Πολυτεχνείου

Eντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν χθες, από το γεγονός ότι μέρα γιορτής του Πολυτεχνείου έγιναν μαθήματα σε σχολεία - όπως το Ενιαίο Λύκειο Φιλιατρών αλλά και τα Γυμνάσιο - Λύκειο Δωρίου. Αντιδράσεις υπήρχαν τόσο από την ΕΛΜΕ όσο και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ενιαίου Λυκείου Φιλιατρών, που επιρρίπτουν ευθύνες για την απόφαση αυτή τόσο στον προϊστάμενο του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κυπαρισσία, όσο και στους διευθυντές των σχολείων.

Από την άλλη ο προϊστάμενος του Γραφείου επισημαίνει ότι οι ώρες των καταλήψεων πρέπει να αναπληρωθούν και τονίζει ότι η απόφαση αυτή για την συγκεκριμένη μέρα ανήκει αποκλειστικά στα σχολικά συμβούλια - ενώ ο διευθυντής του Λυκείου Φιλιατρών με τον οποίο επικοινωνήσαμε σημείωσε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά και από πρόταση των μαθητών.
Ερωτηθείς για το όλο ζήτημα που προέκυψε ο προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυπαρισσίας Γιάννης Καλκαβούρας σημείωσε:

«Το έγγραφο του υπουργείου λέει ότι πρέπει να αναπληρωθούν οι ώρες κατάληψης, οι μέρες που είχαν κατάληψη.
Απόεκεί και πέρα το κάθε σχολικό συμβούλιο έστειλε τις προτάσεις του για αυτά που αποφάσισε. Δεν υπάρχει κάτι από κεντρικά που να λέει κάντε μάθημα, ίσα ίσα υπάρχει έγγραφο του υπουργείου που λέει πως θα εορταστεί η 17 Νοέμβρη, ότι δεν γίνονται μαθήματα και τα λοιπά.
Αυτό είναι και το ίδιο για τις 24 Μαρτίου ή τις 27 Οκτωβρίου, που δεν γίνονται μαθήματα,
όμως πολλά σχολεία έχουν αποφασίσει να αναπληρώσουν τις μέρες τους και τότε.
Υπάρχει διαμαρτυρία, αλλά εμείς τι να κάνουμε όταν το σχολικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπληρώσει τη μέρα ή στις 24 Μαρτίου ή σε κάποιες εκδρομές.
Αυτά τα γνωρίζουν και η ΕΛΜΕ και όλοι, είναι αποφάσεις που πάρθηκαν στα σχολικά συμβούλια. Τώρα αν κάποιοι διαφωνούν εμείς τι να κάνουμε, να μην αναπληρώσουμε τις μέρες;
Είναι θέμα συλλόγου, εμείς απλά εγκρίναμε αυτό το πράγμα. Οταν οι σύλλογοι των καθηγητών, των μαθητών, όταν το σχολικό συμβούλιο αποφάσισε για τότε, εμείς τι να τους πούμε, μην κάνετε τότε αλλά κάποια άλλη στιγμή; Αυτοί ξέρουν.
Μπορεί να υπάρχει και κάποια διαφωνία, μακάρι να μπορούσε η αναπλήρωση να γίνει σε μέρες άλλες - αλλά πότε, να μην πάνε εκδρομές; Θα εορταστεί πάντως η 17 Νοέμβρη, δεν θα είναι 6 ώρες μάθημα, απλώς θα συμπληρωθούν κάποιες ώρες».

Ο διευθυντής του Ενιαίου Λυκείου Φιλιατρών Σταμάτης Γιαννακόπουλος σημείωσε: «Με βάση τις διαταγές και τις εγκυκλίους που έχουμε έπρεπε να κάνουμε αναπλήρωση των 5 ημερών κατάληψης. Το σχολικό συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα και αποφάσισε κατά πλειοψηφία από τις 5 αυτές μέρες να είναι και η 17η Νοέμβρη, να γίνειπρώτα μάθημα και μετά γιορτή. Eτσι σήμερα (σ.σ.χθες) έχουμε μάθημα και σε λίγο γιορτή.
Οι επόμενες μέρες που θα αναπληρώσουμε είναι η 30ή Ιανουαρίου των Τριών Ιεραρχών, μια εκδρομή και η 24η Μαρτίου. Αυτό έγινε γιατί τα παιδιά δεν θέλανε να χάσουν άλλο περίπατο ώστε σήμερα να μην γίνει μάθημα και αφού το ήθελαν τα παιδιά είπαμε και εμείς να συμφωνήσουμε.
Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των μαθητών και αυτό και δεν έχουμε αποχές των μαθητών. Δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Δεν θα θέλαμε βέβαια να γίνει μάθημα αλλά δεν βρίσκαμε και άλλη μέρα να την αναπληρώσουμε που να θέλουν και τα παιδιά».

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών ο Γιάννης Πετρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Β‘ ΕΛΜΕ, κάνει λόγο για μια ντροπιαστική απόφαση και σημειώνει:
«Σήμερα ανήμερα της γιορτής του Πολυτεχνείου μάθαμε από συναδέλφους των σχολείων του Γυμνασίου - Λυκείου Δωρίου και του Λυκείου Φιλιατρών ότι θα κάνουν μάθημα.
Αυτός μας εξόργισε γιατί είναι τρομακτικό, το μάθημα αυτό μάλιστα λέγεται ότι θα το κάνουν για να καλύψουν τις μέρες της κατάληψης.
Σημειολογικά είναι ντροπή και όνειδος για αυτούς που πήραν αυτή την απόφαση, διότι δεν μπορεί επειδή έγινε μια κατάληψη, ένα αγώνας των μαθητών, να κόβεις τη γιορτή του Πολυτεχνείου.
Σημειολογικά αυτό είναι απαράδεκτο για την συνείδηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Επίσης πληροφορηθήκαμε από τον προϊστάμενο ότι αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνακαι ότι λόγω της ομοφωνίας και αυτός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Όμως αυτό μάθαμε από τους ίδιους τους διευθυντές ότι είναι ψευδές, δεν είναι αληθές.
Η απόφαση δεν είναι ομόφωνη και μάλιστα έχουμε καταγγελία από τους γονείς και κηδεμόνες του Λυκείου Φιλιατρών, ότι ήταν εντελώς διαφορετική η απόφασή τους και κατήγγειλαν αυτήτην απόφαση.
Μαθαίνουμε δε ότι πάρθηκαν αποφάσεις να κοπούν και άλλες γιορτές όπως της 25ης Μαρτίου και των Τριών Ιεραρχών, δηλαδή να γίνεται γιορτή και μετά μάθημα.
Το θεωρούμε ακραία απαράδεκτο αυτό το πράγμα, δεν νοείται από εκπαιδευτικούς να παίρνουν μια τέτοια απόφαση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Γελοιοποιούνται τα πάντα, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι αγώνες της.
Είναι απαράδεκτο για διευθυντές να βάζουν καν τέτοιο θέμα για συζήτηση.
Οι καθηγητές μπορεί να φοβούνται και ξέρουμε μερικά πράγματα ότι μπορούν να χειραγωγηθούν.
Θεωρώ ότι άμεση και μεγάλη ευθύνη έχουν οι διευθυντές και κατά δεύτερο λόγο το Γραφείο.
Ο διευθυντής του Γραφείου Κυπαρισσίας διότι δεν επισήμανε και δεν επέστησε την προσοχή ότι δεν μπορούν να κοπούν αυτές οι γιορτές, με το δεδομένο ότι πήρε τις αποφάσεις των σχολείων και τις δέχθηκε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ενιαίου Λυκείου
Φιλιατρών Χαράλαμπος Καλογερόπουλος θεωρεί κύριο υπεύθυνο τον προϊστάμενο του Γραφείου Κυπαρισσίας και αναφέρει: «Οπως ενημερωθήκαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ, τους μεταφέρθηκε από το Γραφείο Δευτεροβάθμιας ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας συμφώνησε στο να αναπληρωθούν οι μέρες τις κατάληψης.
Ο κ. Καλκαβούρας ψεύδεται ασύστολα, θέλει να καλύψει το υπουργείο Παιδείας σε μια πρωτοφανή απόφαση να τιμωρήσουν τους μαθητές του λυκείου που έκαναν κατάληψη η οποία είχε συμμετοχή 95%.

Είναι ένα μέτρο εκβιαστικό θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα προς τους μαθητές αλλά και τηνκοινωνία γενικότερα, “μην τολμήσετε να ξανασηκώσετε κεφάλι γιατί θα σας το κόψουμε“.
Η απόφαση αυτή του υπουργείου Παιδείας και των εντολοδόχων της κυβέρνησης όπως είναι ο κ. Καλκαβούρας υπονομεύει τους θεσμούς και την δημοκρατία και μας οδηγεί σε σκοτεινές εποχές.
Αντί το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου όπου οι ελλείψεις είναι μεγάλες, σε καθηγητές, βιβλία και ένα σωρό ακόμη πράγματα, που μας οδηγεί να στέλνουμε τα παιδιά μας στα ιδιωτικά φροντιστήρια και την παραπαιδεία, έρχονται και παίρνουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.
Εύχομαι βέβαια να είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο Λύκειο Φιλιατρών και να σταματήσειεδώ.
Η απόφασή μας σαν σύλλογος έχει γραφτεί στα πρακτικά, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας Καλκαβούρας δεν μπορεί να αγνοεί τις θέσεις και τις προτάσεις που έχουμε κάνει»

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.