Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Χρειάζονται μέτρα για το ελαιόλαδο

Η ενημέρωση των ελαιοτριβέων, των τυποποιητών αλλά και των ελαιοπαραγωγών για το ρόλο και τη σημασία της τυποποίησης, σε μια κρίσιμη για το προϊόν εποχή, ήταν ο σκοπός της χθεσινής εκδήλωσης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) στο ξενοδοχείο “Ελίτ“.

Δεδομένου ότι η υπερπαραγωγή ελαιόλαδου σε όλη τη Μεσόγειο έχει συμπιέσει τις τιμές του παραγωγού, με αποτέλεσμα να μην αφήνει ικανοποιητικό εισόδημα, ειπώθηκε ότι απαιτούνται από την πλευρά της Πολιτείας κάποια μέτρα - αν και όπως επισημάνθηκε υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι περιορισμοί, ενώ η οικονομική κατάσταση δεν αφήνει περιθώριο για μεγάλες παροχές.

Το ζητούμενο είναι, ωστόσο, η διευκόλυνση με κάποια μέτρα ώστε να ανασάνει λίγο ο ελαιοπαραγωγός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Οικονόμου, διευθυντής τουΣΕΒΙΤΕΛ και μέλος της ομάδας έργου της ΕΔΟΕΕ.

Μέτρα όπως η αύξηση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ και η μείωση του πετρελαίου κίνησης.
“Βασικό είναι να συμβάλουμε όλοι στο να δοθούν κίνητρα προκειμένου να αντικατασταθεί η χρήση των σπορέλαιων από το ελαιόλαδο“, τόνισε.

Και αυτό θα επιτευχθεί βάζοντας το ελαιόλαδο στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά και προσπαθώντας να αλλάξει η επικρατούσα νοοτροπία στη μαζική εστίαση.

Ένα από τα συμπεράσματα της εκδήλωσης σε ό,τι αφορά την εμπορία ήταν να δοθεί η προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Προστιθέμενη αξία παίρνει στην επώνυμη, τυποποιημένη του μορφή, και βεβαίως στις ειδικές κατηγορίες ελαιόλαδων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και του βιολογικού ελαιόλαδου, τα οποία πετυχαίνουν καλύτερες τιμές απ‘ ό,τι το απλό συμβατικό προϊόν.

Αυτά σε συνδυασμό με σωστές κινήσεις εμπορικές από πλευράς των τυποποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων μπορεί να δώσουν μια ώθηση ώστε να μπει το ελληνικό ελαιόλαδο σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.
Η δυνατότητα αυτή υπάρχει, αν και οι άλλες χώρες έχουν πιο ανταγωνιστική τιμή.
Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι καλύτερο ποιοτικά, κατέληξαν οι σύνεδροι.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.