Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο: Νέα συνεδρίαση μετά τη σύγκληση των τοπικών οργάνων

Επιστολή με την οποία θα ζητά από όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας να συγκαλέσουν εντός του επόμενου δεκαήμερου τα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα θα στείλει ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, ενώ ακολούθως θα συνεδριάσει εκ νέου το νομαρχιακό όργανο.
Αυτό δήλωσε χθες ο κ. Δράκος κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για περιπτώσεις χιονοπτώσεων, παγετού και πλημμυρών, όπου απουσίαζε η πλειοψηφία των εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με το νομάρχη, υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης φαινομένων που δε θα είναι υπερβολικά. Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Αφάλης αναφέρθηκε στις περιοχές της Μεσσηνίας που θεωρεί επικίνδυνες.

Επικίνδυνα σημεία

Κατά τον κ. Αφάλη, η υπηρεσία του θεωρεί περιοχές υψηλού κινδύνου, επειδή έχουν σημειωθεί κατ’ επανάληψη έντονες χιονοπτώσεις και παγετός, τις εξής:
•Στο εθνικό δίκτυο Καλαμάτας – Σπάρτης από τους «5 δρόμους» έως τα όρια των Νομών Μεσσηνίας – Λακωνίας και στην περιοχή «Σιλίμποβες».
•Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν στα δημοτικά διαμερίσματα Αλαγονίας, Πηγών, Αρτεμισίας, Λαδά, Καρβελίου, Ελαιοχωρίου και στους οικισμούς Αράχωβα, Δενδρά και Άνω Βέργα του Δήμου Καλαμάτας.
•Τα δημοτικά διαμερίσματα Πηγαδίων, Αλτομιρών και τους οικισμούς Κεφαλόβρυσο, Ριγανά και Κρύα βρύση του Δήμου Αβίας.
•Το δημοτικό διαμέρισμα Πολιανής του Δήμου Θουρίας και τους οικισμούς Άνω Βρωμόβρυση και Πελεκητό του Δήμου Αρφαρών.
•Περιοχή Τσακώνας.
•Τα δημοτικά διαμερίσματα Στάσιμου, Σκληρού, Κακαλετρίου, Πέτρας, Αμπελιώνας, Αγ. Σώστη και τους οικισμούς Διμάνδρα και Μαρίνα του Δήμου Είρας.
•Τα δημοτικά διαμερίσματα Μαυροματίου, Κούβελα, Χαλκιά και τον οικισμό Κυψέλη του Δήμου Δωρίου.
•Τα δημοτικά διαμερίσματα Άνω Μέλπειας, Δασοχωρίου, Καρνασίου και τους οικισμούς Αγ. Αθανασίου και Μοναστηράκι Δήμου Ανδανίας.
•Τα δημοτικά διαμερίσματα Καλλίτσαινας, Πλατανιών. Αυλώνας του Δήμου Αυλώνα, Άνω Παπαφλέσσα και Μανιάκι του Δήμου Παπαφλέσσα.
Ακολούθως ο κ. Αφάλης ανέπτυξε τα στάδια ετοιμότητας της Πυροσβεστικής και κινητοποίησης των άλλων φορέων.

Συνεδριάσεις,

Τοποθετηθείς ο νομάρχης σημείωσε ότι η περιοχή μας δεν πλήττεται από έντονες χιονοπτώσεις όπως άλλες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για το οδικό δίκτυο.
Ζήτησε να υπάρχει αποθηκευμένο αλάτι στα επικίνδυνα σημεία και συγκεκριμένα σε Ταΰγετο, Τσακώνα, Δώριο και Καζάρμα, αλλά και να γίνει μεγαλύτερη προμήθεια, ώστε σε περίπτωση έντονου φαινομένου να μην ψάχνουν να αγοράσουν.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα και για κατολισθήσεις και να αντιμετωπίζονται άμεσα με τα μηχανήματα των Δήμων.

Επίσης, πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα τοπικά όργανα στους Δήμους και σημείωσε ότι θα το ζητήσει με επιστολή του, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του ΣΝΟ.
Κλείνοντας, είπε ότι τα ήπια φαινόμενα είναι αντιμετωπίσιμα στη Μεσσηνία, επισημαίνοντας ότι σπάνια έχουν αγγίξει την περιοχή μας ακραία φαινόμενα χιονοπτώσεων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση τη μεγαλύτερη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή και αυτή πρέπει να είναι το κύριο μέλημα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο δήμαρχος Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης ζήτησε την αποθήκευση αλατιού στην περιοχή του, ενώ για τις κατολισθήσεις είπε ότι τις αντιμετωπίζει με τα μηχανήματα του Δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Φιλιατρών Χαράλαμπος Παγάνης αναφέρθηκε στο θέμα του Λαγκούβαρδου, επισημαίνοντας ότι σε κάποιο σημείο ο χείμαρρος στενεύει πολύ και εκεί μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Από το Σύλλογο Εθελοντών Μάνης, ο κ. Ξυδέας αναφέρθηκε στο δρόμο στο Δάσος της Βασιλικής και σημείωσε ότι πολλοί ορειβάτες, όπως και ποδηλάτες, τον χρησιμοποιούν για να βγουν Σπάρτη.
Μάλιστα, πέρυσι ομάδα ποδηλατών από τον Πειραιά εγκλωβίσθηκε και χρειάστηκε η παρέμβασή τους, εξ ου και ζήτησε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος ενημέρωσε ότι έχει συγκληθεί το τοπικό συντονιστικό όργανο και ήδη έχουν αποθηκευμένους 20-25 τόνους αλατιού.

Τέλος, από το Δήμο Ιθώμης ο κ. Γεράσιμος Αθανασόπουλος έθιξε το ζήτημα των νερών που συγκεντρώνονται στους δρόμους και γίνονται παγίδες για τα οχήματα.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.