Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Ανακοινώνονται επισήμως τα πρόστιμα-μαμούθ σε Shell και ΒΡ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις πληροφορίες του Capital.gr, σχετικά με την επίσημη ανακοίνωση της επιβολής προστίμου στην Shell και ΒP.
Η Επιτροπή φρόντισε με απόλυτη ευγένεια και δεοντολογία να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται να ανακοινωθεί η καταδικαστική απόφαση μέσα στις επόμενες ώρες». Η διευκρίνιση ήταν σαφής και ακριβής, αλλά σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση ή όχι της απόφασης μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Γιατί σε ερώτησή μας, επί της ουσίας της υπόθεσης, μάς επιβεβαίωσε ότι είναι δεδομένο ως γεγονός η καταδικαστική απόφαση της επιβολής των προστίμων η οποία (μας διευκρίνισε) θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μέσα στις επόμενες ημέρες (σε συνδυασμό και με άλλες αποφάσεις προστίμων) χωρίς να μας προσδιορίσει την ημέρα.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται το σημείο του προηγούμενου ρεπορτάζ μας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνδυάσει την ανακοίνωση και με άλλες αποφάσεις της για επιβολή προστίμων.

Παρ΄ όλα αυτά το Capital.gr επιμένει στις πληροφορίες του σύμφωνα με τις οποίες σήμερα το πρωί (Παρασκευή) υπήρξε πράγματι απόφαση να ανακοινωθούν επισήμως τα πρόστιμα στην Shell και ΒP αύριο το μεσημέρι (Σάββατο) ώστε να περάσει το όλο θέμα στην περιορισμένη δημοσιότητα και ακροαματικότητα του Σαββατοκύριακου.

Μετά όμως από την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ (νωρίτερα σήμερα Παρασκευή) θεωρήθηκε (πρόκειται για προσωπική μας εκτίμηση) ότι η ανακοίνωση θα επιβεβαίωνε ένα συγκεκριμένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης και ότι αυτό θα ήταν σε βάρος του γενικότερου συνόλου των εντυπώσεων που επιδιώκονται (ασφαλώς και πολιτικά) από το ξεχωριστής σημασίας γεγονός ενός προστίμου μαμούθ.
Έτσι, είναι δεοντολογικά φυσικό να μεταφερθεί η ημερομηνία της ανακοίνωσης τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ θόρυβο προκάλεσαν οι πληροφορίες μας και μέσα στις Εταιρείες που κατηγορούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ειδικότερα η μεταφορά του κλίματος που κάναμε με το δημοσίευμά μας μέσα στο οποίο εκφράστηκαν και σκέψεις (σε στιγμή αγανάκτησης και φόρτισης βεβαίως) για αποχώρηση και άλλων εταιριών από την Ελλάδα.

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής:
Σύμφωνα με εγκυρότατες (αλλά ακόμη επισήμως ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες του Capital.gr μέσα στις επόμενες 48 ώρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κοινοποιήσει επισήμως και ταυτόχρονα θα ανακοινώσει επισήμως την επιβολή των προστίμων στις πετρελαϊκές εταιρείες Shell και BP τις οποίες έχει κατηγορήσει για συνεννόηση στις τιμές λιανικής και σύμπραξη καρτέλ.
Πρόκειται για πρόστιμο ύψους 53 εκατ. ευρώ στην Shell και 52 εκατ. ευρώ στην BP.


Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση αυτή δεν είναι εντελώς αυτόνομη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά στηρίζεται και σε πολιτική βούληση που εκφράστηκε μετά από υπηρεσιακές συνεννοήσεις.

Οι εταιρείες έχουν ήδη γνώση της εξέλιξης στην οποία αναφερόμαστε και εκφράζονται μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης απαισιοδοξίας και αγανάκτησης.

Ασφαλώς δεν επικοινωνούν με παράγοντες εκτός της εταιρείας για να αναφέρουν το πρόβλημα που προκύπτει για τα οικονομικά τους και τις συνέπειες, αλλά από το πρωί είναι σε συνεννόηση με τις μητρικές τους εταιρείες.
Εκτιμάται ότι το θέμα αυτό θα έχει εκρήξεις τύπου "βόμβας" στην πετρελαϊκή αγορά, δημιουργώντας αναταράξεις δεδομένου ότι (όπως με άλλες πληροφορίες μας αναφέρεται) η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνοδεύσει τις αποφάσεις αυτές και με άλλες ενέργειες ερευνών, ελέγχων και προστίμων, ώστε να εμφανιστεί ευρύτερη πολιτική απόδοσης δικαίου προς τους καταναλωτές.
Ωστόσο, αναμένεται ότι θα αναβιώσει το σενάριο της αποχώρησης της Shell από την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι επισήμως για τους επόμενους 4-5 μήνες τόσο η εταιρεία όσο και οι παράγοντες της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης θα αναφέρονται σε μελέτη αναδιάρθρωσης της πολιτικής του ομίλου Shell εντός της ελληνικής αγοράς.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι σε πρόσφατη συνάντηση δημοσιογράφων με εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και από την πλευρά της BP εκφράστηκαν ανοιχτά ανησυχίες αν μέσα στο κλίμα αυτό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα θα μπορέσει και ο όμιλος αυτός να συνεχίσει να βλέπει σταθερά την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.