Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ν. Αγγελόπουλος: «Δεν πάω κατηγορούμενος»

Μήνυμα αυστηρής στάσης εξέπεμψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος, όσον αφορά στις εξελίξεις για το ΓΠΣ Μεσσήνης. Ο περιφερειάρχης ανέφερε πως σε σύσκεψη που έγινε τον Αύγουστο όλοι οι ενδιαφερόμενοι –και ο δήμαρχος Μεσσήνης- συμφώνησαν με την πρόταση της Περιφέρειας και βάσει των συμπεφωνημένων απέστειλε σχετικό έγγραφο ο ίδιος προτείνοντας περιοχή τουριστικής ανάπτυξης με όρους ήπιας δόμησης ανάμεσα στον Πάμισο και την Μπούκα. Ο γενικός γραμματέας, πλέον, περιμένει γραπτώς τις θέσεις-αποφάσεις της Μεσσήνης. Είπε δε χαρακτηριστικά «εγώ κατηγορούμενος δεν πρόκειται να πάω» και τέθηκε κάθετα αντίθετος με την προοπτική να γίνει η Μπούκα, Ομόνοια.

Χωρίς διαφωνία

Τα ανωτέρω αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αγγελόπουλος θύμισε ότι η πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΧΟΠ ήταν, η περιοχή ανάμεσα στον Πάμισο και στην Μπούκα να είναι περιοχή ειδικής προστασίας, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες δόμησης, άρα ανάπτυξης της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης είπε ότι δέχθηκε επισκέψεις του δημάρχου, βουλευτών, αντιπροσωπειών κατοίκων της περιοχής, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ενώ ακολούθησαν συζητήσεις με τα στελέχη της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας και όσων μετέχουν στο ΠΕΣΥΧΟΠ. Πριν 2 μήνες περίπου «καταλήξαμε στην απόφαση να δώσουμε τη δυνατότητα, μέσα από την ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο, αξιοποίησης της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής, χωρίς όμως να ‘τινάξουμε’ στον αέρα το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην προ διμήνου σύσκεψη: «Πριν φύγουμε από ’δώ, ρώτησα όλους τους παριστάμενους εάν συμφωνούν με αυτά τα οποία η Περιφέρεια είχε να τους αντιπροτείνει. Και τι ήταν η αντιπρόταση της Περιφέρειας: αντί για περιοχή ειδικής προστασίας του κομματιού αυτού να πάμε σε μια ζώνη τουριστικής ανάπτυξης, με ειδικούς όμως όρους προστασίας του περιβάλλοντος». Κανείς δεν εξέφρασε την παραμικρή διαφωνία σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, αλλά «έφυγαν από ‘δώ ενθουσιωδώς αποδεχόμενοι την πρόταση», κάτι που επιβεβαιώθηκε και από βουλευτές. Δύο μήνες μετά πληροφορήθηκε ο περιφερειάρχης ότι κάτι έχει αλλάξει στη θέση του Δήμου για το ΓΠΣ.

Γραπτώς!

«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποδεχθώ την αρχική πρόταση του ΠΕΣΥΧΟΠ, όπως δεν έχω και κανένα πρόβλημα εάν έχει αλλάξει άποψη ο δήμαρχος ή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεσσήνης, να μου φέρουν την απόφαση γραπτώς», τόνισε ο περιφερειάρχης κι επεσήμανε πως επειδή οι καιροί είναι πονηροί «εφεξής με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι άλλα λένε το πρωί, άλλα λένε το βράδυ, άλλα λένε το μεσημέρι, άλλα συμφωνούμε σήμερα, λέμε άλλα αύριο, θα επικοινωνώ μόνο γραπτώς. Γραπτώς λοιπόν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, γραπτώς οι νέες θέσεις του δημάρχου και των συνεργατών του για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Δεν έχω καμία αντίρρηση να τα επαναπέμψω στο ΠΕΣΥΧΟΠ για γνωμοδότηση».

Δε συμπράττω να γίνει Ομόνοια η Μπούκα

Αφού αναφέρθηκε στην εντονότερη ανοικοδόμηση που προβλέπουν οι όροι του ΠΕΡΠΟ σε σχέση με την πρόταση της Περιφέρειας, ο κ. Αγγελόπουλος είπε: «Εγώ δεν πρόκειται να συμπράξω σε καμία περίπτωση να γίνει μια περιοχή –που εύκολα μπορεί κανείς να την ανακηρύξει προστατευόμενη περιοχή-, να γίνει Ομόνοια. Εάν ψάχνουν συνεργό στο να κάνουν το κομμάτι της Μπούκας, Ομόνοια, εγώ δεν πρόκειται να συνεργήσω». Ο ίδιος δεν έχει λόγο να μην αποδεχθεί την εισήγηση επί του ζητήματος του συμβουλευτικού οργάνου, που είναι το αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού και επειδή και οι καιροί είναι πονηροί, εγώ τις συζητήσεις μου για όλα τα θέματα θα συνεχίσω να τις κάνω πάνω από το τραπέζι», είπε.

Δε βιάζομαι

Ο περιφερειάρχης αναρωτήθηκε τι έγινε μέσα στους 2 μήνες που μεσολάβησαν από τη συνάντηση που έγινε τον Αύγουστο, «άλλαξε άποψη ο δήμαρχος, άλλαξαν άποψη οι επενδυτές, έγινε ανατίμηση του ευρώ, τι έγινε στους δυο μήνες;». Τόνισε μάλιστα: «Δε βιάζομαι εγώ, αν βιάζονται κάποιοι άλλοι και υπάρχουν ειδικοί λόγοι που βιάζονται, εγώ δε βιάζομαι. Θα το συζητήσουμε, θα το ξαναστείλουμε στο Συμβούλιο, θα μας γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο, αλλά να πω κάτι, εγώ κατηγορούμενος δεν πρόκειται να πάω, είναι πονηροί οι καιροί».

Τέλος χρόνου για σκουπίδια

Επίσης, ο περιφερειάρχης σήμανε λήξη χρόνου διαβούλευσης για τη διαχείριση απορριμμάτων ενώ εκτιμά ότι θα προλάβουμε τις προθεσμίες εν όψει προστίμων. Για τη διαχειριστική ενότητα των Δήμων Μεσσήνης κ.λπ., ο κ. Αγγελόπουλος είδε τους δημάρχους την προηγούμενη εβδομάδα και τον εξουσιοδότησαν να αποφασίσει ο ίδιος πού θα εγκατασταθεί ο δεματοποιητής και η προσωρινή αποθήκευση.
Για την περιοχή των Δήμων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών κ.ά. θα έρθει ο ίδιος επιτόπου προς επίσκεψη σημείων όπου παρουσιάζονται προβλήματα.

ΟΠΑΑΧ, Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες θα ξεκινήσουν, αλλά η Περιφέρεια είναι πολύ ελλειμματική σε στελέχωση για να «τρέξουν» τα προγράμματα.
Για τα έργα Πολιτισμού, στο Δ’ ΚΠΣ ο κεντρικός σχεδιασμός θα ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο και θα γίνει συνάντηση για να κατατεθούν προτάσεις.
Του χρόνου ο «Θησέας» τελειώνει και από Δήμους που δεν έχουν απορροφήσει κονδύλια, αυτά θα αφαιρεθούν για να δοθούν σε δήμους με 100% απορρόφηση.
Επίσης, για εντάξεις στον αναπτυξιακό (με έξτρα επιδότηση λόγω πυροπλήκτων) ο κ. Αγγελόπουλος είπε ότι οι αξιολογήσεις προχωρούν, αλλά πολλές προτάσεις δε θα εγκριθούν διότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις.
Τέλος, η Περιφέρεια δε θα εμπλακεί σε αυτή τη φάση όσον αφορά στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο Μεσσηνίας-Λακωνίας.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.