Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Σύσκεψη στα Φιλιατρά για τους σεισμογράφους στα σχολεία

Σύσκεψη με θέμα «Σεισμογράφοι στα σχολεία της Μεσσηνίας, εμπειρία- προοπτικές» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Γενικό Λύκειο Φιλιατρών.
Συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, όπως και οι λύσεις πάνω σε αυτά. Ακόμη επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν έχει μόνο σκοπό το να δίνει δεδομένα για την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, αλλά έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα - ενώ το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών είναι έντονο από αρκετά σχολεία.

Το όλο πρόγραμμα τελεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών και πιο συγκεκριμένα του καθηγητή Ακη Τσελέντη.
Στην σύσκεψη του Σαββάτου παραβρέθηκαν, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ο λέκτορας Ευθύμιος Σώκος -που αποτελεί την ψυχή του όλου προγράμματος- και οι τεχνικοί Παναγιώτης Φούντας και Νίκος Γερμενής - οι οποίοι έχουν κατασκευάσει το λογισμικό, τους αισθητήρες και τους ψηφιοποιητές.

Επίσης, η υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Νομού Μεσσηνίας, γεωλόγος Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου, η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας Κονδύλω Παπαγεωργίου, από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά η Αλίσια Σπυροπούλου, ο καθηγητής Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου Μεσσήνης Θεόδωρος Ζευγίτης, ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Καλαμάτας Αλέξανδρος Λαμπρόπουλος, από το Λύκειο Κυπαρισσίας ο μαθηματικός Θεόδωρος Βίτσας, η Βίκυ Ξάστερου κι ο φυσικός Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος, και από το Λύκειο Φιλιατρών ο διευθυντής Σταμάτης Γιαννακόπουλος, ο μαθηματικός, ο χημικός Παντελής Μπαζάνος και ο φυσικός Δημήτριος Στεργιόπουλος.

Στην αρχή καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο σχολείο ο κ. Γιαννακόπουλος. Υστερα όλοι μαζί πήγαν στην αίθουσα πληροφορικής στην οποία είναι εγκατεστημένος εδώ και 3 περίπου χρόνια ο σεισμογράφος και έγινε συζήτηση για την εμπειρία που αποκτήθηκε και την προοπτική του προγράμματος.
Η κ. Αλεξανδροπούλου τόνισε ότι εκτός από τα σχολεία που έχουν εγκατεστημένους σεισμογράφους, υπάρχουν και άλλα που ενδιαφέρονται. Το κόστος για τον καθένα είναι περί τα 2.000 ευρώ συν τον υπολογιστή. Δεν πληρώνεται από το υπουργείο, αλλά από τις σχολικές επιτροπές ή τοπικούς φορείς.
Ο στόχος του προγράμματος των σεισμογράφων δεν είναι τόσο να δίνει στοιχεία για τους σεισμούς που γίνονται στην περιοχή μας, όσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, να εξοικειώνονται οι μαθητές με την έρευνα και τις μετρήσεις.
Ο κ. Σώκος επισήμανε ότι από μεράκι μερικών ξεκίνησε η όλη ιστορία, δεν υπάρχει χρηματοδότηση σε τίποτα για να καλύπτονται τα έξοδα, αλλά και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν επιστημονικά το όλο εγχείρημα με τους συνεργάτες του, αφιλοκερδώς.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε σε πρακτικά προβλήματα βλαβών και πώς πρέπει να επιλύονται.
Είπε πως μεταξύ τους τα σχολεία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και ότι για την Μεσσηνία συντονιστής με ιστοσελίδα θα πρέπει να είναι στην Καλαμάτα ο κ. Ζευγίτης της περιβαλλοντικής - ο οποίος δέχτηκε ευχαρίστως να αναλάβει αυτή την εξυπηρέτηση.
Στην ιστοσελίδα αυτή θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα σχολεία και όποιος την επισκέπτεται θα βλέπει τις πληροφορίες που θα έχουν καταγραφεί από όλους τους σεισμογράφους.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.