Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Μεταμόρφωση Χριστιανούπολης: Υπάρχει μελέτη αλλα όχι χρήματα.

Ο βυζαντινός ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη Φιλιατρών περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι χρειάζονται άμεσα αναστήλωση.

Σε χθεσινό δημοσίευμα της Παρασκευής Κατημερτζή στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφερόταν μεταξύ άλλων:
«Κατάλογο με πενήντα επτά ετοιμόρροπα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας απ’ όλη την Ελλάδα, μικρό δείγμα από τα χιλιάδες μικρότερα μνημεία της Ελλάδας που χρειάζονται επειγόντως χορηγό για να σωθούν, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την ελπίδα να ενεργοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μονάχα στη Μάνη έχουν καταγραφεί χίλια μικρότερα μνημεία, που χρειάζονται τεχνική βοήθεια για να αντέξουν το πέρασμα του χρόνου».

Και συνέχιζε:
«Ο συνολικός αριθμός των μνημείων αυτών στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι δύσκολο να καταμετρηθεί. Πρόκειται για μερικές χιλιάδες. Οι πιστώσεις και το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού δεν επαρκούν κι ώσπου να ‘πάρουν σειρά’ τα μνημεία, τα μισά θα έχουν καταστραφεί. Οι Δήμοι, η Εκκλησία, οι χορηγοί καλούνται να συνδράμουν.

Ετοιμάζεται και δεύτερος κατάλογος μνημείων που κινδυνεύουν ανά την Ελλάδα. Ήδη οκτώ Εφορείες Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού άνοιξαν τους καταλόγους τους και προτείνουν στην κοινωνία ορισμένα μνημεία προς διάσωση. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κώστας Καρράς και οι υπεύθυνοι αυτού του προγράμματος Ειρήνη Γρατσία και Ανδρέας Χατζηλουκάς, για τα μισά από αυτά τα ετοιμόρροπα μνημεία ήδη υπάρχουν έτοιμες μελέτες αναστήλωσης, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα και προσωπικό για την εκτέλεση των εργασιών. Για τα άλλα μισά και πιο σημαντικά λείπουν οι μελέτες ωρίμασης και χωρίς μελέτες είναι αδύνατη η ένταξη των πολύ δαπανηρών έργων στα προγράμματα του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης».

Ευγενία Χαλκιά

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες για το θέμα με τη διευθύντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας Ευγενία Χαλκιά, μας είπε ότι για το ναό της Μεταμόρφωσης στη Χριστιανούπολη υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για την αναστήλωσή του.
Έτσι, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού αναζητεί… χορηγούς, όπως και για τα υπόλοιπα μνημεία.

Για το βυζαντινό ναό του 11ου αιώνα της Χριστιανούπολης, που υπήρξε και έδρα Μητρόπολης, η κα Χαλκιά πρόσθεσε ότι δε βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, ωστόσο έχει ανάγκη άμεσης στερέωσης.

Στον κατάλογο που έχει δώσει η 26η Εφορεία Καλαμάτας στην Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται και άλλα μνημεία της Μεσσηνίας που χρήζουν άμεσης αναστήλωσης, ανάμεσά τους αρκετά εκκλησάκια στην περιοχή της Μάνης. «Τα μνημεία που χρειάζονται αναστήλωση είναι πολλά» λέει η κα Χαλκιά.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.